De multe ori este dificil să vorbeşti sau să te faci observat din umbra unui mare titan cum este FIFA, spun asta pentru cei care nu sunt deja fani Pro Evolution Soccer, dar de la an la an Konami şi seria sa de jocuri cu fotbal are şansa la titlu. Iar chiar dacă asta este o poveste pe care o ştim, că nimeni nu va detrona FIFA prea curând, PES se depăşeşte cu fiecare încercare, devenind un produs mai bun ca anul anterior, implicit un oponent din ce în ce mai greu.

În ciuda faptului că la nivel de discuţie generală întotdeauna se va face comparaţie, noi suntem aici să vorbim despre PES în exclusivitate, cu plusurile şi cu minusurile aduse anul acesta. Şi o să încep cu minusurile care sunt două şi evidente. Primul este cel că PES nu a putut obţine nici anul acesta licenţa pentru toate echipele cunoscute şi avem aceeaşi problemă persistentă faţă de FIFA. Cea de-a doua problemă este că prea mult nu s-a schimbat ca moduri de joc şi în continuare încearcă să facă faţă competiţiei, iar Master League doar a fost un pic modificat cu un pre-season şi metode de negociere la transferuri, dar nimic mai mult faţă de ce exista până acum. Pentru unii pot părea probleme destul de mari, dar personal pot spune că lucrurile bune ce ţin de jos apasă mai tare.

Şi care sunt acele lucruri bune? Nu este acelaşi joc în fiecare an? Răspunsul la a doua întrebare este da şi nu. Da pentru că fotbalul este fotbal oricum. Şi nu pentru că suntem în faţa unui joc care din punct de vedere vizual arată incredibil. Dacă era acelaşi joc în fiecare an nu văd de ce cineva s-ar juca altceva decât Pro Evolution Soccer-ul din 2001 apărut pe Playstation 2. Vrei în fiecare an să arate mai bine şi se vede în 2019, de la fetele mai detaliate al jucătorilor, la noile animaţii care fluidizează jocul şi se observă că nu mişti doar nişte pioni pe o tablă verde din care ricoşează o sferă albă ca la un pinball. Ai un anumit nivel de realism în mişcări, o dinamică omogenă a ambelor echipa când fug pe teren. Iar cel mai important lucru vizual care a fost adăugat anul aceste este sistemul de lumină care face jocul cu atât mai realist. Toate umbrele, toate animaţiile se prezintă şi se integrează perfect în gameplay datorită noului sistem numit Enlighten Global Illumination.

La fel există şi o îmbunătăţire a mecanicii de joc care, mie personal mi-a luat un pic să mă obişnuiesc cu ea, şi constă într-o anume greutate a jucătorilor. Nu mai sunt doare nişte marionete care răspund în 0 secunde la comenzile tale, au animaţii au greutate au un sistem de a stamina pe care să îl ai în vedere şi pe care îl poţi exploata când vine vorba de echipa adversă. Fiecare jucător se simte mai adevărat, fiecare pasă trebuie îţi oferă un moment de calcul şi fiecare şut pe poartă trebuie să fie 90% calculat şi 10% noroc, pentru că la fel, s-a îmbunătăţit şi AI-ul. Atât pentru portar, care chiar dacă câteodată dă rateuri la anumite lovituri spre poartă, are inhuman reactions. Prinde tot. AI-ul coechipierilor este de asemenea îmbunătăţit şi se adaptează stilului tău de joc destul de bine. Nu am văzut pe nici unul să facă chestii ciudate şi în general când îi comanzi să facă presiune pe un alt jucător răspunsul este prompt şi dinamic.

Ca nou venit poate să îţi ia ceva până te obişnuieşti cu sistemul şi cu greutate. Tot ca nou venit ai nevoie de ceva noţiuni despre fotbal pentru a înţelege şi restul de lucruri integrate în joc, cum ar fi de ce anume unii jucători devin mai eficienţi când sunt obosiţi sau când faci un schimb în a doua repriză dinamică meciului se schimbă. Trebuie să înţelegi că este un joc de viteză şi sportiv mai lent decât poate ce ai jucat până acum, este mai calculat, este mai tehnic şi cu toate astea arată mai bine decât orice joc de fotbal până acum. Dar asta era un lucru care se ştia despre Konami de când au lansat seria. Oricum revenind la ce ziceam cu obişnuitul, tutorialul jocului este absolut complet şi este o recomandare pentru cei noi. Nu durează mult dar înţelegi în totalitate ce şi cum. Şi cu puţin talent la jocuri, cu câteva idei despre fotbal şi un pic de viziune strategică garantat ajungi să bagi un gol atât offline cât şi online.

Mulțumesc Best Distribution.

PES 2019 este disponibil acum în toată lumea și-l puteți cumpăra în format retail sau digital din GameShop.ro sau din magazinele PlayStation, Microsoft și Steam.

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.