Cluj-Napoca intră în Centenarul Filmului Românesc

0
1246
Ascultă acest articol


Caravana celor 100 de filme ajunge la finalul lunii noiembrie în Transilvania, în municipiul Cluj-Napoca, cu o expoziție de fotografie și trei filme românești. Evenimentele, din incinta Cinematografului „Florin Piersic”, se vor desfășura pe parcursul a două zile și îl vor readuce în fața publicului pe marele actor Florin Piersic, care va veni la întâlnirea cu cinefilii clujeni, în cadrul proiecției filmului Pintea. Întâlnirea va fi moderată de Irina-Margareta Nistor.

Ioana Bugarin și Iosif Paștina vin în a doua zi a Centenarului Filmului Românesc la Cluj-Napoca. Sâmbătă, 1 decembrie, actorii vor participa la proiecția filmului Moromeții 2, în prezența Irinei-Margareta Nistor, care este și Ambasadorul proiectului.

Rezervările se pot face în prealabil pe eventbook.ro

Programul evenimentelor Centenarului Filmului Românesc la Cluj-Napoca:

Vineri, 30 noiembrie 2018

20.00 – Vernisajul expoziției de fotografie AGERPRES – România: Evoluție
20.30 – Proiecție de gală – Pintea (regia: Mircea Moldovan)
Invitat special: Florin Piersic, actor
Prezintă: Irina-Margareta Nistor, Ambasadorul proiectului
Centenarul Filmului Românesc la Cluj-Napoca este susținut de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Cinema “Florin Piersic”.

Sâmbătă, 1 decembrie 2018

18.00 – Proiecție film documentar – Marea Unire, România la 100 de ani – o producție AGERPRES
21.00 – Proiecție de gală – Moromeții 2 (regia: Stere Gulea)
Invitați: Iosif Paștina, Ioana Bugarin
Prezintă: Irina-Margareta Nistor, Ambasadorul proiectului

DESPRE FILME

Pintea (1976)
Regizor: Mircea Moldovan
Durată: 94 minute
Gen: Aventură, Dramă, Istoric
Rating: Audiență generală
Distribuție: Florin Piersic, Nae Mazilu, Maria Ploae, Constantin Diplan, Colea Răutu, Ovidiu Schumacher, Eugenia Bosânceanu, Constantin Băltărețu

https://www.youtube.com/watch?v=s7wG6h6eb0I

Ofițerul român Grigore Pintea se întoarce în satul natal din Maramureș la începutul secolului al XVIII-lea și părăsește armata austriacă, după ce află de nedreptățile săvârșite de oamenii grofului Bartolok. După plecarea sa, viteazul se dedică unei cauze nobile, care îi ia viața, dar îl înveșnicește în glorie.
Un film de aventuri istorice cu haiduci, destul de bine asezonat cu balade populare din ținutul Maramureşului. Această operă cinematografică abundă în momente memorabile, precum cea în care haiducii se aruncă de pe stânci pentru a nu fi prinși vii, și rămâne o lecție de patriotism și de onoare.

Moromeții 2 (2018)
Regizor: Stere Gulea
Durată: 109 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paștina, Andi Vasluianu, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Cuzin Toma, Florin Zamfirescu, Oana Pellea

Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru, și invers. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi.

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT DE ZIUA NAȚIONALA A ROMÂNIEI

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

DESPRE INVITAȚI

Florin Piersic (actor)
Este unul dintre cei mai mari actori români de teatru și film. Florin Piersic a jucat drame, comedii, tragedii, figuri istorice și haiduci, pe marele ecran și pe scena Teatrului Național din București.
Născut pe 27 ianuarie 1936, Florin Piersic a fost și a rămas omul-spectacol. Pe lângă darul ireproșabil al actoriei, s-a remarcat prin sinceritate dezarmantă. Este iubit atât pentru actorul, cât și pentru omul care este.

În 1957 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București la doi ani după absolvire, el obținând rolul titular în Discipolul diavolului. Prestațiile sale din Tragedia optimista, Oameni și șoareci sau Orfeu în Infern au reușit sa stârnească admirație și ropote de aplauze.

Într-o carieră de peste o jumătate de secol, Florin Piersic a apărut în peste 40 de lungmetraje printre care se număra: Aproape de soare, Neamul Șoimăreștilor, Răscoala, Mihai Viteazul, Frații Jderi, Cuibul salamandrelor, Rug și flacără, Trandafirul galben și Fix Alert.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a, în anul 1967 „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. La 30 mai 2002, actorul a fost decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Ioana Bugarin (actriță)
Despre Ioana Bugarin e suficient să spui că a fost unul dintre cei 25 de oameni admiși, acum câțiva ani, la Royal Academy of Dramatic Art, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din lume.

Deși a fost plecată să cucerească Londra, Ioana s-a mândrit mereu cu identitatea sa și nu a ezitat să spună lumii că e româncă, motiv pentru care nu a încetat să colaboreze cu regizori români. Astfel, actrița apare în filmul Moromeții 2, în regia lui Stere Gulea.

Iosif Paștina (actor)
Crescut într-un mediu filmic, cu un tată care a fost a fost regizor de film şi documentar şi a lucrat şi în televiziune, Iosif Paștina spune că și-a dorit de mic să fie actor, dorința fiindu-i încuviințată de tată, care îi mai dădea câte o carte de citit, un filmuleț de văzut.

Tânărul actor mărturisește că a ajuns la casting pentru filmul Moromeții 2, în regia lui Stere Gulea, în perioada în care își dădea examenul de bacalaureat. Junele a fost remarcat și acceptat pentru rol pentru că regizorul a apreciat naturalețea talentului său. Astfel, când au început filmările pentru a doua parte a unuia dintre cele mai memorabile filme românești, Iosif Paștina a aflat că a intrat primul admis la UNATC.
Deși este abia la primul rol, începutul carierei sale este unul solid și promite un viitor pe măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.