Animaţia „Savva: Inimă de războinic” este o poveste magică despre curaj, prietenie şi balanţa bine – rău, care îi va încânta pe copii în preajma sărbătorilor de iarnă.
Regizor: Maksim Fadeev
Scenariu: Maksim Fadeev
Gen: Animație, Fantastic, Aventură
Lansare: 11 decembrie 2015
Durata: 85 min
Studio: Art Pictures Studio
Distribuitor: Freeman Entertainment
Clasificare: A.G.
Actori:
Sharone Stone (voce)
Whoopi Goldberg (voce)
Joe Pesci (voce)
Sinopsis:
Animaţia „Savva: Inimă de războinic” este o poveste magică despre curaj, prietenie şi balanţa bine – rău, care îi va încânta pe copii în preajma sărbătorilor de iarnă.
Recenzie:
Amatorismul și haosul și-au dat mâna…
Salutare „tovarăși cinefili”!
De-a lungul timpului am văzut foarte multe filme, animații, filme artistice, documentare, care mai de care mai interesante, și unele dintre ele de o calitate îndoielnică. Filmul despre care o să vă vorbesc în rândurile de mai jos vine din Mama Rusie, și plecând de la premiza că rușii fac filme bune, în general, am decis să merg să văd și să vă povestesc și vouă despre el.
Încep prin a vă spune că regizorul acestei animații este Maksim Fadeev, ocupația lui de bază fiind alta, nu cea de regizor, ci compozitor de muzică de film și serial. Cel mai cunoscut film la care și-a adus contribuția componistică fiind Jack Ryan: Shadow Recruit, din 2014.
Revenind la film, titlul original este Savva. Serdtse voyna și este un proiect ambițios, conform spuselor regizorului și scenaristului Fadeev, un proiect internațional propus atât în rusă, cât și în engleză, numele lui în engleză fiind Savva. Heart of the Warrior.
Când am văzut imaginile de generic și am văzut, pentru varianta în engleză, nume ca Sharone Stone, Whoopi Goldberg sau Joe Pesci, mi-am zis gata, ăsta e clar un potențial film de Oscar !, și am decis să mă înarmez cu răbdare și să văd filmul până la capăt. Pelicula văzută de noi, cu mic cu mare, că au fost și prichindei la vizionare, a fost dublată în română de actori cunoscuți, și îi reamintesc aici pe Andrei Aradits și Alexandru Papadopol, precum și pe Nicole Cherry. Și iar mi-am zis… nume cunoscute, grele, merită ! Primele cadre ne introduc într-un fel de legendă aproape mistică despre lupii albi care apărau omenirea, dar care s-au întors împotriva lor, tocmai prin natura lor… de lupi.
Până aici totul decurgea bine, dar… la un moment dat ecranul se întunecă și suntem aruncați câteva secunde mai târziu într-un peisaj fantastic, fără nici o altă introducere și fără vreo atenționare.
Nu intru în detalii legate de subiectul filmului, vă spun doar că povestea, așa s-a dorit, dar a ieșit cu totul altceva, îl are în prim plan pe un băiețel de 9 ani, Savva, care, forțat de împrejurări, ajunge să lupte pentru a-și salva satul și implicit pe cei apropiați.
Ideea, să nu mă înțelegeți greșit, este foarte bună, de altfel regăsită în multe alte filme, atât de animație, cât și artistice, numai că, aici, în această producție, din păcate, totul o ia razna.
Cadrele sunt haotice, trecerile dintre momentele de așa-zisă tensiune și de calm sunt niște momente de întuneric sinistru (nu știu de ce au ales o astfel de trecere), personajele apar fără niciun istoric, în prealabil, la fel de haotice, cu replici fade, fără sens, și chiar fără logica unui fir epic.
Ca imagine, multe din caracterele din film sunt deformate, parcă venite dintr-un coșmar groaznic, nu din mintea unui desenator pentru copii. Avem parte de niște hiene vopsite, de parcă ar fii fanii echipei Dinamo, fugiți de pe stadion, nemâncați. Mai avem o gorilă cu trei capete (este cam singurul personaj care are și o istorie în această peliculă), care e și regină, dar, cam tâmpă și folosind, la un moment dat, și cuvinte care ar putea fii obscene. Mai avem o arătare roz, numită Puffy, care e și ea acolo… așa ca să fie la număr de personaje, că în rest, săraca/ul (nu se știe dacă e o ea sau un el), nu are nici un aport la acțiunea din film. Mai există și un semi-baron transformat într-o altă arătare, care iar parcă e pus în poveste doar ca să fie la număr, mai există și un shaman, era să uit de el, și bineânteles lupul alb, care defapt nu e lup alb, e un Ritzi, dar la final aflăm că e lup alb. Hienele și gorila, sunt personajele negative în povestea noastră, dar, tot din păcate, nu au consistență, logică și replici pe măsură.
Povestea se vrea fantastică, mitologică (?), dar nu am înțeles de ce, în contextul acesta, scenaristul Fadeev aduce în poveste, în gura unui lup alb și a unui băiețel de 9 ani, discuții filozofice despre Dumnezeu și despre existențialitate… mă depășește.
Nu spun că cei mici nu ar gusta acest film, poate pentru coloristică și pentru că e 3D, în rest nu cred că ar ieșii din sală cu vreun mesaj clar, real, din povestea lui Fadeev. Este un haos total girat, din punctul meu de vedere, de actori celebrii, și mă gândesc ei au văzut pelicula înainte de a-și împrumuta vocile ?
Din păcate, cel puțin pentru mine, acest film pare a fi al unui aspirant la statutul de regizor, prin prisma haotică de a transpune pe peliculă povestea, prin cadrele tăiate brusc și fără logică, prin proasta inspirație de a folosi black screen la trecerea dintre momente și prin dialogul insipid și fad al personajelor. Fadeev nu face altceva decât să încerce, să testeze, să se joace, sau vrea să învețe să facă film, dar strică o idee ce ar fi putut fi de Oscar, prin acest eșec al său numit Savva. Heart of the Warrior.
Ca să fiu dureros de sincer, până la sfârșit, nu îl recomand, doar dacă nu aveți altceva de văzut în cinematografe.
Vă salut „tovarăși cinefili” și la cât mai multă peliculă să vă curgă prin fața ochilor !
PS: ne auzim pe Radio 1 România, ca în fiecare zi, dimineața, de la 7 la 10:30, unde vorbim despre filme și film.
Înregistrarea unei mici descrieri poate fi ascultată mai jos:
Savva. Heart of the Warrior / “Savva: Inimă de războinic” va fi lansat din 11 decembrie și este distribuit în România de Freeman Entertainment.
Poster:
Trailer:
Încă n-am văzut filmul, dar l-aș încerca totuși.
Dacă încă nu te-ai uitat la animația Inside Out (2015), ți-o recomand cu drag! Uite recenzia mea aici, dacă te interesează: https://devorbacutineinsuti.wordpress.com/2015/12/18/inside-out-2015-review/