Vechea poveste va fi acum spusă altfel – va prinde viață pe ecran datorită unor staruri celebre, iar imaginile ne vor fermeca și ne vor ține cu sufletul la gură.
Regizor: Bill Condon
Scenariu: Stephen Chbosky, Evan Spiliotopoulos
Gen: Familie, Fantastic, Muzical
Lansare: 17 martie
Durata: 2h 9min
Studio: Disney
Distribuitor: Forum Film
Clasificare: A.G.
Actori:
Emma Watson … Belle
Dan Stevens … Beast
Luke Evans … Gaston
Josh Gad … LeFou
Kevin Kline … Maurice
Ewan McGregor … Lumière
Ian McKellen … Cogsworth
Emma Thompson … Mrs. Potts
Sinopsis:
Vechea poveste va fi acum spusă altfel – va prinde viață pe ecran datorită unor staruri celebre, iar imaginile ne vor fermeca și ne vor ține cu sufletul la gură. Belle și Beast se vor lupta din nou, uniți în dragoste, cu aroganța și meschinăria lui Gaston, iar pe Lumiere, Cogsworth, Wardrobe, Mrs Potts și Chip, îi vom revedea în hainele tehnologiei de secol 21.
Recenzie:
Salutare ”tovarăși cinefili”!
Într-o zi de martie, a anului 2017, am plecat de acasă cu soţia la avanpremiera filmului live-action “Beauty and The Beast“. Nu am plecat cu premiza că o să fie bun sau prost ci cu aşteptări. De ce aşteptări, pentru că am şi acum în minte clasicul film de animaţie al celor de la Disney şi chiar eram curios să văd ce au reuşit să facă din mult-prea premiatul film.
Regizat de Bill Condon, cunoscut pentru două filme interesante, şi anume The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 din 2012 şi The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 din 2011, filmul ne propune o nouă versiune şi ne îndeamnă să fim parte integrantă din poveste.
Sinopsisul oficial sună cam aşa: Belle este o tânără femeie care este luată prizonieră de o bestie în castelul său, în schimbul libertății tatălui ei, Maurice. În ciuda temerilor sale, ea se împrietenește cu personalul fermecat al castelului și învață să privească dincolo de exteriorul bestiei pentru a recunoaște inima adevărată și sufletul prințului, doar că, un vânător pe nume Gaston este hotărât să o aibă pe Belle pentru el însuși și să vâneze bestia cu orice preț.
Sună cunoscut, nu? Acum să trecem mai departe şi să vorbim despre actori şi personaje.
Vorbim, în primul rând, de Dan Stevens, el interpretând rolul Bestiei în filmul nostru, actor mai puţin cunoscut, având la activ câteva roluri, mici, în filme, precum Criminal Activities din 2015, Night at the Museum 3 şi A Walk Among the Tombstones din 2014. Dar este mai cunoscut pentru rolurile sale din seriale, de succes, precum Downtown Abbey sau High Meintenance. Sincer nu mi-a picat fisa când am auzit că David va juca acest rol şi, sincer, nici nu aveam mari aşteptări de la el, având în vedere faptul că, mai mult de jumătate din film, va fi sub machiaj (vorba vine, că totul a fost CGI), dar, spre surprinderea mea omul chiar şi-a făcut bine treaba şi a dat posterităţii, dacă pot spune aşa, o Bestie de ţinut minte.
Surpriza mare, din punctul meu de vedere, a fost Emma Watson în rolul lui Belle, actriţa pe care deja o ştiam din seria Harry Potter, dar şi din alte filme. O să vă întrebaţi de ce surpriză? Păi e foarte simplu, dacă în cazul lui Emma Stone în La La Land aşteptările au fost mari şi dezamăgirea pe măsură, în cazul de faţă a fost o reală-plăcută surpriză s-o aud cântând pe Emma, şi a făcut-o bine, dragii mei. Nu vorbim acum de coloana sonoră, ci doar de prestaţia vocală a Emmei, şi da, a fost la înălţimea aşteptărilor. Din punct de vedere al jocului actoricesc a dus partitura la bun sfârşit credibil şi cât se poate de aproape de realitate.
Trebuie să recunosc că, atunci când am aflat de intenţia Disney de a face acest film, am fost circumspect, ba chiar negativist în ceea ce priveşte raportul calitate/cantitate şi aveam vagi speranţe că acest live-action se va ridica la nivelul animaţiei clasice din 1991. Trebuie să recunosc că m-a cuprins o nostalgie bolnăvicioasă şi am revăzut şi mult-premiatul film de animaţie, imediat după vizionarea producţiei care este subiect al acestei recenzii.
Dacă îmi este permisă o comparație între Belle din 1991, ca voce vorbind, şi Belle din 2017, este clar că nu le putem pune pe acelaşi podium. Vocea din 1991 sună într-adevăr mult mai bine, dar Emma Watson şi-a asumat greutatea rolului şi a reuşit să ne aducă în faţa ochilor un personaj real, cu care empatizezi şi cu care reuşeşti să treci prin toate sentimentele şi emoţiile ei în toată vâltoarea acţiunii din film.
Luke Evans joacă rolul negativ, pe Gaston, şi o face bine, chiar comic pe alocuri, aducându-i experienta unor roluri de bad-guy de până acum. Evans ne propune un altfel de Gaston, mult mai egoist, egocentric şi exagerat prin tot ceea ce face şi ceea ce spune. Are momentul lui de glorie, în taverna din oraş, atunci când își cântă cultul personalităţii, într-un moment muzical foarte bine punctat.
Singurele momente în care Gaston îşi dă arama pe faţă sunt bine puse în scenă, din punct de vedere regizoral, iar tensiunea acelor momente de acţiune chiar le simţi şi le trăieşti cu personajele implicate.
Kevin Kline ni-l portretizează pe tatăl lui Belle, Maurice, un moşuleţ pasionat de ceasurile şi mecanismele lui, dar cu un secret pe care-l duce cu greu în spate şi pe care nu reuşeşte niciodată să i-l spună fiicei sale, doar din simplul motiv că o doreşte protejată. În cele din urmă secretul lui iese la suprafaţă, iar Maurice se vede nevoit să recunoască sacrificiul făcut şi să nu şi-o îndepărteze pe fiică. Kevin Kline, ca de altfel toţi actorii implicaţi, ne aduce realismul în personaj, sentimentele, emoţiile se văd mult mai bine, conturate excelent.
Am ajuns acum la personajul pe care mi-am dorit să-l văd în noua postura, vorbim de LeFou, personaj interpretat de Josh Gad, personaj controversat şi, pe alocuri, renegat de o parte a fanilor acestei poveşti. Şi apropos de asta, aş vrea să îi transmit un mesaj directorului cinematografului dintr-un oraş din Statul Arizona: Hey! Mister… LeFou character does not show any gay attitude in this movie. The only scene in the movie where we can hint that is at the end… and is not that gay… so put the godamn movie on your theater screen!
Pe româneşte… controversa şi scandalul în ceea ce priveşte orientarea sexuală a acestui personaj mi s-a părut deplasată, dusă la extrem. Singura scenă în care am putea deduce că ar fi aşa este pe final dar şi atunci nu atât de ostentativă. Aşa că… staţi liniştiţi, vă puteţi duce copii să vadă filmul fără probleme. Nu vor pleca cu sechele din sală, vă asigur.
În afară de personajele centrale despre care am vorbit mai sus, lista actorilor care joacă în acest posibil, viitor block buster, sunt Ewan McGregor în rolul lui Lumière, Ian McKellen în rolul lui Cogsworth, Emma Thompson în rolul Mrs. Potts şi Stanley Tucci în rolul lui Maestro Cadenza. Toţi aceşti actori îşi împrumută vocea, mare parte din film, personajelor îndrăgite, şi o fac cu umor, eleganță şi claritate.
Mergem acum să vorbim de coloana sonoră a filmului, şi de data asta, fără să fiu răutăcios, va trebui să fac o comparație cu filmul de animaţie din 1991. Coloana sonoră îi aparţine aceluiaşi Alan Menken, ca şi în 1991, dar nu ştiu de ce, şi o spun cât se poate de sincer, parcă de data asta a sunat mult mai prost ca originalul din 1991. Piesele, în proporţie de 90% sunt aceleaşi, inclusiv tema principală, Beauty and The Beast, dar de data asta a sunat altfel, parcă prea fără viaţă. De ce? Nu ştiu.
Dacă ne referim acum la efectele vizuale (şi s-au folosit la greu efecte CGI), recunosc sunt excepţionale. Îţi inspiră realism şi te aduc în poveste de la început şi până la final. Bestia este foarte bine conturată ca şi proporţie faţă de ceilalţi actori. Tot ansamblul de componente, reale şi de CGI, te ajută să vezi povestea mult mai reală decât ce am putut vedea în 1991, bine, ce-i drept acolo imaginaţia a fost debordantă, nefiind limitată de cadrul de live-action, ca acum.
Filmul este bun, bine regizat, bine conturate toate personajele, fiecare dintre ele având momentul lor de glorie, exact atât cât trebuie, fără exagerări şi fără prea multe tam-tam-uri. Dacă mergeţi cu cei mici, fără să fi văzut animaţia din 1991, vă garantez că o să le placă. Recomandarea mea este să îi lăsaţi să vadă şi versiunea din 1991, animaţia, şi apoi să vedeţi dacă pot face comparaţii între cele două.
Este un film care va strânge bani, şi îşi va acoperi bugetul de peste 160 mil. de dolari pe care l-a avut. Disney, şi de data asta, a reuşit să revigoreze o reţetă veche, şi să o aducă în actualitate. Mai avem puţin de aşteptat pentru că se întrevăd şi alte animaţii clasice transformate în producţii live-action.
Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, și sâmbăta, în cadrul emisiunii ”Movie News”, de la ora 11:00, la Radio 1 România.
Cu aceste gânduri și rânduri vă invit să urmăriți Beauty and the Beast / “Frumoasa și Bestia” care va sosi în cinematografe în 3D și IMAX 3D din 17 martie. Distribuit în România de Forum Film.
Poster:
Trailer: