“„You Were Never Really Here” este un excelent studiu de personaj care demonstrează că există și o poveste în acest soi personal de violență.”

Regizor: Lynne Ramsay

Scenariu: Jonathan Ames, Lynne Ramsay

Gen: Dramă, Mister, Thriller

Lansare: 8 noiembrie

Durata: 1h 25min

Studio: Film4

Distribuitor: Amazon Studios

Clasificare: –

Actori:

Joaquin Phoenix … Joe
Ekaterina Samsonov … Nina
Alessandro Nivola … Senatorul Williams
Alex Manette … Senatorul Votto
John Doman … John McCleary
Judith Roberts … Mama lui Joe

Sinopsis:

Joaquin Phoenix intepretează rolulul unui fost agent FBI, Joe, taciturn și brutal care încearcă să o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov) fiica adolescentă a unui politician, aparent răpită.

Recenzie:

Și iată cum o proiecție Amazon ia cu asalt Croazeta și aduce în fața noastră o tipă mignonă, îmbrăcată simplu, într-o combinație de sacou negru, cămașă albă și jeans cu care nu poți da greș. Lynne Ramsay e timidă și vădit emoționată, spunându-ne că de-abia ce a terminat filmul de câteva săptămâni și acum se simte de parcă ar asista la nașterea acestuia. Ne mai zice că e pentru prima dată în București și că e fericită că se află aici, cu noi. O cred.

 

Prima persoană căreia îi mulțumește de îndată ce se urcă pe scenă e Jonny Greenwood, membru de căpătâi al trupei Radiohead care se face de ceva timp și responsabil de soundtrack-urile a două dintre producțiile semnate de Ramsay: cele două adaptări după cărți „We Need To Talk About Kevin” și cea văzută seara trecută, „You Were Never Really Here”. Un lucru e sigur: când Radiohead își vor înceta activitatea (să mai sperăm, totuși, la încă un album la fel de măreț precum AMSP), vor deveni o variantă millenială a lui Hans Zimmer și Johann Johannsson – acum cu Greenwood modelând abil un al doilea personaj principal din soundtrack-ul filmului, și pe Yorke așteptându-l la anul cu contribuția sa pentru remake-ul Suspiria.

Momentele critice însă, dar și cele în care imaginea claustrofobizată a lui Thomas Townend surprinde detalii precum felul în care-și frânge mâinile protagonistul lui Joaquin Phoenix, Joe, autoflagelarea acestuia sau o hârtie însângerată aruncată-n toaletă – sunt inundate de liniște sau zgomot alb. Între liniște și alienare, între vinovăție și gustul de metalic de sânge atotprezent în gura sa se scaldă și antieroul, bântuit de propria-i copilărie în strădania sa de a salva altele de la pieire. Lynne spune că a fost destul de dificil să lucrezi cu Joaquin, fiind genul de actor care pune totul sub semnul întrebării. Și-a adus aminte că la fel a intimidat-o și Swinton la prima întâlnire, ca mai apoi s-o șteargă complet în capodopera sa de acum șase ani.

Partenera sa, Nina (Ekaterina Samsonov), joacă pasărea ce se frânge pe „I’ve never been to me”, fiică de senator răpită și forțată să se prostitueze. Tot ea e cea care îl trage la mal din balta de remușcări și  flashback-uri cu traumele suferite-n copilărie – devenite deja laitmotif în cinemaul lui Ramsay.

Această Femeie Fantastică din rândul regizorilor purtători de lauri a menționat că este fană Tarantino și Oldboy, însă ea nu crede în violența și thriller-ul glamour. Cum totul se mișcă-n sensul limbilor de ceas, colectivul personajelor sale izvorăște din violență. „You Were Never Really Here” este un excelent studiu de personaj care demonstrează că există și o poveste în acest soi personal de violență.

„You Were Never Really Here” a rulat marți, pe 17 octombrie, de la ora 20:30, la Cinema PRO în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.