Regia: Vlad Chiriță
Text: Vlad Chiriță, Valentina Zaharia
Coregrafia: Cristian Nanculescu, Mihai Vasilescu, Cristian Nanculescu
Muzica: Matías Elichabere
Dramaturgia: Lucas Faugère
Light & Sound design: François Mallebay
Manager proiect: Doina Dogăroiu
Distribuția:
Valentina Zaharia
Maxime Touron
Julien Tanner
Aboubacar Ladji Yattabari
Sionpsis:
„Singură în mijlocul deșertului, o femeie se târăște încet, foarte încet. Ține în brațe o bucată de cârpă înfășurată. Îi vorbește parcă pentru a-și face curaj în încercarea disperată de a găsi un sens în mijlocul deșertului nesfârșit. Solul arid îi arde genunchii, iar aerul uscat este populat cu halucinații, cu figuri din trecut care o vizitează și uneori parcă o încurajează.”
Spectacolul de dans și teatru NIMIC, dar parcă-mi vine să mor începe un turneu în Cluj, Piatra Neamț, București, Tălmaciu și Sfântu Gheorghe. Manifestarea are loc în cadrul Sezonului România-Franța 2019.
Începând cu data de 15 iunie, pentru două săptămâni, spectacolul creat de regizorul Vlad Chiriță și actrița Valentina Zaharia va fi găzduit de Casa Tranzit din Cluj, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Odeon din București, Fabrique Ré-Evolution din Tălmaciu și Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe.
NIMIC, dar parcă-mi vine să mor se află pentru prima dată în România, după un turneu similar în Franța. Spectacolul prezintă viața tulburătoare de după război a unei mame. „Singură în mijlocul deșertului, o femeie se târăște încet, foarte încet. Ține în brațe o bucată de cârpă înfășurată. Îi vorbește parcă pentru a-și face curaj în încercarea disperată de a găsi un sens în mijlocul deșertului nesfârșit. Solul arid îi arde genunchii, iar aerul uscat este populat cu halucinații, cu figuri din trecut care o vizitează și uneori parcă o încurajează”, se menționează în prezentarea spectacolului.
De la satele distruse, la taberele de refugiați, și de acolo în exil, spectatorul încearcă să urmărească o mama alături fiica ei și relația lor fuzională si parcă imposibilă într-o lume de după război. Toată lumea este vinovată în această poveste complexă și tulburătoare, în care fiecare personaj trebuie să se confrunte cu amintirea și uitarea, a Istoriei şi a naraţiunii proprii.
„Ideea proiectului a pornit de la imaginile conflictului din Mali, mai precis de la aceea cu fața unei tinere care se uită în obiectivul camerei într-un mod ciudat. Și a mai fost și fotografia lui Kevin Carter, Vulturul și copilul, cea care a primit Premiul Pulitzer cu câteva luni înainte de sinuciderea fotografului. Împreună cu actrița Valentina Zaharia am început să înregistrăm improvizații inspirate de aceste imagini, dar și de alte imagini actuale, imagini arhivă, conferințe ținute de foste supraviețuitoare ale războiului etc.”, declară regizorul Vlad Chiriță.
În replică, Valentina Zaharia spune: „M-au atras discuțiile despre artă pe care le port cu Vlad Chiriță de când aveam amândoi 16 ani și ne-am cunoscut. Proiectul acesta este ocazia de a scrie despre probleme care nu dau pace familiei mele de generații întregi.”
Spectacolul se joacă în limba franceză cu supratitrare în română.
Date turneu:
15 iunie 2019 ora 19:00 spațiul Casa Tranzit
str. Barițiu, nr. 16 (intrarea dinspre str. Fără Nume) – Cluj
17 iunie 2019 ora 19:00 Teatrul Tineretului
piața Ștefan cel mare, nr.1 – Piatra Neamț
20 iunie 2019 ora 19:30 Teatrul Odeon
calea victoriei, nr.40-42 – București
23 iunie 2019 ora 19:00 Teatrul Andrei Mureșanu
str. Kőrősi Csoma Sándor, nr.10 – Sfântu Gheorghe
Galerie foto:
Trailer: