“Me before you/ Înainte să te cunosc” este o clasică poveste de dragoste care ne demonstrează, încă o dată, că iubirea e spectaculoasă, neprevăzută şi dărâmă orice bariere. Filmul spune povestea lui Lou (Emilia Clarke), o tânără dintr-un orășel de provincie și a lui Will (Sam Claflin), un bărbat de succes ajuns în scaunul cu rotile după un teribil accident. Cei doi se cunosc în momentul în care Will o angajează pe Lou ca infirmieră. Pentru a-i dovedi că viața merită încă trăită ea îl poartă către multe aventuri, molipsindu-l de pofta ei de viaţă.

Dragostea care transformă

Will Traynor trăia o viaţă plină, fără limite, era un aventurier, un bon viveur. Filmul, însă, îl regăseşte într-un moment dificil, în care trăieşte asemenea unui sihastru: nu vrea să vadă pe nimeni, nu iese din casă şi se limitează la câteva activităţi de rutină. Acesta e efectul unui teribil accident care îl imobilizează într-un scaun cu rotile. Lou, în schimb, e la polul opus: o fată plină de viaţă, dar care nu a avut şansa vieţii luxoase şi pline pe care a trăit-o Will înainte de accident. Când intră pentru prima dată pe poarta vilei familiei Traynor, Lou se simte ca pe domeniul unui castel, atât de spectaculos e totul pentru ea.

Emilia Clarke, cea care joacă rolul frumoasei Lou, spune: „Ce m-a atras la acest film sunt cuvintele lui Jojo Moyes (scenarista peliculei şi autoarea romanului care stă la baza producţiei). M-a prins de la prima pagină şi sunt foarte entuziasmată să dau viaţă unui personaj aşa de fermecător, cinstit şi care e britanic prin definiţie”.

Sam Claffin, interpretul lui Will, afirmă că a fost la fel de atras de text ca Emilia. „Scriitura în sine era aşa de frumoasă şi sinceră, iar subiectul a fost aşa de bine şi de provocator tratat, încât m-a prins instant.” Iar regizoarea Thea Sharrock completează: „Să te îndrăgosteşti de cineva atât de puternic încât îţi schimbă complet viaţa, să ştii că viaţa ta nu va mai fi niciodată la fel şi apoi să ai acea scânteie de raţiune că poate nu vei putea fi cu acea persoană… asta mi se pare de o rară intensitate emoţională”.

Atracţia contrastelor

„Am devenit o altă persoană datorită ţie”, îi spune Lou lui Will. Fără să ştie prea bine ce îşi doreşte în viaţă, pasionala Lou lucrează din greu ca să-şi ajute familia. „Louisa Clark este o fată veselă şi prietenoasă”, spune actriţa Emilia Clarke. Deşi e foarte serioasă la locul de muncă, ea rămâne fără job şi se vede nevoită să accepte orice ofertă.  Aşa ajunge îngrijitoare în casa lui Will Traynor. „Lou locuieşte cu părinţii, cu sora, bunicul şi nepotul ei într-o casă mică, într-un orăşel. Dar cum părinţii şi bunicul nu au locuri de muncă, întreaga familie depinde de veniturile ei,” explică Thea Sharrock.

Când dă cu ochii de Will, îşi dă imediat seama că energia vitală l-a părăsit cu totul, că, deşi are doar 31 de ani, se simte ca un om bătrân, la sfârşitul vieţii. „Will e un bărbat care pare că a fost peste tot şi a văzut tot, în timp Lou e exact la polul opus”, spune Emilia Clarke. „Ea îl abordează cu naivitate şi sinceritate, dintr-o perspectivă care lui Will îi e cu totul străină, ceea ce îl amuză. Şi iată-l cum se trezeşte ghidat către viaţă de lumina autentică din spiritul acestei fete”.

Deşi Will e complet resemnat, Lou e decisă să îi reaprindă pofta de viaţă. Dar el se dovedeşte un om extrem de rezistent, chiar şi pentru o fată super-optimistă ca Lou. „Începutul lor e abraziv. Will era genul căruia îi plăcea să se arunce din avioane, să urce pe munţi şi să facă orice îi trecea prin minte. Dar un accident l-a îngrădit în scaunul cu rotile şi acum se vede nevoit să depindă de alţii, aşa că renunţă complet la luptă şi la viaţă”, explică Jojo Moyes, autoarea romanului care stă la baza scenarului.

 Pe măsură ce Lou reuşeşte să spargă cochilia în care stă ascuns Will, cei doi pornesc într-o serie de mici expediţii al căror scop este să îi arate lui că viaţa e plină de surpriză. De la o simplă plimbare în jurul vilei familiei, până la o cursă de cai sau un concert de muzică clasică, fiecare ieşire le întăreşte prietenia, care, în curând se transformă în dragoste. Însă, lucrurile nu merg de la sine, mai ales că în familia lui Lou apare un pretendent care nu e deloc fericit să afle de existenţa lui Will.

Filmul „Me Before You / Înainte să te cunosc” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 1 iulie 2016, în format 2D. Forum Film România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.