Ascultă acest articol


Am suspinat şi încă vom mai suspina de pe urma poveştilor de iubire emoţionante de pe micile sau marile ecrane, poveşti care ne stârnesc interesul şi ne cuceresc irevocabil inima.

Iar Hollywood-ul este, fără doar şi poate, o adevărată fabrică de vise frumoase, de istorii pline de pasiune şi bucurie, care ne topesc sufletul. Mai jos v-am pregatit o listă cu cele mai frumoase poveşti de dragoste:

100. Out of Sight (1998)

image

Regizor:Steven Soderbergh

Distributie: George Clooney, Jennifer Lopez

Replică Celebră : ‘Jack, please don’t make me do this.’

Sinopsis: Jack Foley (George Clooney) este un jefuitor de bănci atipic şi special, şi asta pentru că deşi are cel mai gros dosar la FBI, nu a folosit niciodată în cariera sa vreo armă. După mai bine de 20 de ani de carieră în jefuirea băncilor, Jack se află în spatele gratiilor. Perspectiva nu pare a fi prea generoasă pentru Jack, mai ales că mai are de stat în închisoarea din Florida în jur de 30 de ani. Aşa că, obişnuit să lupte cu propria-i soartă, Jack ia decizia să îşi schimbe viaţa. Chiar dacă este proverbial ghinionul său, Jack plănuieşte să evadeze şi în acelaşi timp să dea jaful carierei sale.

Karen Sisco (Jennifer Lopez) este un şerif federal care-i va da peste cap lui Jack toate planurile, pentru că apare în închisoare chiar în momentul evadării. Karen încearcă să-l oprească pe Jack, însă este dezarmată de prietenul lui, Buddy (Ving Rhames). Neavând de ales şi fiind din cale-afară de grăbiţi, cei doi o iau pe tănâra poliţistă cu ei drept ostatic. Între Jack şi Karen se infiripează o relaţie destul de ciudată. Cu toate acestea, Karen reuşeşte să evadeze, ba mai mult, primete chiar misiunea de a-l prinde pe Jack. El plănuieşte cel mai îndrazneţ plan al carierei sale, iar ea este pe urmele lui hotărâtă să-l împiedice să-şi pună planurile în aplicare.

99. Buffalo ’66 (1998)

image (1)

Regizor:Vincent Gallo

Distributie:Vincent Gallo, Christina Ricci

Replică Celebră :“You adore me, you love me, you cherish me. Jesus Christ you can’t live without me.”

Sinopsis: Un puşcăriaş proaspăt eliberat răpeşte o balerină, forţând-o să pretindă că e soţia lui.

Electrizantul debut regizoral (a durat şapte ani până să fie dus la bun sfârşit) al artistului/muzicianului/modelului/actorului Vincent Gallo, Buffalo ’66 combină tehnicile experimentale ale noului val francez cu înverşunarea realistă a regizorilor americani din anii ’70, cum ar fi John Cassavetes, însă rezultatul e complet inventiv şi original, fascinant şi, de cele mai multe ori absurd de amuzant.

Gallo îl interpretează pe Billy Brown, proaspăt eliberat din închisoare. Înainte de a se întoarce acasă pentru a-şi vizita părinţii şi a ucide fotbalistul al cărui şut ratat spre poartă a dus, indirect, la arestarea sa, el răpeşte o balerină blazată (Christina Ricci) şi o forţează să pretindă că îi este soţie. Deşi aparent ea nu se împotriveşte statutului de ostatic, Billy e hiper-emoţionat, supărat, vulnerabil şi mereu pus pe harţă. În timp ce excursia progresează – făcând o oprire explozivă şi în orăşelul natal al lui Billy, unde încă locuiesc părinşii săi indiferenți – cei doi continuă să se certe ca nişte soţi veritabili, dar, în acelaşi timp, încep să ţină cu adevărat unul la altul.

98. The Fabulous Baker Boys (1989)

image (3)

Regizor:Steve Kloves

Distributie :Jeff Bridges, Michelle Pfeiffer, Beau Bridges

Replică Celebră  : ‘You’re not going to start dreaming about me and waking up all sweaty and looking at me like I’m some sort of princess when I burp?’

Sinopsis: Jack(Jeff Bridges) şi Frank Baker (Beau Bridges), doi fraţi şi pianişti de excepţie, au format cu mult timp în urmă un duo de pian. Frank, membrul mai puţin talentat al grupului, şi-a sprijinit ascensiunea pe spatele lui Jack. După ce nu mai reuşesc să semneze contracte decât prin localuri de mâna a doua, cei doi decid că au nevoie de o solistă vocală care să atragă priviri, nu doar atentţa melomanilor. Cea aleasă e Susie Diamond, care pe lângă voce, e şi foarte atrăgătoare. Folosindu-se de acest nou atu, fraţii Baker cunosc popularitatea, dar aceasta e ameninţată de faptul că Susie atrage cam toate laudele, iar Jack strică armonia trupei, încercând să aibă o aventură cu Susie.

97. Doctor Zhivago (1965)

image

Regizor :David Lean

Distribuţie: Julie Christie, Omar Sharif, Geraldine Chaplin

Replică Celebră:  ‘There’s an extraordinary girl at this party.’ ‘I know. I’m dancing with her.’

Sinopsis: Electrizanta şi fidela ecranizare după remarcabilul roman omonim, încununat cu premiul Nobel pentru literatură, de Boris Pasternak. O inegalabilă poveste despre păcat, iubire şi trădare, interzisă de autorităţile sovietice încă din 1957, anul primei apariţii a romanului, timp de 30 de ani. Rusia inceputului de secol XX, doctorul şi poetul Iuri Jivago duce o viaţă liniştită. E căsătorit, are o soţie iubitoare şi o situaţie stabilă. Dar întâlnirea cu frumoasa Lara Antipova, fiica unei croitorese, de care profită coruptul avocat Victor Komarovski, îi va schimba tot cursul vieţii. Nici familia, nici revoluţia, nici primul război mondial nu-l vor putea face să renunţe la iubirea pentru Lara.

96. Cyrano de Bergerac (1990)

Regizor: Jean-Paul Rappeneau

Distribuţie: Gerard Depardieu, Anne Brochet

Replică Celebră : ‘You give me milk instead of cream. Say how you love me!’

Sinopsis: Gérard Depardieu îl interpretează pe spadasinul carismatic cu un spirit generos şi cu destulă inspiraţie pentru poezie. S-ar părea ca un astfel de bărbat nu ar avea probleme cu femeile. Însa el este de altă părere, se consideră a fi respingător, cu o față urâtă şi un nas mare. Roxane este femeia pe care o adoră, însă Christian este cel care are parte de atenţia ei. Întrucât Christian nu se pricepe la poezii, îl roagă pe Cyrano să-l ajute. Ceea ce urmează este o serie de decepţii, căci Roxane se îndrăgosteşte de Christian datorită cuvintelor de dragoste compuse de Cyrano.

95. Bonnie and Clyde (1967)

image (2)Regizor: Arthur Penn

Distributie: Warren Beatty, Faye Dunaway

Replică Celebră: ‘When we started out, I thought we was really goin’ somewhere. This is it. We’re just goin’, huh?’

Sinopsis: În timpul Marii Crize, Clyde Barrow (Warren Beatty) și Bonnie Parker (Faye Dunaway) se întâlnesc atunci când Clyde încearcă să fure mașina mamei lui Bonnie. Bonnie, care este plictisită de slujba ei de chelneriță, este fascinată de Clyde și decide să meargă cu el și să devină parteneră la jafurile lui. Ei comit mai multe jafuri armate, dar eforturile lor amatoristice, deși interesante, nu sunt foarte profitabile.

Activitatea criminală a duo-ului se extinde după ce cooptează în bandă un angajat la o stație de benzină, C.W. Moss (Michael J. Pollard), apoi pe fratele mai mare al lui Clyde, Buck (Gene Hackman), și soția sa, Blanche (Estelle Parsons), o fiică de pastor baptist. Femeile se detestă reciproc la prima vedere și cearta lor escaladează ulterior: Blanche nu are decât dispreț față de Bonnie, Clyde și C.W., în timp ce pistolara Bonnie vede prezența lui Blanche ca un pericol constant pentru activitatea bandei.

Bonnie și Clyde trec de la jafuri mici la jefuirea de bănci. Faptele lor devin, de asemenea, mai violente. Când C.W. încurcă un jaf bancar prin parcarea mașinii în altă parte decât era plănuit, Clyde îl împușcă în față pe directorul băncii după ce acesta sare pe bordul mașinii care mergea încet. Banda este urmărită de forțele legii, inclusiv șeriful texan Frank Hamer (Denver Pyle), care este capturat și umilit de răufăcători, iar apoi eliberat. Un raid îi prinde mai târziu cu garda jos, Buck fiind rănit mortal cu o împușcătură în cap, iar Blanche este rănită. Bonnie, Clyde și C.W. abia scapă cu viață. Blanche, care-și pierduse vederea, este arestată, iar Hamer o păcălește să-i dezvăluie numele lui C.W., care era până acum doar un “suspect neidentificat”.

Hamer îi localizează Bonnie, Clyde și C.W., care se ascundeau în casa tatălui lui C.W., Ivan Moss (Dub Taylor), care crede că cuplul – și tatuajul de pe corp – l-au corupt pe fiul său. El încheie un târg cu Hamer: în schimbul clemenței pentru băiat, el îl va ajuta să organizeze o capcană pentru bandiți. Când Bonnie și Clyde opresc pe marginea drumului pentru a-l ajuta pe domnul Moss să repare o pană de cauciuc, polițiștii, aflați în tufișuri, deschid focul și îi împușcă mortal pe Bonnie și Clyde. Hamer și echipa sa ies apoi din ascunzătoare, uitându-se la cadavrele celor doi bandiți.

https://www.youtube.com/watch?v=YNrSGutBOlE

94. The Fly (1986)

image (4)

Regizor:David Cronenberg

Distribuție :Jeff Goldblum, Geena Davis

Replică Celebră: ‘Help me be human.’

Siopsis: Seth Brundle (Jeff Goldlum) este un cercetător ce şi-a concentrat eforturile asupra teleportării, cu o serie de rezultate, dar nesatisfăcătoare. În încercarea de a o impresiona pe Veronica Quaife (Geena Davis), o ziaristă, îi prezintă rezultatele sale. Urmînd o sugestie oferită de aceasta, lui Seth îi reuşeşte un experiment, teleportînd un obiect de la una dintre cabinele numite Telepod într-o alta, păstrîndu-i intactă structura moleculară. Următorul pas este repetarea experimentului, dar cu o fiinţă. Seth decide că el trebuie să fie primul subiect teleportat.

Totul pare să decurgă normal, cînd se petrece inimaginabilul: o muscă intră în ultima clipă în Telepodul în care se află savantul, astfel că structura ei este înglobată în fiinţa umană. Din acest moment începe metamorfoza lui Seth într-o dihanie monstruoasă numită „Brundlefly”, în timp ce Veronica documentează toate stagiile de transformare prin care trece el, ca şi acerba luptă dusă de Seth atît pentru a găsi un leac, cît şi împotriva genelor sale mutante, care încep să se manifeste, în timp ce instinctul insecto-animal, prezentat vizual prin groaznica sa transformare, pune încet stăpânire pe el.

93. Roman Holiday (1953)

image (5)

Regizor: William Wyler

Distribuţie: Audrey Hepburn, Gregory Peck

 Replică Celebră: ‘I’m not two hundred years old. Why can’t I sleep in pajamas?’

Sinopsis: Tânăra şi seducătoarea prinţesă Ann (Audrey Hepburn), se află într-un tur puternic mediatizat al Europei, dar odată ajunsă în Roma, obosită şi sufocată de programul strict şi aglomerat ea se răzvrăteşte şi plănuieşte o escapadă în “Oraşul Etern”. Pe de altă parte Joe Bradley (Gregory Peck) este un reporter american care momentan se află într-o criză de inspiraţie, şansa face ca cei doi să se întâlnească într-un mod interesant şi la o prima impresie pare să fie exact de ce aveau nevoie, pentru Ann, Joe, este exact doza de relaxare şi amuzament de care avea nevoie, iar pentru Joe, Ann, este reportajul de mult aşteptat, dar lucrurile se complică.

92. Submarine (2010)

image (6)

Regizor: Richard Ayoade

Distribuţie: Craig Roberts, Yasmin Paige

 Replică Celebră: ‘This is the moment where you leave him and come with me.’

Sinopsis: Inspirată din romanul omonim al autorului galez Joe Dunthorne, dramedia “Submarine” îl are în centrul acţiunii pe Oliver Tate (Craig Roberts), un adolescent singuratic şi nepopular în vârstă de 15 ani, care se teme ca mariajul părinţilor lui traversează o perioadă de criză şi ticluieşte o serie de planuri ingenioase pentru a submina potenţiala relaţie extraconjugală a mamei cu un vecin pe care aceasta l-a iubit în tinereţe, sperând în acelaşi timp să îşi piardă el însuşi virginitatea înainte de următoarea aniversare. În vreme ce viaţa lui amoroasă intră pe făgaşul cel bun, băiatul implicându-se într-o idilă cu Jordana Bevan (Yasmin Paige), o colegă de clasă piromană, care are un comportament bizar, suferă de eczemă şi are o mamă grav bolnavă, Oliver monitorizează cu atenţie viaţa sexuală a parinţilor săi, care nu par să mai fi întreţinut relaţii sexuale de 7 luni. Întrucât tatal său Lloyd Tate este un biolog marin depresiv, Oliver este îngrijorat că soţia acestuia Jill Tate s-ar putea simţi atrasă de Graham Purvis, un guru spiritual şarlatan de care femeia a fost îndrăgostită în trecut şi care tocmai s-a mutat în casa de vizavi.

91. Some Like It Hot (1959)

image (7)

Regizor: Billy Wilder

Distribuţie: Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon

Replică Celebră: ‘Nobody’s perfect!’

Sinopsis: Doi muzicieni fără angajamente, Joe și Jerry (Tony Curtis și Jack Lemmon), sunt martori la ceva ce seamănă cu Masacrul de Sfantul Valentin din 1929. Când gangsterii din Chicago, conduși de “Spats” Colombo (George Raft), îi văd, cei doi fug pentru a-și salva viața. Ei scapă și decid să părăsească orașul, deghizându-se în femei care cântă într-o trupă muzicală alcătuită numai din femei care merg în turneu în Florida. Dându-și numele de Josephine și Geraldine (ulterior, Jerry își schimbă pseudonimul în cel de Daphne), ei se alătură trupei și urcă în trenul în care se află formația. Joe și Jerry se îndrăgostesc amândoi de “Sugar Kane” (Marilyn Monroe), vocalista și cântăreața la ukulele a trupei, și se luptă pentru afecțiunea ei păstrându-și în același timp deghizările.

În Florida, Joe îi face curte lui Sugar, asumându-și o a doua deghizare ca un milionar pe nume “Junior”, moștenitorul proprietarului companiei Shell Oil, în timp ce mimează vocea lui Cary Grant. Un milionar real, Osgood Fielding III (Joe E. Brown), se îndrăgostește de Jerry deghizat ca Daphne. Într-o noapte, Osgood îi propune lui Daphne să meargă pe iahtul său. Joe o convinge pe Daphne să-l țină pe Osgood pe uscat în timp ce el merge pe iaht cu Sugar. În acea noapte, Osgood o cere în căsătorie pe Daphne care, într-o stare de excitare, acceptă, crezând că poate primi o alocație mare de la Osgood imediat după nunta lor.

Când gangsterii ajung la același hotel pentru o conferință în onoarea “Prietenilor Operei Italiene”, Spats și banda lui îi văd pe Joe și Jerry. După mai multe urmăriri pline de umor (și în care devin martori la o altă crimă săvârșită de gangsteri, de data aceasta împotriva lui Spats și a bandei sale), Jerry, Joe, Sugar și Osgood scapă, fugind pe iahtul milionarului. Pe drum, Joe îi dezvăluie lui Sugar identitatea lui adevărată, iar Sugar îi spune lui Joe că ea îl iubește oricum. Joe îi spune că el nu este suficient de bun pentru ea, că ea ar obține încă o dată “partea amară a acadelei”, dar Sugar îl iubește oricum. Jerry, la rândul său, încearcă să-i explice lui Osgood că ei nu se pot căsători, lansând o serie de obiecții de la faptul că nu se poate căsători în rochia mamei sale (“Noi nu suntem construite la fel”) până la a mărturisi în lacrimi că “nu pot avea niciodată copii”. Osgood le respinge pe toate și rămâne hotărât să meargă înainte cu căsătoria. În cele din urmă, exasperat, Jerry își scoate peruca și strigă: “Sunt bărbat!”, numai că Osgood trece peste această revelație finală rostind memorabila replică finală a filmului: “Ei bine, nimeni nu este perfect.”

90. Let The Right One In (2008)

image (8)

Regizor: Tomas Alfredson

Distribuţie: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson

Replică Celebră: ‘If I wasn’t a girl… would you like me anyway?’

Sinopsis: La fel ca şi în multe alte şcoli, Oskar, un băiat de 12 ani, este batjocorit în fiecare zi de către colegi. Devine singuratic, ocupându-şi timpul liber cu cititul şi decupatul articolelor despre crime din ziare. Într-o seară, fiind singur afară îşi imaginează cum îşi înjunghie colegii ce îl batjocoresc dând cu cuţitul într-un copac. Dar, când se intoarce în spatele lui se află o fată de vârsta lui (aparent) ce îl priveşte.

Oskar şi Eli încep să se împrietenească fără ca băiatul să cunoască adevărul despre ea. Eli este vampir şi s-a mutat de curând în clădirea în care locuieşte şi Oskar, împreună cu un bărbat mai în vârstă care are grijă de ea. Acesta omoară oamenii în locul fetei şi le colectează sângele într-un vas pentru ca “boala” să nu se răspândească. Bătrânul începe să nu mai facă faţă şi dă de câteva ori greş. În cele din urmă fata trebuie să se descurce singură trebuind să aleagă între a supravieţui sau a fi prietenă cu Oskar.

89. Who’s afraid of Virginia Wolf? (1966)

Regizor: Mike Nichols

Distribuţie: Elizabeth Taylor, Richard Burton

Replică Celebră: ‘You make me puke.’

Sinopsis: Cuplul Taylor – Burton realizează în acest film cel mai bun recital actoricesc.

Doi tineri abia căsătoriţi vin în vizită la George şi Martha, un cuplu tipic pentru anii ’50, şi au rara ocazie să vadă ce vor deveni, în timp… Portretul unui cuplu auto-distructiv, în care relaţia dintre parteneri este furtunoasă, când plină de dragoste, când de ură, cu neîncetate bătălii sado-masochiste. Intr-un campus universitar, el e profesor de istorie, însurat de douăzeci de ani cu fiica rectorului – doi vicioşi, cam alcoolici, care se cunosc bine unul pe altul. Ajungând acasă de la petrecerea tatălui Marthei, târziu în noapte, ei primesc vizita tinerilor Nick şi Honey, iar conversaţia celor patru parcurge toate fazele, de la avansurile fără perdea, fiul imaginar şi dezvăluiri dureroase, până la umiliri crude.

88. Tabu (2012)

image (11)

Regizor: Miguel Gomes

Distribuţie: Ana Moreira, Carloto Cotta

Replică Celebră: ‘It was from a dream…’

Sinopsis : O bătrânică temperamentală, menajera ei din Cabo Verde şi o vecină preocupată de activităţi de caritate trăiesc pe acelaşi etaj al unei clădiri de apartamente din Lisabona. Când bătrâna moare, celelalte două descoperă un episod din trecutul ei: o poveste de dragoste şi crimă, consumată în Africa şi parcă desprinsă dintr-un film de aventuri.

https://www.youtube.com/watch?v=nQw5H_u-N6g

87. Pierrot Le Fou (1965)

image (12)

Regizor: Jean-Luc Godard

Distributie: Jean-Paul Belmondo, Anna Karina

Replică Celebră: ‘I think your legs and breasts are very moving.’

Sinopsis: Bărbat însurat şi cu copii, Ferdinand Griffon – zis şi Pierrot Nebunul – descoperă, după o dezolantă serată mondenă la socrii săi, că femeia angajată ca baby-sitter e fosta sa iubită, Marianne Renoir. După o noapte petrecută împreună, cei doi hotărăsc să plece spre sudul Franţei, într-o călătorie deloc banală, din care nu lipsesc traficul de arme, comploturile politice, urmăririle, dar nici pauzele bucolice.

86. Chungking Express (1994)

image (13)

Regizor: Wong Kar-Wai

Distribuţie: Tony Leung, Faye Wong, Takeshi Kaneshiro, Brigitte Lin

Replică Celebră: ‘People change. A person may like pineapple today and something else tomorrow.’

Sinopsis: “Chungking Express” e la fel ca alte creaţii ale regizorului Kar Wai Wong, un film fără scenariu, un film cu două poveşti romantice care urmând logica firescului ar trebuie să se intersecteze.

Din fericire atipicul intră în scenă, iar coliziunea aşteptată poate de unii ochi ai privitorilor nu se petrece. Acest lucru nu înseamnă că cele două destine din poveştile prezentate nu au o multitudine de lucruri în comun. Undeva în haosul zilnic, undeva în viata de zi cu zi a fiecărui om, destinele diferite se aseamănă prin obiceiuri, prin raportare la iubire sau la rutina zilnică. Astfel cele două personaje ale lui Kar au aceeaşi meserie, iau prânzul în acelaşi loc si sunt dornici de o iubire nouă, care să-i facă să uite de o iubire trecută.

85. Say Anything (1989)

image (14)

Regizor: Cameron Crowe

Distribuţie: John Cusack, Ione Skye

Replică Celebră :‘I gave her my heart, she gave me a pen.’

Sinopsis: Diane Court (Ione Skye), absolventă a unui colegiu din Statele Unite, aşteaptă cu nerăbdare să plece în Anglia, unde urmează să îşi continue studiile.

Perspectiva este extrem de încântătoare în mod special pentru tatăl (John Mahoney) Dianei, care întotdeauna a avut o relaţie specială cu tânăra femeie – o relaţie bazată mai mult pe prietenie decât pe legătura de sânge.

Diane începe să iasă în oraş cu un fost coleg (John Cusack), dar tatăl ei îi interzice să continue relaţia cu tipul iresponsabil şi lipsit de ambiţie. Forţată să pună capăt relaţiei, Diane îşi petrece vara altfel decât şi-ar fi putut imagina: pe de-o parte încearcă să-l evite pe amorezatul Lloyd, iar pe de altă parte încercând să accepte faptul că tatăl ei este departe de a fi perfect.

84. Juno (2007)

image

Regizor: Jason Reitman

Distribuţie: Ellen Page, Michael Cera

Replică Celebră: ‘I still have your underwear.’ ‘I still have your virginity.’

Sinopsis: În timp ce majoritatea fetelor de vârsta ei sunt ocupate cu upgradarea paginii personale de pe MySpace şi de cumpărături, Juno este genul de adolescentă isteaţă şi capabilă să-şi trăiască viaţa după propriile-i reguli.
Cu Ellen Page în rolul principal, Juno se prezintă ca o comedie inteligentă despre o adolescentă plină de viaţă, pe cale să descopere efectele unei sarcini neplanificate, la doar 16 ani.
După ce a rămas însărcinată, cu “ajutorul” lui Bleeker (Michael Cera), cel pe care-l consideră cel mai simpatic coleg de clasă, Juno reuşeşte să găsească familia “perfectă” pentru viitorul său copil şi nu oricum, ci cu ajutorul prietenei sale cele mai bune, Leah.
În urma şocului aferent veştii că fiica lor şi-a început viaţa sexuală tocmai alături de “virilul” Bleeker, întreaga familie îşi uneşte forţele pentru a-i oferi adolescentei tot sprijinul de care ar putea avea nevoie.

Rod al imaginaţiei scriitoarei devenite scenaristă, Diablo Cody, Juno este un personaj unic, diferit de tot ce s-a putut vedea până în momentul de faţă în filmele de gen.

Regizat de Jason Reitman, creatorul celebrei pelicule Thank You For Smoking, Juno a fost deopotrivă aclamat de critică şi de public şi s-a bucurat de încasări spectaculoase de aproape 90 de milioane de dolari, fiind nominalizat la patru Premii Oscar.

83. Beauty and the Beast (1991)

image

Regizori: Gary Trousdale, Kirk Wise

Distribuţie: Paige O’Hara, Robby Benson

Replică Celebră‘I love you.’ With those three little words, Belle breaks the spell.

Sinopsis: Frumoasa este o fată nemulţumită de viaţa dintr-un orăşel provincial al Franţei, care încearcă să respingă dovezile de afecţiune ale îngâmfatului Gaston. Bestia este un prinţ tranformat într-un animal fioros printr-o vrajă pentru că nu putea să iubescă. Destinele celor doi se întâlnesc. Pentru a rupe vraja, Bestia trebuie să-i câştige dragostea frumoasei fete, altfel riscă să rămână aşa pentru totdeauna.

82. Waterloo Bridge (1940)

image (1)

Regizor: Mervyn LeRoy

Distribuţie: Vivien Leigh, Robert Taylor, Virginia Field

Replică Celebră: ‘Every parting from you is like a little eternity.’

Sinopsis: O poveste de dragoste excelent realizată! Myra şi Roy se îndrăgostesc la prima vedere pe podul Waterloo în timp ce se adăpostesc de un raid aerian. Insă iubirea lor efemeră, va avea de suferit de pe urma războiului.

Copleşită de durere la aflarea veştii că Roy este dat dispărut în misiune, Myra adoptă un alt stil de viaţă. Pentru a se întreţine Myra alege sa fie prostituată. Raportul în cele din urmă se dovedeşte a fi fals. Roy se întoarce dintr-un lagăr de prizonieri de război cu dorinţa de a-şi regăsi iubita. Myra, însă, nu mai este persoana pe care o ştia el.

Viven Leigh o interpretează pe Myra oferindu-ne o prestaţie de-a dreptul impresionantă în această dramă copleşitoare. Cu un joc actoricesc la fel de puternic, Robert Taylor joacă rolul lui Ray. Sub bagheta aclamatului regizor Mervyn LeRoy, Podul Waterloo a devenit un film de referinţă şi un loc de întâlnire pentru îndrăgostiţii din toată lumea.

81. Amélie (2001)

image (2)

Regizor:  Jean-Pierre Jeunet

Distribuție:  Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz

Replică Celebră: ‘It’s better to help people than garden gnomes.’

Sinopsis: Faceţi cunoştinţă: ea este Amelie. Amelie nu a fost o fetiţă ca oricare alta. Mama – nevricoasă şi permanent stresată; tatăl – medic, nu o atingea decât când îi făcea controlul medical lunar. Amelie a avut un singur prieten – un peştişor sinucigaş. Şi-a văzut, aşadar, peştişorul roşu preferat alunecând şi dispărând într-un canal al Senei, şi-a văzut apoi mama murind pe pavajul de la Notre-Dame şi tatăl deprimat care îşi revărsa toată afecţiunea asupra unui pitic de grădină.
Amelie a crescut acum şi a devenit chelneriţă în Montmartre, într-un bar ţinut de o fostă dansatoare de circ. Viaţa lui Amelie este simplă: îi place la nebunie să spargă crusta cremei de zahăr ars, sa arunce cu pietricele în Sena, să se uite la oameni şi să-şi lase imaginaţia să zburde.

Viaţa ei pare plictisitoare, dar OK. Până într-o zi, când descoperă o cutie veche cu amintiri din copilăria cuiva pe care nu îl cunoaşte. Atunci totul se schimbă. Jocul lui Amelie începe.
Mai ţii minte ce făceai pe 31 august 1997? Căci Amelie nu are cum să uite. E ziua în care a hotărât că are o misiune pe această lume: să schimbe vieţile celor din jur. Căci, la douăzeci de ani – lovitură de teatru! Amelie îşi descoperă ţelul în viaţă: să îndrepte viaţa celor din jurul ei. Şi născoceşte tot felul de stratageme ca să intervină neştiută în existenţa celor care o înconjoară. Printre ei, portareasa care-şi duce zilele abţiguindu-se cu vin de Porto, în tete-a-tete cu un câine împăiat, Georgette, o tutungereasă ipohondră, sau vecinul lui Amelie poreclit “omul de sticlă”, care nu trăieşte decât prin intermediul unei reproduceri după Renoir.

Amelie are acum o misiune. Aşadar, îşi va elibera prietena de o relaţie tulbure cu un tip pe care îl va arunca într-o pasiune nebună pentru altcineva. Va fura piticul de grădina al tatălui ei şi îl va trimite într-o călătorie. Va scrie scrisori de dragoste unei femei de la un bărbat pe care acesta nu îl va cunoaşte niciodată.

Dar misiunea lui Amelie e dată peste cap de întâlnirea cu un băiat ciudat, Nino Quincampoix (Mathieu Kassovitz). Angajat temporar într-un “tren fantomă” şi într-un sex-shop, Nino colecţionează fotografiile aruncate în jurul automatelor de fotografii şi încearcă disperat să dea de urma unui necunoscut ale cărui fotografii le găseşte peste tot, când misiunea lui e dată peste cap de întâlnirea cu Amelie.

Amelie e fascinată de Nino, dar preferă să se joace de-a v-aţi-ascunselea cu el, în loc să-şi dezvăluie adevărata identitate. După mai multe încercări de a se apropia de el, se răzgândeşte. Din fericire, “omul de sticlă” care o urmăreşte printr-un binoclu ştie că jocul nu este de ajuns pentru Amelie şi o împinge în braţele lui Nino.

80. Splendor in the Grass (1961)

image (3)

Regizor:  Elia Kazan

Distribuţie: Natalie Wood, Warren Beatty, Pat Hingle

Replică Celebră: ‘My pride? My pride? I don’t want my pride!’

Sinopsis: Dean Loomis este o adolescentă frumoasă şi sensibilă, adorată de familie şi comunitate, îndrăgostită de Bud Stamper a cărui familie bogată şi influentă nu acceptă relaţia dintre cei doi. Lui Bud îi este teamă de tatăl său care are alte planuri pentru el şi care îl sfătuieşte să caute alte fete. Nici părinţii lui Dean nu agrează pasiunea fetei pentru Bud iar aceasta, simţindu-se respinsă şi controlată, are o cădere nervoasă şi ajunge să fie internată într-un sanatoriu.

În acest timp, Bud merge la universitate dar fără să aibă rezultatele aşteptate de tatăl său care, în urma marii căderi a Bursei, se sinucide. Liber de constrângeri, Bud îşi urmează visul propriu şi devine fermier, căsătorindu-se cu o tânără cunoscută în timpul scurtei studenţii. După doi ani de instituţionalizare, Dean revine în familia sa şi merge să îl revadă pe Bud însă aici îşi dă seama că timpul a şters pasiunea şi a lăsat doar melancolia unei tinereţi furtunoase.

Partea a doua a topului o găsiți aici.

3 COMENTARII

  1. se vede clasa de departe, astea da filme de dragoste, nu tot felul de liste sau topuri intocmite de diletanti imberbi sau pitipoance inculte, continand filme gen Twilight, In time, Step Up, I Am Number Four, Red Riding Hood etc sau filme cu Selena Gomez, de tot rasul. Felicitari. Nu stiu ce as adauga poate
    The Remains of the Day / Ramasitele zilei
    Falling in Love / Când te îndrăgostești
    Out of Africa / Departe de Africa
    Cold Mountain
    The Painted Veil / Valul pictat
    The Piano / Pianul
    Atonement / Remușcare
    Sense and Sensibility / Ratiune si simtire
    5 to 7 din 2014 sau chiar Me Before You / Inainte sa te cunosc
    ce ziceti de Hachiko: A Dog’s Story, e de dragoste?
    American Beauty / Frumusete americana
    Requiem for a Dream / Requiem pentru un vis, cu melodia halucinanta Lux aeterna, a lui Clint Mansel… si ar mai fi dar ajunge.

  2. lipsa din top adio arme 1932/1957 jezebel 1938, viata privata a lui elizabeth si essex 1939, rebeca 1940 lady hamilton 1941 coasta lui adam 1949, ,verisoara mea rachel 1952, cantand in ploaie 1952, gigi 1958, cleopatra 1963, mary poppins 1964 dragoste la acapulco 1964 my faire lady 1964, sunetul muzici 1965 un barbat si o femeie 1966, ghici cine vine la cina 1967 romeo si julieta 1968, , love story 1970, kramar kontra kramer 1979, undeva candva 1980, pasarea spin 1983,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.