8 ingrediente mai puțin cunoscute din filmul “Fondatorul”

0
1071
Ascultă acest articol


Filmul „FONDATORUL” spune povestea reală a lui Ray Kroc, antreprenorul american care a transformat McDonald’s-ul într-un imperiu global. Află 8 lucruri mai puţin cunoscute despre film şi despre brandul de care a auzit o lume întreagă.

1. Titlul filmului, „Fondatorul”, se referă la descrierea frecventă a lui Ray Kroc drept fondator al McDonald’s, dar producătorii filmului l-au îmbibat de ironie. „Ray nu a fost fondatorul McDonald’s”, spune producătorul Don Handfield. „Nu el a creat Sistemul Speedee. Nu el a creat restaurantul. Dar fără Ray Kroc, McDonald’s nu ar fi fost brandul internaţional de acum.”

2. Pentru Don Handfield, filmul „Fondatorul” a început cu o melodie. În anul 2004, când asculta indiferent „Boom, Like That” – un single de pe proaspăt lansatul album solo al lui Mark Knopfler de la formaţia Dire Straits, producătorul, care este partener cu actorul şi producătorul Jeremy Renner la The Combine, compania lor de producţie din Los Angeles – a fost intrigat instantaneu. Versurile cântecului – reflecţii ale lui Knopfler după ce a citit autobiografia lui Ray Kroc – detaliază cum comis-voiajorul din Illinois i-a vizitat prima dată pe fraţii McDonald în San Bernardino, propunându-le ideea de a-şi franciza restaurantul. 

3. Înainte de a-şi începe afacerea cu burgeri, fraţii McDonald au lucrat în perioada Prohibiţiei la Hollywood, ca şoferi de camion pentru Columbia Pictures. Atunci când au descoperit potenţialul financiar pe care îl pot avea fiind proprii lor şefi, ei au pătruns în industria serviciilor alimentare deschizând un stand cu hot-dog în Arcadia. 

4. Handfield spune că a urmărit povestea tip de cinci ani, înainte să aibă loc o întâmplare fericită, sub forma unei căutări banale pe Internet. Într-o seară târzie, căutând ceva pe Google, a dat peste un mic articol cu un interviu cu Dick McDonald, care menţiona faptul că era proprietarul unui mic motel în Massachusetts. L-a sunat pe actualul proprietar al hotelului, spunându-i că este producător şi că vrea să facă un film despre familia McDonald, iar acesta a transmis mai departe mesajul către ei. Totul a dus, în final, la Jason French, nepotul lui Dick McDonald, care i-a spus că a aşteptat 50 de ani să-l sune cineva şi să-i spună această poveste. Dick şi fratele său, Mac, muriseră cu câţiva ani înainte, aşa că French a fost desemnat informal de către familie să se ocupe de discuţiile cu producătorul de la Hollywood. Dat fiind că era vorba despre o parte atât de emblematică a istoriei americane, Handfield a fost surprins să afle că, în atâta timp, nici un reporter, jurnalist sau producător de film nu îi contactase. 

5. Handfiel adaugă că „scopul filmului nu este acela de a-l defăima pe Ray Kroc sau de a-i ridica în slăvi pe fraţii McDonald. Cred că jumătate dintre oamenii care vor ieşi din sală îl vor vedea pe Ray ca pe un erou american, iar cealaltă jumătate îi vor considera pe cei doi fraţii ca fiind adevăraţii eroi. Cred că acesta este un lucru bun. Într-un anumit fel, Ray era mânat de frică şi disperare, nu îşi dorea să fie un ratat. Voia să aibă succes sub orice formă. Cred că noi, ca naţiune am adoptat acest crez – acela de a avea succes cu orice preţ”. 

6. Filmările producţiei au început pe 1 iunie 2015 în Atlanta, Georgia, şi au durat 36 de zile, până pe 17 iulie. Mai târziu, timp de alte două zile, au avut loc filmări în New Mexico. 

7. Chiar dacă au avut o arhivă uriaşă de imagini pentru design, crearea unui McDonald’s vintage din anii ’50 a necesitat o cercetare specializată. Pentru o şi mai bună cunoaştere, designer-ul de producţie Michael Corenblith a vizitat deseori McDonald’s-ul istoric din Downey, California – cel de-al treilea restaurant din lanţ şi cel mai vechi care încă mai funcţionează. Deschis pe 18 august 1953, restaurantul găzduieşte un muzeu care cuprinde o comoară formată din fotografii istorice.

8. Actorii din fundal, care i-au portretizat pe angajaţii din bucătăria McDonald’s au repetat cu coregrafa filmului, Kiki Ely, pentru a crea ceva ce ea a numit  „baletul burgerilor”. Coregrafa a folosit o serie de semnale audio pentru a-i ajuta pe actori să rămână sincronizaţi, în timp ce navigau prin procesul atât de precis de preparare a mâncării, inventat de fraţii McDonald. Înainte de instalarea în bucătăriile McDonald’s a Sistemului Speedee, fraţii McDonald au desenat conturul bucătăriei pe un teren de tenis, unde angajaţii lor şi-au exersat mişcările.

„The Founder / Fondatorul” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 27 ianuarie 2017. Forum Film România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.