Sâmbătă, 20 mai 2018, Caravana Centenarul Filmului Românesc va ajunge la Pitești. În incinta Cinema București, începând cu ora 18:00, va rula filmul Bacalaureat, în regia lui Cristian Mungiu. Evenimentul va avea doi invitați speciali: actorul Adrian Titieni și actrița Lia Bugnar.

De asemenea, pe 20 mai va avea loc inaugurarea oficială și festivă a Cinematografului București, din subordinea Primăriei Municipiului Pitești, situat pe Calea București Nr. 2.

„Proiectul Centenarul Filmului Românesc va inaugura la Pitești noul cinematograf București. Este un moment important pentru cinefilii din municipiul Pitești, deoarece filmele de calitate au de acum un loc unde pot fi văzute. Un film premiat la Cannes deschide activitatea noului Cinema București din Pitești, iar acest lucru ne bucură. Simbolic, prin film, ne apropiem și de această parte a țării. Se dovedește, o dată în plus, că cea de-a șaptea artă deschide lumi și orașe. Noi, cu Centenarul Filmului Românesc, mai deschidem o lume”, spune Andrei Giurgia, managerul proiectului.

DESPRE FILM

Bacalaureat este un film despre Romeo Aldea, care este doctor într-un mic oraș de provincie și care și-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că odată ce va termina liceul, va pleca să studieze și va putea să se stabilească în străinătate. Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia.

Cu o zi înaintea primei teze scrise, un incident pune în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Acum el trebuie să ia o decizie. Desigur, situația poate fi rezolvată, însă nu urmând calea pe care, ca părinte, a încercat să i-o arate fiicei lui ca fiind singura de urmat în viață.

Drama aduce împreună actori precum: Vlad Ivanov, Maria Drăguș, Lia Bugnar, Adrian Văncică, Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Lucian Ifrim, Valeriu Andriuță, Gheorghe Ifrim.

Bacalaureat a fot distins cu Premiul pentru Regie la Cannes 2016, unde a avut și premiera oficială.

DESPRE INVITAȚI

De la recitarea poeziei Cetatea Neamțului, la una dintre festivitățile liceului și până la alimentarea dorinței de a deveni actor nu mai rămăsese decât un pas pe atunci: înscrierea la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale (UNATC). Astăzi, Adrian Titieni este antrenor în formarea tinerilor actori, profesor universitar și coordonator la Departamentul Arta Actorului și fost rector al UNATC. Preocupările sale pedagogice nu se opresc aici, actorul discută despre posibilitatea studierii artei dramatice și cinematografice în licee, proiect cunoscut sub denumirea de Teatru și film în școli.

Profesia de pedagog este în strânsă legătură cu cea de actor, fie că vorbim de film, fie că vorbim de teatru. Actorul are până în prezent peste 60 de roluri în filme de scurt și lungmetraj, 20 în filme de televiziune și 35 în teatru. În ceea ce privește ultima parte, unul dintre rolurile de suflet ale acestuia este cel în care îl interpretează pe Orgon din Tartuffe, în regia lui Laszlo Bocsardi de la Teatrul de Comedie.

Lista filmelor care îl au în distribuție pe Adrian Titieni este considerabilă. Dan Pița, Elisabeta Bostan, Stere Gulea, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu și Adrian Sitaru sunt consacrații cu care actorul a colaborat de-a lungul timpului pentru Pas în doi (1984), Zâmbet de soare (1988), Stare de fapt (1996), Restul e tăcere (2008), Nunta lui Oli (2008), Bacalaureat (2016) și Fixeur (2016).

Pentru a-și aprofunda cunoștințele pe care le dobândise deja, actorul se înscrie la cursurile postuniversitare de Regie și Montaj Film și TV de la UNATC. Adrian Titieni nu a evitat lumea televiziunii, fiind realizator în cadrul Departamentului de Educație – Știință de la TVR. Mama (1981), Trei surori (1991), Capul de zimbru (1996), Marfă vie (2004), Doctori de mame (2008) și Doctorul cizmar (2010) sunt câteva din producțiile TVR din care acesta a făcut parte.

Lia Bugnar este una dintre personalitățile care te inspiră prin capacitatea incredibilă de muncă și prin diversitatea activităților pe care le desfășoară. Este actriță, regizoare, dramaturg, scenarist și scriitoare.

A absolvit ATF, secția Actorie, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1995. Aproape imediat a devenit un nume important în peisajul teatral român și a avut apariţii remarcabile pe scenă, în spectacole precum Patul lui Procust şi Levantul, în regia Cătălinei Buzoianu și Poate Eleonora, regia Alexandru Tocilescu.

Consacrându-se ca actriță, a început să scrie și piese de teatru şi scenarii de film. Scenariul Cobai a stat la baza lungmetrajului Camera ascunsă, în regia lui Bogdan Dumitrescu. Piesa După ea a câştigat concursul de scenarii organizat de CNC, iar Impecabilul şi Mâine e azi au fost achiziţionate pentru a fi turnate în Italia.

Lia Bugnar a realizat numeroase spectacole după propriile piese în teatre precum Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu, Teatrul Nottara, Teatrul Metropolis. A colaborat cu actori şi regizori importanţi, printre care Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu.

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI”, PROIECTAT ÎN CADRUL EVENIMENTULUI DE LA PITEȘTI

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentului, Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor.

Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul “Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.
Intrarea la proiecție este gratuită, în limita locurilor disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.