Ascultă acest articol

“Creatură supranaturală, crescută printre oameni, Hellboy nu se va da înapoi de la nimic pentru a opri planurile lui Nimue și a salva omenirea.”

Regizor: Neil Marshall

Scenariu: Andrew Cosby, Mike Mignola

Gen: Acțiune, Aventură, Fantastic

Lansare: 12 aprilie

Durata: 2h

Studio: Lionsgate

Distribuitor: Vertical Entertainment

Clasificare: N.15

Actori:

Ian McShane … Professor Broom
Milla Jovovich … Nimue / The Blood Queen
David Harbour … Hellboy

Sinopsis:

Hellboy s-a întors și este mai fioros ca niciodată! Acțiunea îl găsește pe legendarul erou-demon (David Harbour) în Anglia unde trebuie să învingă trei monștri giganți care fac ravagii. Acolo, o întâlnește pe Nimue (Milla Jovovich), o vrăjitoare nemuritoare și extrem de puternică, hotărâtă să dezlănțuie Iadul pe Pământ

Creatură supranaturală, crescută printre oameni, Hellboy nu se va da înapoi de la nimic pentru a opri planurile lui Nimue și a salva omenirea.

Recenzie:

Salutare tovarăși cinefili!

Undeva, prin 2004, Guillermo del Toro ne propunea un altfel de supererou, venit din”burta” încinsă a iadului, dar, culmea este că, deși lumea îl cunoștea pe del Toro ca fiind un regizor cu înclinații spre filmele dark, horror, ceea ce ne-a propus a fost total în opoziție cu ceea ce făcuse până la acel moment. Ca și acum cele două filme regizate de el ne propuneau un univers altfel, cu creaturi mitologice, legende și acțiune.

Cu toate astea, filmele lui del Toro nu au fost sângeroase, cu mult prea multe elemente horror ca acest reboot al anului 2019. Filmul, ca și celelalte de până acum, se bazează pe benzile desenate imaginate de Mike Mignola, care a fost producător executiv și la primele două, avându-l ca personaj principal pe Ron Perlman.

Cu noul film Hellboy, creatorul benzilor desenate, a avut câteva lucruri de spus despre la ce să se ne așteptăm de la acest film și ce să nu ne așteptăm. Când primele două filme ale lui Hellboy, regizate de Guillermo del Toro, au ieșit în 2004 (Hellboy) și 2008 (Hellboy II: Armata de Aur), filmele făcute după benzile desenate și serialele TV încă nu dominau peisajul cultural așa cum o fac acum. Da, au fost filme de succes, ca Spider-Man și X-Men, iar Batman revenea ca o forță de boxoffice, iar Marvel Cinematic Universe era de-abia născut. Este un joc cu totul diferit în zilele noastre, după cum știm cu toții, cu patru „universuri” importante de film în diverse stadii ale existenței și alte materiale de benzi desenate care apar la televizor sau în filme, aparent în fiecare săptămână.

Într-un interviu creatorul Hellboy, Mike Mignola, a sugerat cum ar putea să se integreze reboot-ul în acest macro univers:

„Dacă vreți, încercăm să facem ceva foarte diferit, practic nu există nici o parte a lui Hellboy care va fi vreodată ca și în alte filme super-eroice și cu cât sunt mai multe lucruri despre Marvel, cu atât sunt mai multe lucruri despre DC, Hellboy niciodată nu se va simți ca un film cu supereroi. Sunt atât de multe echipe mari de băieți, în costume, alergând și salvând lumea de marile pericole cosmice… Cred că noul film se va simți și mai puțin ca un film despre un supererou. Aceasta este mult mai folclor/mitologie/groază.”

Cariera lui Neil Marshall, regizorul acestui reboot, include unul dintre cele mai înfricoșătoare filme de groază din ultimii 15 ani (The Descent), un thriller de război întunecat stabilit într-o perioadă de istorie britanică timpurie (Centurion), un film despre vârcolaci și două dintre cele mai apreciate episoadele din serialul Game of Thrones. Are o sensibilitate mai grosolană, poate mai pământească decât cea grandioasă a lui del Toro. Marshall probabil a dorit foarte mult să-și diferențieze filmul de cele două anterioare și aparent a avut nevoie de un aspect mult mai aproape de benzile desenate decât filmele anterioare. Însuși complotul – cu regina Nimue a sângelui care ridică o armată de zeițe demonice, un ritual gigantic de vânătoare și multe altele – este, de asemenea, mai înrădăcinată în materialul sursă și în genul folclorului și legendelor despre care vorbea Mignola.

În timp ce primele două filme Hellboy au fost evaluate PG-13, aici, producătorii au mers pentru un R. Există foarte mult limbaj trivial și violență pe întreaga durată a filmului și au promis că tonul general al filmului va fi mai grav și mai puțin comic, rezultatul final fiind oarecum mixt. Există destul umor, ceea ce nu m-a deranjat, având în vedere obiectul lui Hellboy și omologii săi umani care luptau împotriva vrăjitoarelor, demonilor și monștrilor, având astfel o joacă pentru a compensa unele dintre scenele mai înspăimântătoare, și pot spune că acest mixt a funcționat foarte bine. În timp ce prima jumătate a filmului este punctată cu o mulțime de vrăjitorii și glume, cea de-a doua jumătate oferă promisiunea de plot mai serios și mai spre horror. Odată ce iadul se deschide și apar o gamă largă de demoni și monștri, regizorul și producătorii nu se dau la o parte când vine vorba de masacru, pe măsură ce oamenii sunt rupți în jumătate și decapitați, iar iubitorii filmelor de groază se vor bucura de aceste scene.

David Harbour are o prestație lăudabilă ca anti-eroul nostru, care iubește să distrugă totul în jurul său cu puterea lui supraomenească, folosind mâna dreaptă a duhului. Ian McShane aduce un plus întotdeauna prin jocul său indiferent de ce rol joacă, și, dacă mă întrebați pe mine, în acest film mi-aș fi dorit să fie mai mult decât a fost. În final, fanii romanelor grafice ale creatorului lui Hellboy, Mike Mignola, ar trebui să se bucure de acest film, deoarece regizorii au rămas credincioși creației sale cu această nouă iterație.

Există o scenă post-credit și, bineînțeles, sfârșitul este lăsat larg deschis pentru o continuare, dar până atunci, doar stai pe spate și te distrezi, la urma urmei, asta va face Hellboy!

Nu putem spune că este un eșec comparativ cu primele două filme, dar vom vedea cum se va descurca la box office, având în vedere că stă să bată la ușă și Avengers: Endgame, care deja a bătut toate recordurile la vânzarea de bilete încă dinaintea premierei.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Hellboy va rula la cinema din 12 aprilie și este distribuit în România de Vertical Entertainment.

Poster:

Trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.