O seară cu Cristi Puiu. În dialog cu Lucian Georgescu.

0
1132
Ascultă acest articol


În această săptămâna platforma online CINEPUB propune cinefililor două evenimente. După lansarea filmului devenit deja cult ”Moartea domnului Lăzărescu”, CINEPUB îndeamnă pasionații să descopere culisele multi-premiatei pelicule: making-of-ul filmului, realizat de Andreea Păduraru, este disponibil pe platformă începând de joi, 21 aprilie, ora 20:30. Iar luni, 25 aprilie, de la ora 19:30, le dă întâlnire la o discuție informală cu Cristi Puiu, regizorul care a schimbat istoria recentă a cinemaului românesc.

Making-of-ul realizat de Andreea Păduraru răspunde întrebărilor pe care le ridică filmul devenit deja cult, ”Moartea domnului Lăzărescu”. Cronologic, noapte de noapte, spectatorul poate participa la filmări împreună cu regizorul, actorii, operatorul, sunetistul și toți ceilalți care au creat povestea lui Lăzărescu.

”Ma interesau mult emoțiile oamenilor care lucrau și felul in care ei interacționau, mai puțin m-au interesat tehnica și lucrurile practice legate de filmare”, a spus Andreea Păduraru despre making-of-ul pe care l-a realizat.

După descoperirea echipei filmului, pasionații sunt invitați să îl întâlnească pe regizorul vinovat al schimbării la față a cinematografiei românești. La 15 ani de la ”Marfa și banii” (primul film românesc prezent la Cannes după Revoluție) și la doar 15 zile de când ultimul său film,  ”Sieranevada”, a fost selectat în competiția de pe Croazetă, Cristi Puiu va discuta cu publicul despre ”15 ani de realism”.

Va fi o  întâlnire cu un regizor pentru care filmele sale înseamnă o ”mărturisire”: ”Singurul lucru pe care îl pot spune legat de artă în general e că dacă obiectul ăla artistic nu este expresia unei mărturisiri, nu mă interesează. Dar nu mă interesează deloc.”

Alex Leo Șerban observa că “acest NCR (= nou cinema românesc, sintagmă pe care o prefer celei de nou val) este criticat ba că e minimalist, ba că e mizerabilist, ba că nu e comercial, ba că e doar pentru critici şi snobi” . Cât îl criticăm și cât îl apreciem însă pe Cristi Puiu?

CINEPUB propune posibile răspunsuri într-o întâlnire caldă, nicidecum prețios-artistico-interesantă doar pentru ”snobi”, o seară în oraș sau cum doriți dumneavoastră să o numiți. Va fi, cu siguranță, un moment de sinceritate dintre un artist și publicul său. O ”mărturisire” a lui Cristi Puiu într-o seară de luni.

Evenimentul ”15 ani de realism. O seară cu cristi Puiu” va avea loc luni, 25 aprilie, ora 19:30, la Institutul Cervantes.

Evenimentul este organizat de CINEPUB în parteneriat cu Scena9 .

De asemenea, pe CINEPUB puteți urmări și ”Marfa și banii”, un alt film semnat de Cristi Puiu.

Informații despre toate filmele din portofoliul Cinepub se găsesc pe site-ul oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.