Retribution – Recenzie

Tonul realist al regiei oferă autenticitate acțiunii și vrei să afli ce și mai ales cum se întâmplă mai departe.

0
1330
Ascultă acest articol


„Un director de bancă primește o amenințare cu bombă în timp ce își conduce copiii la școală, în care i se spune că mașina va exploda dacă vor opri și vor coborî.”

Regizor: Nimród Antal

Scenariu: Alberto Marini & Christopher Salmanpour

Gen: Acțiune, Thriller

Lansare: 25.08.2023

Durata: 1h 31m

Studio: STUDIOCANAL

Clasificare: N-15 – Nerecomandat Copiilor Sub 15 ani

Distribuitor: Ro Image 2000 și Prorom

Actori:

Liam Neeson … Matt Turner
Jack Champion … Zach
Lilly Aspell … Emily
Embeth Davidtz … Heather Turner

Sinopsis:

„Un director de bancă primește o amenințare cu bombă în timp ce își conduce copiii la școală, în care i se spune că mașina va exploda dacă vor opri și vor coborî.” – ROIMAGE

Recenzie:

Trecuse ceva vreme de când nu mai văzusem un thriller tensionant și claustrofob – în care acțiunea să se petreacă într-un singur loc. Și ca să fiu sincer, aveam oarece dubii că Liam Neeson, jucând în atât de multe filme de genul, mai poate captiva cu interpretarea sa. Iată că rolurile de familist convins capabil să se avânte în pericole pentru a-și salva familia încă i se potrivesc mănușă.

De data aceasta Liam Neeson este Matt Turner, un om de afaceri concentrat pe munca sa care s-a îmbogățit pe seama investițiilor clienților săi. Într-o dimineață, când acceptă în sfârșit să-și ducă copiii la școală, este amenințat cu o bombă din mașină. Regulile misteriosului atacator sunt ce te aștepți: ceri ajutor poliției, te ridici de pe scaun sau mergi pe unde nu vreau, detonez bomba.

Însă este eroul oare complet nevinovat? Tensiunea nu crește numai din cauza bombei de sub scaun, ci și din problemele de familie pe care le are eroul și posibilul regret sugerat treptat. Fără să divulg nimic din detaliile poveștii, recunosc că la final nu am fost complet satisfăcut de evoluția protagonistului.

Retribution / “Represalii: Cursa Morții” este un film care reușește să te țină lipit de scaun, dându-ți impresia că te afli în mașină cu personajele datorită cadrelor adesea axate pe interior. În jur de 80% din scene (dacă nu mai mult) sunt filmate în interiorul mașinii. Suspansul este constant încă din momentul în care personajele intră în mașină și ști că tocmai au activat bomba fără să știe încă.

Acțiunea durează numai 1h31m și prin urmare nu apuci să te plictisești. Întorsăturile de situație nu sunt tocmai surprinzătoare, scenariul cotind adesea pe trasee bătătorite și sigure. Tonul realist al regiei oferă autenticitate acțiunii și vrei să afli ce și mai ales cum se întâmplă mai departe. Ajută la atmosferă și interpretarea lui Neeson și a celor doi copii și nu vrei să te dai jos din mașină prea repede.

Încă de la genericul de început, am simțit acest film abordând un stil de thriller care te fierbe la foc mic, cum am mai văzut mai debragă în deceniul 2000-2010, un stil ancorat cât de cât la realitate de care mi-a fost puțin dor.

Plasarea acțiunii în Germania a infuzat firul narativ cu o răceală oarecum specifică privitor la atitudinile unor personaje secundare. De asemenea filtrele folosite pe imagine sunt reci, cu tente suficient de gri ca să pună un accent pe gravitatea situațiilor în care se află Matt Turner. Retribution beneficiază și de o coloană sonoră eficientă, destul de discretă cât să nu te scoată din atmosferă, păstrând tensiunea; nu îmi amintesc acum nici o notă din ea dar a sunat uneori a ceva din filme realizate de Christopher Nolan, dar o versiune pe care o uiți ușor.

Abia ulterior am aflat că este vorba de o reinterpretare după un film spaniol, și nici măcar nu este primul remake: germanii și coreeni au fost mai rapizi. Deci cumva dacă simțeai că subiectul atentatelor cu bombe în mașinile bancherilor îți sunase familiar, s-ar putea ca acesta să fie unul dintre motive.

Dacă te-au obosit blockbusterele verii dă-i lui Retribution o șansă, s-ar putea să fie fix acel tip de thriller care îți lipsea în perioada aceasta gălăgioasă, plină cu filme fanteziste. Sau mai ales dacă ești un fan de-al lui Liam Neeson.

RoImage2000 distribuie Represalii: Cursa Morții începând din 25 august pe marile ecrane din toată țara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.