Ascultă acest articol


Cu bune, cu rele, am redescoperit în 2015 de ce continuăm să mergem la cinematograf în detrimentul confortului casei noastre și pot afirma cu drag că nu poate fi numită o artă pierdută. Într-adevăr, au existat dezamăgiri, dar și surprizele au curs cu duiumul, în special în cadrul festivalelor. Iată că revin și anul acesta cu așteptări, semne de întrebare și, în ultimă instanță, filme.

IANUARIE

 • Certain Women – Kelly Reichardt demonstrează că spectrul cinematografului american indie continuă să se reinventeze, așa că vine cu un film despre felul în care se intersectează viețile a trei femei din Montana. Cu Kristen Stewart, Laura Dern și Michelle Williams în rolurile principale.
 • The Forest – De la Game of Thrones la un alt tip de spooky, Natalie Dormer se prezintă cu primul ei horror de anul acesta, jucând împreună cu Taylor Kinney. (8 ianuarie, InterComFilm Distribution)
 • Frank & Lola – După o îndelungată pauză în care s-a axat pe scurtmetraje, Matthew M. Ross vine de la Sundance cu această ”poveste de dragoste noir psihosexuală” în care îi avem pe Michael Shannon, Imogen Poots și Justin Long.

FEBRUARIE

 • Hail, Caesar! – Numai 2016 nu-i poimâine. Îl aștept de când am văzut primul trailer, iar frații Coen garantează că filmul ăsta va fi petrecerea lunii februarie, invitați avându-i pe Tilda Swinton, Scarlett Johansson, Ralph Fiennes, Josh Brolin și lista poate continua. (19 februarie, distribuit de Ro Image 2000)
 • Pride and Prejudice and Zombies – (de anul trecut, de această dată cu o dată de lansare) Direcția noii producții a lui Burr Steers merge în extreme: ori va fi teribil de amuzant, ori un teribil eșec. (19 februarie, InterComFilm Distribution)
 • Deadpool – Nici nu are nevoie de introducere. Știți despre ce e vorba, deci știți că trebuie să mergeți să-l vedeți.  (12 februarie, Odeon Cineplex)
 • The Witch – Alt horror cu potențial care ne trimite la începutul secolului XVII în mijlocul dramelor unei familii din New England devotate religiei; regia și scenariul îi aparțin lui Robert Eggers.
 • Triple Nine – De la omul care ne-a adus Lawless în 2012, John Hillcoat marchează anul acesta cu un alt film de acțiune în care-i avem distribuiți pe Gal Gadot, Kate Winslet, Aaron Paul, Norman Reedus și Chiwetel Ejiofor.

MARTIE

 • Knight of Cups – Cel care încă nu a fost onorat de Academie, deși l-au avut la nominalizat de trei ori, Terrence Malick îl pune pe Christian Bale să îmbrace hainele unui scenarist din Los Angeles, echipa întregindu-se cu Cate Blanchett și Natalie Portman.
 • Me Before You – Făcând un salt uriaș de la rolul ei din seria Terminator, Emilia Clarke este infirmiera Lou care are grijă de Will (Sam Claflin) un tânăr în scaun cu rotile și îi arată că viața merită trăită. O dramă de la Thea Sharrock. (25 martie, ForumFilm România)
 • Whiskey Tango Foxtrot – Alt film care poate cădea în extreme. Cu o distribuție ce-i include pe Tina Fey, Billy Bob Thornton, Margot Robbie și Martin Freeman, sub egida lui Glenn Ficarra, e o comedie de care ne rugăm să fie bună.
 • Midnight Special – Continuăm seria indie-urilor cu un SF scris și regizat de Jeff Nichols despre încercările prin care trec un tată (Michael Shannon în alt rol cu potențial) și fiul său cu puteri supranaturale. În roluri secundare îi mai avem pe Kirsten Dunst și Adam Driver.
 • Batman V Superman: Dawn of Justice – aka unul din cele mai așteptate filme ale anului. Zack Snyder aduce o binevenită schimbare de decor în lumea supereroilor, punând față în față un zeu și un om și, eventual, adăugând o nouă dimensiune femeilor cu puteri speciale. (25 martie, Freeman Entertainment)
 • High Rise – Ben Wheatley vine cu o dramă (cică SF) ce-i are în rolurile principale pe Tom Hiddleston, Elizabeth Moss, Jeremy Irons și Sienna Miller, menită să ofere o altă perspectivă asupra felului în care decurge viața modernă a omului în mediul urban.
 • Anomalisa – Animația lui Duke Johnson și Charlie Kaufman este deja nominalizată pentru un Glob de Aur și se prezintă ca una din inovațiile ieșite din circuitul festivalier. Cu Tom Noonan, Jennifer Jason Leigh și David Thewlis în prim plan, firul narativ urmărește un bărbat ce încearcă să-și depășească incapacitățile sociale (aviz amatorilor: este deja disponibil online).
 • Trois souvenirs de ma jeunesse – Scris și regizat de apreciatul francez Arnaud Desplechin, filmul urmărește rememorarea adolescenței personajului principal. Din distribuție nu putea lipsi Mathieu Amalric.

APRILIE

 • Keeping Up with the Joneses – Nu știu exact ce vrea să demonstreze Jon Hamm alegându-și genul ăsta de comedii, însă faptul că își joacă rolul cot la cot cu Gal Gadot, Isla Fisher și Zack Galifianakis spune multe despre direcția aleasă de regizorul Greg Mottola, de la care mai avem Superbad, Adventureland și Paul.
 • Demolition – O dramedie în care Jake Gyllenhaal își pierde cu totul mințile alături de Naomi Watts și Chris Cooper, sub atenta supraveghere a regizorului Jean-Marc Vallée, cunoscut pentru Wild și Dallas Buyers Club.
 • The Jungle Book – (tot de anul trecut) O poveste nemuritoare care se poate mândri cu vocea lui Scarlett Johansson pentru Kaa, a lui Idris Elba pentru Shere Khan, Ben Kingsley pentru Bagheera, Bill Murray pentru Baloo, Cristopher Walken pentru King Louie şi Lupita Nyong’o pentru Rakcha. (15 aprilie, Forum Film România)
 • Everybody Wants Some – Linklater zice că e o continuare pentru protagonistul din Boyhood, alții găsesc evidentele conexiuni cu Dazed and Confused, iar eu zic că va fi pelicula care va aduce mai devreme vara în sălile de cinema.
 • Green Room – Un horror/thriller ce-i aparține în totalitate regizorului premiat la Sundance, Jeremy Saulnier, în care joacă Anton Yelchin, Imogen Poots și Patrick Stewart. Neonaziști, punk rock, un carnagiu.
 • Elvis and Nixon – Deși ne-am obișnuit deja cu el într-o poziție de putere, Kevin Spacey îmbracă, evident, costumul lui Nixon, iar Michael Shannon (da, iar el) pe cel strălucitor al lui Elvis. Un film despre oameni puternici, de la Liza Johnson, cu Evan Peters, Colin Hanks și Alex Pettyfer, printre alții.
 • Mapplethorpe: Look at the Pictures – Un film ca un punct de cotitură în cariera artistică a controversatului fotograf Robert Mapplethorpe. Este primul documentar despre viața artistului de la moartea sa și vine mulțumită HBO de la Randy Barbato și Fenton Bailey, cunoscuți pentru Inside Deep Throat.

MAI

 • Snowden – Thrillerul biografic are ca focus viața lui Edward Snowden interpretat de Joseph Gordon-Levitt, omul devenit avertizor de integritate după ce a divulgat date secrete ziarului The Guardian. În alte roluri mai sunt Shailene Woodley, Scott Eastwood și Zachary Quinto. (Independența Film)
 • Captain America: Civil War – De la frații Anthony Russo și Joe Russo care vor regiza și cele două părți din Infinity War avem una dintre confruntările anului, și anume cea dintre Captain America și Iron Man. Echipa actorilor se întregește cu Black Panther și Spider-Man, chiar și într-un rol minor. (6 mai, Forum Film România)
 • Maggie’s Plan – Bineînțeles că personajul Gretei Gerwig, Maggie, reușește cumva să intre în belele, îndrăgostindu-se de John (Ehtan Hawke) și distrugând căsnicia sa cu Georgette (Julianne Moore).
 • The Nice Guys – Film ce probabil va sfârși ca o comedie, luând în considerare că este regizat și scris de Shane Black, de la care avem Kiss Kiss Bang Bang și Iron Man 3. Ryan Gosling și Russell Crowe se joacă de-a detectivii și dezvăluie o conspirație. (25 mai, Freeman Entertainment)
 • Alice Through the Looking Glass – James Bobin a scris și regizat filmele Muppets, iar acum moștenește proiectul lui Tim Burton. Aceeași Mia Wasikowska se întoarce în Țara Minunilor pentru a-l salva pe același Johnny Depp în rolul Pălărierului Nebun. (27 mai, Forum Film România)
 • X-Men: Apocalypse – Să sperăm că această continuare nu va fi începutul testamentelor Marvel. Apocalypse este readus la viață și vrea să preia controlul lumii, echipa X-Men ajungând pe urmele lui. (20 mai, Odeon Cineplex)

IUNIE

 • Money Monster – O dramă politică/thriller regizată de Jodie Foster. Acțiunea îl urmărește pe Lee Gates (Clooney), o personalitate a micilor ecrane ținută ostatic de Kyle Budwell (O’Connell), un tânăr ce a pierdut toți banii familiei din cauza unui tip fals dat de Gates în timpul emisiunii sale. (6 iunie, InterComFilm Distribution)
 • The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist – Din moment ce au adus un preot pentru a sfinți platourile de filmare și vine de la maestrul horror James Wan, filmul se anunță ca un al doilea capitol de succes. (17 iunie, Freeman Entertainment)
 • Warcraft – Pe Duncan Jones îl știm din anii precedenți datorită Moon și Source Code, așa că-i adăugăm acestei rețete pe Travis Fimmel, Paula Patton, Dominic Cooper și Daniel Wu și știm că cinematografele se vor umple.  (10 iunie, Ro Image 2000)
 • Finding Dory – La 13 ani după ce l-au găsit pe Nemo, Disney și Pixar fac echipă pentru a porni în căutarea celuilalt prieten, căruia îi împrumută vocea Ellen DeGeneres. A început să urle copilăria în voi au ba? (17 iunie, Forum Film România)
 • Independence Day: Resurgence – Unul din filmele menite să-i atragă pe nostalgici, Resurgence are loc la 20 de ani după evenimentele inițiale. Cu Jeff Goldblum, Liam Hemsworth și Charlotte Gainsbourg. (24 iunie, Odeon Cineplex)

IULIE

 • The Legend of Tarzan – Este regizat de omul cel care s-a ocupat și de seria Harry Potter, David Yates. Cu Alexander Skarsgård ca Tarzan și Margot Robbie ca Jane, filmul se prezintă ca unul din blockbusterele verii. (1 iulie)
 • Ghostbusters – N-o să fie vreun tribut, căci Spy, Bridesmaids și The Heat au fost regizate tot de Paul Feig și știm foarte bine cum au ieșit. În rolul celor patru le avem pe Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon și Leslie Jones. (29 iulie, InterComFilm Distribution)
 • Star Trek Beyond – Celebra franciză îi găsește pe Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Simon Pegg, Karl Urban și Anton Yelchin în aceleași roluri, echipei Starfleet alăturându-i-se în film Sofia Boutella și Idris Elba. (22 iulie, Ro Image 2000)
 • Genius – (de anul trecut) Îl avem pe Colin Firth în rolul personajului principal – Max Perkins, angajat la editura Scribner, unde a putut supraveghea munca unor scriitori celebri ca Thomas Wolfe, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald şi mulţi alţii. Un film în regia lui Michael Grandage.

AUGUST

 • Suicide Squad – Luna august e cea mai săracă în titluri, însă ar fi nedrept să o catalogăm astfel când vine un film cu Margot Robbie ca Harley Quinn, Will Smith ca Floyd Lawton, Viola Davis ca Amanda Waller, Cara Delevigne ca Enchantress și mult dezbătutul Joker al lui Jared Leto. (5 august, Freeman Entertainment)

SEPTEMBRIE

 • Patient Zero – Un alt horror cu Natalie Dormer, acesteia alăturându-i-se un alt actor din Game of Thrones, respectiv John Bradley. Personajele lor și ale lui Clive Standen, Matt Smith și Stanley Tucci caută antidotul pentru o epidemie răspândită la nivel global. (23 septembrie, InterComFilm Distribution)
 • La La Land – Damien Chazelle a găsit succesul în poveștile cu muzică. Ryan Gosling e un pianist ce cântă jazz care se îndrăgostește de Mia (Emma Stone), o actriță cu visuri mari. (2 septembrie, Freeman Entertainment)
 • The Magnificent Seven – Un remake după western-ul din ’60 al lui John Sturges, în regia lui Antoine Fuqua. Printre protagoniști îi putem enumera pe Denzel Washington, Ethan Hawke, Chris Pratt (de-aici pozele cu el în presupusul costum al lui Indy), Vincent D’Onofrio și Matt Bomer.
 • Sully – Bineînțeles că dacă e un film despre un erou american trebuia să fie vorba despre mania mascată în patriotism a lui Clint Eastwood. Filmul spune povestea pilotului american Chesley ‘Sully’ Sullenberger, în rolul acestuia fiind distribuit Tom Hanks.

OCTOMBRIE

 • A Monster Calls – O dramă fantasy în care un băiat (MacDougall) caută ajutorul într-un loc neașteptat pentru mama sa ce suferă de o boală terminală (Felicity Jones). Regizorul JA Bayona e recunoscut pentru pelicula sa horror din 2007 The Orphanage. (21 octombrie, Freeman Entertainment)
 • Gambit – Deși nu-l consider pe Channing Tatum în rolul lui Gambit cea mai inspirată alegere, sper ca Doug Liman, cunoscut pentru munca din seria Bourne, să facă din film ceva ce se va ridica la așteptările fanilor, mai ales cu Seydoux speculată pentru rolul Bellei Donna Boudreaux. (7 octombrie, Odeon Cineplex)
 • Inferno – Făcând abstracție de povestea răsuflată a lui Brown pe care mulți români o văd ca pe-o revelație, e un film la care trebuie să mergeți de dragul Anei Ularu ce a colaborat cu Tom Hanks și Felicity Jones. (14 octombrie, InterComFilm Distribution)

NOIEMBRIE

 • Doctor Strange – Un alt început de poveste pentru un alt supererou Marvel, Benedict Cumberbatch migrează de la detectiv la doctor și eventual vrăjitor, coordonat de Scott Derrickson, cunoscut pentru horror-urile sale. (4 noiembrie, Forum Film România)
 • Fantastic Beasts and Where to Find Them – În Eddie Redmayne vedem epitoma nașterii unei stele. Băiatul ăsta devine încet, dar sigur, un veritabil erou al actualei generații, un punct de vază al carierei sale rezumându-se în acest film. (18 noiembrie, Freeman Entertainment)
 • The Founder – Nu știu pe câte liste veți vedea această biografie, însă eu chiar sunt curioasă cum a decurs povestea fondatorului McDonald’s, mai ales când rolul acestuia e jucat de Michael Keaton.

DECEMBRIE

 • Rogue One: A Star Wars Story – Filmul eveniment al acestui an. Poate nu chiar considerat de proporții cum este TFA, însă se anunță un prequel interesant cu actori precum Felicity Jones, Mads Mikkelsen sau Forest Whitaker. (16 decembrie, Forum Film România)
 • Assassin’s Creed – Doavada că de combinația Justin Kurzel x Michael Fassbender x Marion Cotillard nu ne mai săturăm, avem o peliculă inspirată din jocurile video, cu Fassbender în rolul descendentului Frăției Asasinilor Callum Lynch. (23 decembrie, Odeon Cineplex)
 • Passengers – Dacă nu iese caterincă totală, înseamnă că Lawrence și Pratt nu au lucrat împreună degeaba. Un SF în care un bărbat se trezește din somnul criogenic din cauza unei defecțiuni și, pentru a nu petrece următorii ani singuri, se decide să mai trezească un alt pasager. (30 decembrie, InterComFilm Distribution)
 • Jumanji – Încă nu se știu foarte multe despre subiect, doar că reprezintă o variantă reimaginată a celui din 1995. De data aceasta mergem ca un omagiu pentru Robin Williams. (23 decembrie, InterComFilm Distribution)
 • Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children – Nu se poate să treacă anul și să n-avem ceva de la Tim Burton. Iar acum lucrează din nou cu Eva Green, aceasta preluând rolul domnișoarei Peregrine. Asa Butterfield e Jacob Portman, băiatul care descoperă indiciile ce-l conduc către misteriosul loc. (23 decembrie, Odeon Cineplex)

Fără dată de lansare

elvis_1_large

 • The Circle – The End of the Tour de anul acesta al lui James Ponsoldt rămâne unul dintre cele mai aclamate filme, iar anul viitor îi aduce capete de afiș pe Emma Watson în rolul unei femei ce prinde loc de muncă la o companie puternică, Tom Hanks și Ellar Coltrane.
 • Story of Your Life – bazat pe schița lui Ted Chiang, filmul vine de la cel care a regizat Sicario, respectiv canadianul Denis Villeneuve, abordând domeniul SF pentru prima dată. Cu Amy Adams și Jeremy Renner în rolurile principale.
 • Tulip Fever – Cu Justin Chadwick la cârma proiectului, filmul vorbește despre un artist (Cristoph Waltz) ce se îndrăgostește de o tânără proaspăt căsătorită în timp ce îi pictează portretul. În alte roluri Alicia Vikander, Cara Delevigne, Judy Dench, Dane DeHaan și Jack O’Connell.
 • The Ferryman – Zhang Jiajia a colaborat pentru acest film cu Kar Wai Wong, creatorul In the mood for love; o să putem găsi garantat ecouri clare ale peliculei din 2000 în acesta, fiind tot despre un mariaj eșuat.
 • The Neon Demon – După Drive și Only God Forgives, danezul Nicolas Winding Refn vine cu o altă dramă despre o frumoasă tânără model devorată de un grup de femei obsedate de aparențe. Cu Keanu Reeves, Jena Malone și Christina Hendricks.
 • London Fields – (de anul trecut) Povestea unei clarvăzătoare de profesie şi femme fatale Nicola Six, interpretată de Amber Heard, ce trăieşte cu premoniţia morţii sale prin crimă. Aceasta se angajează în trei relaţii cu trei bărbaţi diferiţi, ştiind că unul dintre aceştia va fi ucigaşul ei.
 • Proiect neintitulat de la Woody Allen – Altă comedie dramă, să sperăm totuși că va reuși să-și atingă ținta spre deosebire de Irrational Man, dispunând de actori precum Jesse Eisenberg, Blake Lively, Kristen Stewart, Steve Carrell și Parker Posey. Prima dată când Allen filmează în Los Angeles de la Annie Hall încoace.
 • Eat that question: Frank Zappa in his own words – De la Thorsten Schütte vine o energică celebrare a geniului muzicianului și compozitorului Frank Zappa. Folosind mai multe interviuri și materiale uitate, vom experimente două fațete diferite ale personalității sale complexe.
 • L’Avenir – Legendara Isabelle Huppert este o profesoară de filosofie la 50 de ani ce trece printr-o serie de tragedii: este dată afară, soțul ei o înșală și mama ei moare. Cel mai probabil vom vedea noul film al Miei Hansen-Løve la Cannes.

Vă dorim un an cât mai bun și la cât mai multe vizionări!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.