Ascultă acest articol

Rămas fără memorie și nereușind să comunice cu echipa de cercetători ce l-a trimis nu-i mai rămâne decât să-și urmărească inima și o voce străină care să-i călăuzească destinul în acest triunghi bermudă al spațiului și timpului.

Scenariu: Rafael Albuquerque, Mike Johnson

Tip: Volum

Grafică: Rafael Albuquerque

Copertă: Rafael Albuquerque

Gen: Acțiune, Aventură, Sci-Fi

Producător: Dark Horse Comics

Distribuitor: EATComics

Descriere:

O combinație între Rafael Albuquerque foarte cunoscut pentru seria American Vampire de la DC Comics și Mike Johnson foarte cunoscut pentru Supergirl tot de la DC Comics. Cei doi au creat un univers minunat într-o dimensiune neprietenoasă unde Joshua, un călător în timp, se găsește blocat. Rămas fără memorie și nereușind să comunice cu echipa de cercetători ce l-a trimis nu-i mai rămâne decât să-și urmărească inima și o voce străină care să-i călăuzească destinul în acest triunghi bermudă al spațiului și timpului. E Dr Who, e Mad Max, e orice. Artistul folosește patru culori pentru a adăuga un extra layer de adâncime și înțeles poveștii.

Recenzie:

Într-o mişcare surprinzătoare EATComics lansează în România seria scurta “8pt” (“ei8ht”), ilustrată de Rafael Albuquerque (“American Vampire”) şi scrisă în colaborare cu Mike Johnson (“Supergirl”). Cele cinci numere care compun seria, au lovit scena mondială a benzilor desenate abia în 2015 prin Dark Horse Comics, însă şi-au construit în scurt timp o reputaţie solidă, fiind bine primite de critica internaţională.

Prin urmare surprinzător nu este faptul că primim ceva de calitate, ci faptul că marea masă a cititorilor de benzi desenate din România, se grăbesc în direcţia generală a tirajelor mari, universurile DC şi Marvel fiind destinaţiile evidente, de aceea se întâmplă rar să găseşti serii scurte, serii de cult, care apelează la un public cititor aparte. Am avut bucuria să citesc în amănunt versiunea digitală tradusă, datorită prietenilor de la EATComics, care ne-au permis să-i facem recenzia de față. Nu ştiam absolut nimic despre “8pt”, fiind în general reticent la curentele contemporane, însă mi-am făcut diligent tema înainte să deschid prima pagină, măcar să am o idee generală despre stil.

science fiction pur sânge

Povestea din “8pt” se încadrează la categoria science fiction pur sânge, abordarea narativă amintind de generaţiile vechi ale genului, de operele fraţilor Strugatzky, de Stanislav Lem, Poul Anderson şi uneori în mod uimitor chiar de Asimov. Sgârcenia firului narativ este crâncenă, lăsând elementele care compun liniile principale să de desfăşoare treptat, cu o minuţioasă atenţie la cadenţă. Desigur “8pt” îşi doreşte să surprindă cititorul, aşa cum orice scriitura bună despre călătoria în timp ar trebui.

Chrononautul Joshua este trimis într-o călătorie temporală cu o misiune importantă. Efectele călătoriei îi afectează însă memoria, iar confuzia este atenuată de non-locul în care ajunge, care pare să fie în afara oricărei coerente temporale. Un element narativ interesant parţial tributar operei lui Frank Herbert. Pe măsură ce motivele i se revelează, Joshua realizează că miza este enormă. Va reuşi să-şi îndeplinească misiunea la timp? Şi de fapt, care este cu adevărat misiunea?

Arta grafică este foarte expresivă şi vizual complexă

Pentru cei mai bătrâni dintre noi, “8pt” este ceva cu adevărat ieşit din comun. Arta grafică a lui Albuquerque este foarte expresivă şi vizual complexă, deşi abordează planşele în linii simple şi nu se aventurează departe în cromatică. Codul de culori aplicat liniilor temporale se regăseşte mai ales pe cer, o intrigă a imaginii magistral executată, unde calea de scăpare este în acelaşi timp plafonul şi identitatea temporală. O idee genială, care aruncă în mod subtil sinele în conflict cu identitatea finită a clipei, un fel de “tempore nihil sanat”. Metoda stilistică minimalistă aminteşte de scoala grafică a anilor 70, dar reuşeşte să rămână în acelaşi timp proaspătă, vibrantă.

Dacă sunteţi amatori de SF nu puteţi rata “8pt”. Pentru cei mai atenţi la detalii, intriga lasă loc de previzibil, însă vor fi cel puţin două momente care vă vor prinde nepregătiţi, arta grafică expresivă, clasică şi moderat conservatoare, precum şi calitatea scriiturii originale şi a traducerii fac din “8pt” un must read. Felicitări Ana Maria Miu și Alina Dobre pentru alegerile făcute acolo unde termenii aveau nevoie de inovaţie!

Redacţia @FiLM (via @FiLM Geek) este în mod special mândră de această serie, deoarece organizăm evenimentul de lansare în colaborare cu EATComics, în cadrul Cărturesti Fandom pe 20 februarie. Vă așteptăm acolo!

event-8pt

1 COMENTARIU

  1. […] Rămas fără memorie și nereușind să comunice cu echipa de cercetători ce l-a trimis nu-i mai rămâne decât să-și urmărească inima și o voce străină care să-i călăuzească destinul în acest triunghi bermudă al spațiului și timpului. Scenariu: Rafael Albuquerque, Mike Johnson Tip: Volum Grafică: Rafael Albuquerque Copertă: Rafael Albuquerque Gen: Acțiune, Aventură, Sci-Fi Producător:… citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.