Pride and Prejudice and Zombies – Recenzie

0
4967
Ascultă acest articol


Pride and Prejudice and Zombies este ecranizarea bestseller-ului cu acelaşi nume al lui Seth Grahame-Smith, o comedie în care povestea binecunoscută din Pride and Prejudice este combinată cu elemente contemporane… şi o mulţime de zombi.

Regizor: Burr Steers

Scenariu: Burr Steers

Gen: Acțiune, Groază, Dragoste

Lansare: 19 februarie

Durata: 107 min

Studio: Lionsgate, Cross Creek Pictures

Distribuitor: InterCom Film

Clasificare: N.13

Actori:

Lily James … Elizabeth Bennet
Sam Riley … Mr. Darcy
Jack Huston … George Wickham
Lena Headey … Lady Catherine de Bourgh

Sinopsis:
Cinci surori în secolul al 19-lea, în Anglia, trebuie să facă față presiunilor de a se căsători în timp ce luptă să supraviețuiască unei armate de zombi.

Recenzie:

”Am ieșit la o plimbare…

să omorâm zombi!”

Salutare ”tovarăși cinefili!”

Cu siguranță lumea nu caută definiții atunci când aud de zombi ci pur și simplu, dacă sunt fani, se așază în fotoliul de la cinema sau pe cel de acasă și ”se încălzesc” la un film cu zombi. Genul filmelor cu zombi refuză să… moară. Din ce în ce mai multe producţii din această categorie jubilează pe marile ecrane, iar morţii-vii, aceste creaturi fără replici şi cu mişcări lente, fascineaza si sperie.

pvz1O să vă întrebați dar ce legătură este între opera clasică imaginată de Jane Austen și zombi. Aveți răbdare că ajungem și acolo. Deocamdată, pe scurt, vă spun că primul film având ca subiect zombi, apărut în 1932, este The White Zombie, cu Bella Lugosi.

Întorcându-mă la titlul filmului de față, sincer, aceeași întrebare mi-am pus și eu: ce legătură are capodopera lui Jane Austen cu zombi? Am crezut că cei de la Hollywood au rămas iar în pană de idei și că s-au apucat să facă un film de categorie B, plin de efecte mediocre, poveste ciudată și actori necunoscuți. Trebuie să recunoaștem că romanul original, având ca subiect înalta societate din Anglia, în plină Epocă Victoriană, este o piatră de temelie în literatura universală și că ar fi un adevărat sacrilegiu să faci un asemenea film.

Mare mi-a fost însă surprinderea când am aflat că un anume Seth Grahame-Smith a preluat povestea din romanul mai sus menționat, i-a adăugat o pătură înțesată cu o invazie de zombi și a scos un New York Times Bestseller intitulat chiar așa Pride and Prejudice and Zombies. Curiozitatea mea a fost atât de mare încât în două zile am citit cartea, înainte de a merge la film, nu de alta dar vroiam să am toate datele până la vizionarea filmului și implicit în a scrie această recenzie. Și vă mai recunosc ceva, dragii mei cititori, la fel de sincer, am luat cartea cu mine, și așa, pe întuneric, am încercat să regăsesc în carte scenele ce se derulau pe ecran, bine… nu toate, o parte din ele.

Era să uit, este necesară o lecție în ale zombilor și chiar și o definiție, nu de alta dar trebuie să știm cu ce avem de-a face.

Zombi – ”Om înviat din morți, care și-a pierdut identitatea, drogat (în stare de letargie) sau cu creierul spălat, apoi înscris cu anumite ordine, pe care le execută orbește, folosit în interes personal sau de manipulare politică.” (Sursa: Dexonline.ro).

”Povestirile cu zombi își au originea în sistemul spiritual de credințe afro-caraibian (din Haiti) Voodoo, care spune că unii oameni devin controlați de către un vrăjitor puternic, devenind astfel supușii lui.” (Sursa: Wikipedia).

ppz2Sper că definiția și originea creaturilor v-au mulțumit, iar acum să mergem mai departe cu filmul nostru. Regizorul filmului nostru este Burr Steers și dacă nu vă spune nimic numele, vă reamintesc eu unde ați mai auzit de el. A regizat în 2009 și 2010 două filme, amandouă având un singur lucru în comun, și anume același actor, Zac Efron, este vorba de “17 Again”, respectiv “Charlie St. Cloud”.

Steers este și scenaristul filmului, iar viziunea sa cinematografică, inspirată din romanul cu același titlu, in proporție de 90%, este ca și în carte (o să revin să vă spun unde sunt modificările față de carte).

Acțiunea filmului se petrece în secolul XIX, cum spuneam, în plină Epocă Victoriană, într-o Anglie măcinată de războiul cu nenumiții (zombi), dar cu aceleași principii, ipocrizii, clase sociale arbitrar impuse, ș.a.m.d. Ca și în romanul original, acțiunea se desfășoară în jurul familiei Bennet, într-o localitate, nu foarte îndepărtată de o Londră asediată de zombi, și anume Longbourn. Sally Phillips și Charles Dance (Game of Thrones), îi întruchipează pe Doamna și Domnul Bennet, părinți ai celor cinci fete gata de măritiș, dar fără un viitor sigur toți fiind o familie de aristocrați săraci.

Dacă ați citit romanul original o să vedeți că, atât în noul roman, cât și în filmul ce-i dă numele, toate personajele sunt aceleași, fără nicio diferență, ceea ce este un plus.

ppz3

Filmul păstrează inclusiv tempoul romanelor și nu se pierde din vedere nici un detaliu al epocii în care se desfășoară acțiunea filmului de față, de la costumațiile personajelor și până la mentalitățile vremii. Cei care s-au ocupat de scenografie, costume, e.t.c., au studiat în detaliu și au transpus in acest film, modern, până în cele mai mici amănunte totul.

Efectele speciale pentru creaturi sunt excepționale și plusul la acest capitol îl constituie faptul că, față de celelalte filme în care zombi, sunt doar niște creaturi fără minte care aleargă să te omoare și-atât, aici mai au un pic de conștiință și chiar vorbesc. Aș putea chiar să spun că este o lovitură de geniu acest aspect ce aduce originalitate față de alte filme de gen.

”Este acceptabilă, dar nu atât de frumoasă încât să mă atragă”

Personajele principale sunt Elizabeth Bennet, interpretată de Lily James (Downton Abbey) și Mr. Darcy, interpretat de Sam Riley (Maleficent). Cei doi actori, buni de altfel, și-au luat rolurile foarte în serios, și reușesc să aducā pe marele ecran tensiunea, pasiunea și, uneori, chiar ura unuia față de celălalt, exact așa cum și-a imaginato chiar Jane Austen în romanul său. Dacă ar fi să fac o comparație, cred că doar în filmul din 1940, la Laurence Olivier și Greer Garson, am mai văzut așa o transpunere a personajelor imaginate de autoare.

Scenele de dialog, atât între cei doi, cât și cu celelate personaje sunt autentice și pe alocuri cu mici glume, dar în general cu acea rigiditate impusă, scorțoasă. Sally Phillips are multe poante în filmul de față reușind să scoată în față lipsa de tact, de bun simț și fuga după avere a unei mame disperate și prostuțe, reușind, nu de puține ori, să își pună partenerii în ipostaze incomode.

Un alt personaj al cărților, care apare și în film este cel jucat, magistral, de Matt Smith (Doctor Who) și anume Carson Collins. Aici apare prima modificare față de cărți. În cărți personajul mai sus amintit este un tip mic, gras și fără pic de fler sau bun simț – un coate-goale și un vânător de averi. În filmul nostru, regizorul și scenaristul Steers îl aduce pe Matt Smith și îi dă mână liberă să facă ce vrea cu personajul lui, și credeți-mă pe cuvânt, chiar face. Au fost printre puținele momente de umor bun, cam ca pe vremea lui Peter Sellers.

ppz4

Tema principală și anume lupta cu zombi, este foarte bine plasată în contextul filmului, și cu toate că la prima vedere am crede că abundă în scene de groază exagerate cu mult sânge și alte minunății, dragii mei o să vă dezamăgesc. Burr Steers reușește să creeze mediul propice pentru aceste creaturi, le aduce în prim plan exact acolo unde trebuie, când trebuie și mai ales cât trebuie, iar cadrele de tensiune maximă sunt făcute, cu o imagine blurată, ca și cum am vedea momentul acțiunii prin ochii unui zombi. Scenele de conflict între personajele principale și zombi nu sunt filmate în cadru larg, dar îți dai seama când pică o țeastă de zombi cu ajutorul efectelor speciale de sunet. Toate sunt punctate atât cât trebuie.

Povestea filmului se axează mult pe interacțiunea dintre personajele vii, iar zombi sunt acolo, ca un fel de personaje principale, dar tensiunea creată chiar prin lipsa lor în multe cadre dă savoare și calitate filmului.

Cam aici se oprește recenzia mea pentru acest film, dar nu înainte de a vă face o recomandare, imperativă aș adăuga eu. Înainte de a merge să vedeți filmul citiți romanul scris de Seth Grahame-Smith, îl găsiți pe rafturile din librării sau chiar pe site-ul editurii la care a apărut romanul, în traducerea Claudiei Roxana Olteanu, și anume la editura Corint. O să aveți altă viziune asupra personajelor și asupra acțiunii filmului.

Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.

Filmul “Pride and Prejudice and Zombies” este distribuit de InterCom Film şi va avea premiera pe 19 februarie 2016, fiind distribuit în format 2D.

Postere:

Poster CC.indd

Trailer:

REVEDEȚI PREZENTAREA
Scenariu
80 %
Interpretare
80 %
Imagine
70 %
Sunet
70 %
Articolul precedentDeadpool – Interviuri
Articolul următorMr. Right – Trailer și Poster
Ștefan Apostol
Cinefil, realizator de programe radio, jurnalist.
pride-and-prejudice-and-zombies-recenzieCei doi actori, Lily James și Sam Riley, buni de altfel, și-au luat rolurile foarte în serios, și reușesc să aducā pe marele ecran tensiunea, pasiunea și, uneori, chiar ura unuia față de celălalt, exact așa cum și-a imaginato chiar Jane Austen în romanul său. Dacă ar fi să fac o comparație, cred că doar în filmul din 1940, la Laurence Olivier și Greer Garson, am mai văzut așa o transpunere a personajelor imaginate de autoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.