“Ostatic” la birou – 6 situații din care să îți negociezi elegant ieșirea

0
1057
Ascultă acest articol


Filmele și serialele de la Hollywood sunt o oază de relaxare pentru cei mai mulți dintre noi. Dar dacă știi să interpretezi și altfel situațiile prin care trec personajele preferate, înveți tehnici noi de self-improvement. Aplică lecțiile învățate din Negociatorii în viața profesională și fă față cu brio provocărilor la birou:

1. Acel email de la șeful, de vineri seară, care îți aterizează în Inbox cu 5 minute înainte de încheierea programului și care urlă a “urgență”.

Poate că prima dată poți să stai peste program pentru a rezolva situațiile urgente, dar dacă observi un tipar, în 3 din 4 săptămâni ale lunii, negociază prioritățile încă de la începutul săptămânii.

2. Acel coleg care insistă să îți povestească amănunte din viața lui privată și nu mai contenește din detalii.

Te-ai sustras elegant din discuțiile în care nu voiai să te afli, dar colegul tot insistă să vadă în tine un confident. Dacă situația te deranjează, întreabă-l direct: De ce crezi ai povesti așa ceva unui coleg de serviciu? Franchețea îl va dezarma și sunt puține șanse să repete istorisirile.

3. Acea ședință din toiul zilei, în care nu se întâmplă nimic notabil și totuși trebuie să fii prezent.

După ce ți-ai spus punctul de vedere, solicitat sau nu, întreabă direct pe inițiatorul ședinței dacă prezența ta este obligatorie în continuare. Dacă da, spune pe un ton calm, dar ferm că timpul tău este limitat și ai aprecia dacă ați rezolva întâi prioritățile. Discuțiile ulterioare le puteți păstra pe email sau în discuții punctuale.

4. Acel moment când trebuie să iei prânzul cu colegii, deși tu ai vrea să mănânci în oraș.

“Îmi place foarte mult când mai petrecem și timp altfel decât lucrând împreună, dar am alte planuri pentru astăzi. Și zilele viitoare am deja calendarul plin pentru orele de prânz.”

5. Acea situație în care ți-ai terminat partea ta de treabă, dar depinzi de alții pentru a încheia task-ul.

Un profesionist bun ar face în așa fel încât să nu ajungă în poziția de a depinde (esențial) de ceilalți. Un negociator excelent își pune în aplicare planul B, deja stabilit pentru asemenea situații.

6. Acel moment când coordonezi o echipă de subalterni și întrebările de validare curg încontinuu.

Privește partea bună: ești indispensabil cât timp se întâmplă acest lucru. Dacă totuși vrei să crești și tu ca manager, și subalternii tăi, și împreună ca o echipă, stabilește reguli clare de la începutul colaborării. Un document cu: “ce să faci în caz de…” poate fi un instrument util pentru început.

Urmărește secvențe din episodul 2 Negociatorii de diseară, de la 21:00

Despre Negociatorii:

Serialul procedural Negociatorii este inspirat de o poveste reală, a lumii celor mai buni negociatori. Într-un univers în care anual se duc mai mult de 30.000 negocieri private, există o mare cerere pentru experții care pot soluționa cazuri dificile de răpiri și răscumpărări. Dar numai cei cu adevărat talentați se diferențiază.

Urmărește secvențe din episodul 2 Spionul cibernetic de diseară, de la 21:00

Despre Spionul cibernetic:

Serialul hollywoodian cu tematică tehnologică Spionul cibernetic relatează aventurile unui agent high-tech, ale cărui abilități sunt îmbunătățite de existența unui microchip implantant în creier. Cu ajutorul acestuia, agentul are acces la informații super-secrete, iar o agenție guvernamentală de elită are grijă să se folosească de acestea în misiunile lor speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.