Sâmbătă, 23 martie 2019, de la ora 21:00, CinemaTePeca prezintă comedia care a încheiat cariera lui Jean Georgescu în cinematografia românească. Cu un scenariu semnat, în mod paradoxal, de nomenclaturistul Eduard Mezincescu, sub pseudonimul Gh. Dorin, “Directorul nostru” (1954) a fost primul film anti-sistem din perioada comunistă.

“În acest film nu apare niciunul dintre conducătorii iubiți. Când l-am văzut prima oară nu mi-a venit să-mi cred ochilor. O adunare a oamenilor muncii scapă de sub control. Simpli cetățeni se comportă agresiv, își bat joc de prezidiul unde stăteau tovarășii. Oamenii își permit să refuze un premiu. Fiecare dintre ei primește o primă din partea conducerii, care primă este o mită pe care oamenii ajung să o refuze. Cum să faci așa ceva?! În 1954, cum spunea Marin Preda, pentru nimic se dădeau trei ani. Adică ajungeai la pușcărie, la canal, pentru nimic. Un film complet sărit din tiparele epocii și care a avut un impact deosebit, a năvălit lumea la cinema să-l vadă. Se râdea în hohote și cred că veți râde și dumneavoastră, deși a trecut atâta amar de vreme,” spune Cristian Tudor Popescu.

Doi “monștri sacri” ai teatrului și cinematografiei românești, Alexandru Giugaru (directorul) și Grigore Vasiliu – Birlic (Ciubuc), urmăriți de naratorul Radu Beligan, interpretează personajele centrale în “Directorul nostru”. Filmul este o satiră care blamează, “cu bună știință”, așa cum declara însuși regizorul Jean Georgescu, moravurile birocrației – servilismul, chiulul, necinstea.

Emisiunea CinemaTePeca este difuzată la Digi24 în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei românești sunt la Digi24, în fiecare weekend, la o calitate deosebită și într-o prezentare savuroasă, purtând semnătura lui Cristian Tudor Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.