Sfârșitul anului 1996 avea să fie unul special atât pentru tânăra companie Blizzard cât și pentru cei care au prins gustul genului Action-RPG (sau mai exact action role-playing hack and slash) care era în plină modelare la acea vreme. Atunci avea să izvorească de sub Tristram, din Kingdom of Khanduras, Răul Primar (The Prime Evil), dar un Warrior, un Rogue și un Sorcerer sunt gata să coboare sub pământ, direct în Iad și să-l confrunte pe Diablo. Coborând treptat, printr-o serie de caverne, jucătorul trebuie să elimine inamicii – ființe grotești și periculoase -, să treacă de “boși” precum Butcher și Leoric. Se crește în nivel, se atribuie puncte la abilități, iar armele și armura joacă un rol foarte important în a duce eroul până în fața lui Diablo.

Diablo a primit foartă multă atenție din partea publicului pentru că era oarecum diferit de jocurile acelei perioade. Nu e un joc colorat și distractiv, nu e un joc cu animăluțe sau curse de mașini, e un joc întunecat și rece care te duce prin caverne și trebuie să lupți pentru a-ți îndeplini misiunea și pentru a rămâne în viață. Toate acestea pe o muzică înspăimântătoare.

Diablo stă la rădăcina unei trilogii, în acest moment, a cărei popularitate a crescut de la joc la joc, milioane de oameni din întreaga lume jucând și acum ultimul titlu al seriei, fie în single-player fie în multiplayer-ul unde întotdeauna găsești cu cine juca. Imediat după lasarea jocului original au început să apară și notele site-urilor de specialitate, iar scorurile s-au situat între 8 și 10 din maximul 10, ceea ce face ca cele două sequel-uri să fie ceva natural al acestui rezultat. Succesul jocului original a adus expansion-ul Hellfire, iar în 2000 a fost lansat Diablo II care a continuat și el cu Lord of Destruction, iar în 2012 Diablo a revenit în Diablo III și în expansion-ul Reaper of Souls. În 2017 a fost lansat Diablo III: Eternal Collection pentru PlayStation 4 și Xbox One, iar în 2018 a sosit și pe Switch.

Surpriza a venit atunci când, pe nepusă masă, GoG.com a decis să împlinească visul celor care au cerut să se poată face ceva să putem (re)juca Diablo pe sistemele actuale și, alături de Blizzard, jocul este acum disponibil și compatibil cu Windows 10 și mai mult de atât, poate fi jucat la o rezoluție mai mare decât SVGA la 20fps și anume până la 8K, dar atenție căci benzi negre, în stânga și dreapta, vor fi prezente.

Pe lângă mici corectări de bug-uri și alte modificări pentru compatibilitate putem juca atât verisunea clasică cu Battle.net și suport pentru matchmaking în multiplayer, cât și o variantă nouă, “DX”, optimizată special de GoG.com pentru Windows 10. Cea din urmă nu are suport pentru Battle.net dar are multiplayer DirectIP.

Setările video se fac acum imediat după ce dai să pornești jocul și are suport și pentru Antisotropic și Antialiasing și poți alege rezoluția și rata de refresh, verical synchronization, full screen sau window și gamma correction.

Din nefericire nu include și expansion-ul Hellfire, dar Blizzard a anunțat că seria de surprize are să continue probabil cu primul joc Warcraft – o altă sagă de succes de această dată din genul strategie, deci nu putem să fim supărați decât să-i susținem și să ne bucurăm că ni se readuc în prezent jocuri care au scris istorie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.