Child’s Play – Recenzie

Motivaţia lui Chucky este cheia acestui reboot

0
2246
Ascultă acest articol


Child’s Play urmărește povestea lui Karen, o mamă singură, care îi face cadou fiului său, Andy, o păpușă Buddi, fără să-și dea seama că aceasta ascunde un secret sinistru.”

Regizor: Lars Klevberg

Scenariu: Tyler Burton Smith, Don Mancini

Gen: Horror

Lansare: 28 iunie

Durata: 1h 30min

Studio: MGM

Distribuitor: Ro Image

Clasificare: N-15

Actori:

Aubrey Plaza … Karen Barclay
Mark Hamill … Chucky (voce)

Sinopsis:

Horror-ul clasic CHILD’S PLAY, din 1988, este adus în ziua de azi, și urmărește povestea lui Karen, o mamă singură, care îi face cadou fiului său, Andy, o păpușă Buddi, fără să-și dea seama că aceasta ascunde un secret sinistru.

Recenzie:

O să încep prin a da la o parte, de la început, orice fel de gând de a compara filmul din 2019 cu cele vechi, sau mă rog, doar cu primul. Deşi sunt asemanătoare, din cauza a mai multor probleme de drepturi de autor, studiouri şi toate cele, cei din spatele acestui film au foarte puţin de a face cu originalul. Speranţele pentru versiunea nouă a lui Chucky din 2019 erau destul de mici şi chiar părea să nu fie la vreun nivel anume filmul, ci doar ceva de genul “Reboot”, însă pe parcurs, trebuie să recunosc, am fost cucerit. Greu şi cu strâmbat din nas, dar cucerit.

Cu un cast nou, un Chucky nou şi un regizor care a făcut un film de groază decenţel, Polaroid, pot spune că Child’s Play/”Jucăria ucigașă” se află în zona aia de comfort care stă cu un picior în Groază/Thriller şi cu celălalt în comedie. Povestea este una simplă și anume: o mamă singură îi face cadou copilului ei de ziua lui un Buddi Doll, care este cam defect şi totul o ia razna. Dar nu într-un mod grotesc şi exagerat. Chiar şi în ultima parte a filmului, aş spune că este destul de rezervat cu ce ar fi putut face. Regizorul pot spune că şi-a perfecţionat meseria de la Polaroid la Child’s Play, acesta fiind şi un film cu un buget mai mare şi o anumită importanţă în lumea genului “Horror”. Pot spune că a avut o chestie care pare simplă în natură, dar în execuţie este infinit mai complicată. Rezultatul este unul pozitiv.

Că tot menţionăm cast-ul, la început am avut impresia că singurul personaj şi actor bun din film este Aubrey Plaza, în rolul mamei lui Andy, iar Mark Hamill care-i vocea lui Chucky şi puştiul care îl interpreta pe copil, Andy, erau cam, cel puţin stranii. Însă după 30 sau 40 de minute de film începi să te adaptezi personajelor şi să te obişnuieşti cu aspectul total al filmului, tonul, personajele actorii şi cu vocea lui Hamill.

Iar cum am zis de aspectul total al filmului, un lucru important despre care simt că trebuie să vorbesc, este Chucky însuşi. Arată ciudat. Arată extrem de ciudat. Este bizar, are nişte proporţii dubioase, capul mai mare cumva, cu ochii ăia anormali aproape anime, şi restul corpului de copil mic. Este greu de a întipări acest Chucky în percepţia colectivă. Dar garantez că după ceva timp şi câteva scene chiar devine OK. Poţi chiar, şi începi să îl concepi, ca ceea ce este, într-un film care nu este la fel ci doar asemănător cu un alt film cu acelaşi nume şi aceleaşi personaje.

Filmul în sine, după cum spuneam, combină foarte bine elemente de groază, chiar câteva cadre aduc aminte de filme de groază mai vechi, cu elemente de comedie, care fac filmul să fie altceva, mai distractiv, mai lejer. Se vede de la început că nu se ia în serios, personajele au un anume ton pe care nu îl pot descrie a cărei evoluţie ajunge undeva spre sfârşit în a părea gaşca din IT/Stranger Things împotriva unei păpuşi ucigaşe. Automat asta introduce un sentiment de AVENTURĂ unui film care se presupune că este de groază. Dar este atât de bine integrat încât nici nu îţi dai seama pentru că eşti constant distrat de ceea ce se întâmplă pe ecran.

Pe partea mai puţin bună, filmul pare destul de lung deşi are doar o oră şi jumătate, iar în tot acest timp se putea face mai mult. Sau cel puţin un pic mai fluid. Pe alocuri pare foarte fracturat deşi el îşi urmează drumul până la capăt, neîntrerupt. Nici foarte memorabil nu aş putea spune că este, însă sunt câteva scene care rămân cu tine sau mă rog, aspecte ale filmului. Nu o să fie uitat dar nu va fi nici “Michael Myers urmărind-o pe Laurie Strode” memorabil. A treia problemă cade pe aşteptările fiecăruia, ce face ca acesta să fie pe placul tău sau să nu îţi placă deloc. La începutul filmului înclinam să cred că o să fie complet pe lângă însă pe parcursul lui, mie personal, chiar a ajuns să îmi placă.

Motivaţia lui Chucky este cheia acestui reboot, iar când anumite scene te vor face să ţii cu el sau măcar să vezi adevărata diferenţă cu care porneşte acest film faţă de original, îţi va transforma pelicula în ceea ce este cu adevărat – complet altceva decât seria originală. Şi ştiu că urmează să apară un serial şi îl voi urmări, însă Child’s Play din 2019 va rămâne un început de drum într-o serie pe care poate o vom vedea continuată.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Child’s Play/”Jucăria ucigașă” va rula la cinema din 28 iunie și este distribuit în România de Ro Image.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.