Dacă tot am avut în teste ediția specială a Acer Predator Helios 300, acum că avem și ediția normală vom vorbi puțin și despre asta și putem să facem și o balanță. Așadar, sărim peste introduceri și intrăm direct “în pâine”.

Este clar că Acer Predator Helios 300 este ușor sub Helios 500 ca specificații și asta se va putea observa la final din ce am scris despre el aici, iar Helios 700 este un pas și mai înainte. Așadar să discutăm puțin despre cel mai nou model al seriei, de anul acesta, mai exact PH317-53.

Pachet

Ne așteptam să fie vorba de un pachet micuț ca dimensiuni, căci avem înăutru același device subțire cu o greutate moderată, de aproximativ 3kg. Cutia este neagră, simplă cu logo-ul Predator, iar înăuntru găsim o altă cutie, dintr-un carton tare, în care se află laptopul pe lângă, manual și alimentator. Spre deosebire de ediția specială, culoare negru predomină cu unele elemente albastre.

Aspect

La aspect lucrurile sunt aproape radical diferite de ediția specială și diferă puțin și de primele modele ale seriei, PH317-53 fiind relativ nou lansat pe piață (model 2019). Per total avem același device subțire, cu colțuri teșite, iar linii și mici elemente argintii completează combinația de negru și albastru.

Pe “capac” avem logo-ul Predator, iluminat albastru, încadrat între două linii tot albastre care conferă un aspect futuristic device-ului, iar pe partea de jos avem 4 piciorușe de cauciuc, destul de înalte încât să nu sufoce device-ul când e utilizat. În partea de sus sunt mai multe fante de aerisire și nu există ușițe de acces în dreptul memoriei RAM sau ale SSD/HDD ceea ce înseamnă că nu poți face upgrade singur, cel puțin nu pe perioada garanției.

Latura din față, ascunde destul de bine două boxe stereo, iar pe cea din spate, avem, de asemenea două fante mari pentru aerisire.

Pe latura din stânga, după Kensington Lock, avem o fantă de aerisire, portul pentru alimentare, LED-urile de stare (Power și Battery), portul LAN, 2x USB 3.1 și jack-ul pentru căști, iar pe latura dreaptă avem, încă o fantă de aerisire plus HDMI 2.0, USB-C gen 2, USB 3.1 cu suport pentru încărcare și mini Display Port-ul.

Odată ce deschizi capacul, avem, în partea de sus microfonul și camera WEB HD, iar display-ul este încadrat de trei piciorușe de cauciuc, în partea de jos având inscripționat cu argintiu “Predator”.

Prins de o balama rezistentă se află partea de interacțiune unde este prezent un buton Turbo, iar prin stickere afăm detalii despre capacitățile Helios 300.

Tastatura QWERTY este destul de spațioasă, iluminată de această dată de un sistem configurabil de LED-uri și include, pe lângă numpad și un buton dedicat Predator care lansează aplicația Predator Sense. Bineînțeles, săgețile de direcție și tastele WASD sunt un pic diferit la aspect, căci nu trebuie să uităm că avem în față un laptop de gaming. Am mai spus mi se pare, că-mi place fontul ales pentru tastatură și numpad. Futuristic, citeț – la fix pentru un astfel de device.

Touchpad-ul este foarte generos, încadrat într-un dreptunghi albastru și un chenar argintiu, iar butoanele (Click-urile) sunt ascunse.

Per total, la capitolul aspect, este clar mai pe gustul meu și este diferit de surioara cea Albă, PH317-53 fiind parcă mai subțire, cu finisaje mai atent făcute și interesant acele colțuri tăiate, care accentuează și mai mult aspectul futuristic al device-ului.

Tehnic

Lucrurile stau mai bine d.p.d.v. tehnic comparativ atât cu Special Edition cât și cu modelele anterioare ale seriei, căci avem sub capotă, la stocare 2x SSD de 512 GB puse în RAID0 și un HDD de 1 TB, procesorul este Intel Core i7-8750H procesor Hexa-core 2.20 GHz. Placa video a avut și ea parte de un upgrade la NVIDIA GeForce RTX 2060 cu 6 GB de memorie dedicată GDDR6 cea de-a doua placă fiind Intel HD 630, iar la memorie avem 16GB DDR4 (2x8GB SDRAM).

Nu ne facem griji că noua placă video performantă ar putea să ia foc la utilizare, căci coolerele AeroBlade 3D, din a 4-a generație, sunt adevărate elicoptere care-și fac bine treaba.

Display-ul IPS LED este de 43.9 cm (17.3″), Full HD (1920 x 1080), iar rata de refresh este de 144Mhz (3ms), iar la connectivitate avem Killer DoubleShot Pro care include Killer 1550i AC WiFi și Killer E2500 Gigabit LAN și nu lipsește, bineînțeles Bluetooth-ul 5.0.

La partea de audio, PH317-53 redă sunetul prin cele două difuzoare stereo, jack-ul de căști sau Bluetooh și se aude mai bine datorită Wave Maxx Audio.

Sistemul de operare este Windows 10 Pro, iar prin aplicația dedicată Predator Sense (despre care am vorbit mai în detaliu în recenziile anterioare) putem controla tot ce se întâmplă cu sistemul. Putem controla turațiile ventilatoarelor, putem face un mic overclock la placa video, putem configura cum să fie iluminată tastatura și jocuri de lumini, iar prin aplicația pentru rețea și Wi-Fi, Killer Center, vedem statistici de funcționare și putem interveni cu setări după plac.

Bateria este de 58 Wh este capabilă de 3 – 4 ore de funcționare în regim mediu de utilizare, și are nevoie de 2 ore pentru a se încărca complet. Bineînțeles, timpii variază în funcție de ce anume facem pe laptop, luminozitatea ecranului etc.

Teste

Timp de două săptămâni am transformat PH317-53 în laptopul personal de zi cu zi, fiind o plăcere să lucrez de pe el pe partea de redactare, social media și în Photoshop plus sesiuni de gaming, filme, YouTube și muzică. Nu am nimic de reproșat la capitolul funcționalitate și se înțelege de la sine că d.p.d.v. tehnic nici nu avea cum să fie altfel.

Difuzoarele se aud cam încet, asta datorită poziționării lor, dar se aud clar, iar pe căști experiența se îmbunătățește. Deși în jocurile mai pretențioase (ex. Battlefield V) nu ar mai fi stricat, să zicem, încă 16GB RAM, în altele precum Fortnite, Diablo 3, DOOM, Starcraft, Gears of War 4, Forza Horizon 4, Apex Legends, totul a rulat lin cu setări grafice maxime. BFV arată excelent cu suportul RTX cu DLSS și parcă se simte o ușoară diferență, spre deosebire de Triton 500 la fps, dar e normal, vorbim totuși aici de o diferență de 2GB de memorie video între plăcile video și 16GB diferență la RAM, între cele două laptopuri.

Diferența e foarte mare dacă joci cu setările normale ale laptopului cu bateria pusă la Performance față de mod-ul Turbo care se simte imediat ce-i apeși butonul, ventilatoarele dând de înțeles că vor să-și ia zborul. O să vedeți mai jos ce vreau să zic, unde am testat demo-ul de benchmark Spy, al 3D Mark-ului, cu setările precizate mai sus.

Butonul Turbo mi se pare foarte ok, odată apăsat frecvențele la procesor și GPU crescât automat cu câteva procente, la fel și turația ventilatoarelor, iar dacă nu ești mulțumit de cum se comportă acesta, ai libertatea să setezi tu exact cum îți place prin aplicația Predator Sense.

Faptul că-ți poți personaliza iluminarea la tastatură aduce experiența mai aproape de una unui PC dotat cu toate cele într-ale gaming-ului, iar dacă ai și un mouse de gaming performant cu “beculețe”, să-l asortezi cu laptopul și niște căști la fel, ai tot ce-ți trebuie.

Alimentatorul încarcă bateria în doar 2 ore și am făcut ceva teste de portabilitate. Am testat jocuri doar pe baterie cu setarea acesteia pe Performance și în cam 2 ore și un pic bateria a cedat, iar dacă mai apeși și pe butonul de Turbo (trebuie ca bateria să fie la minim 60% ca să se activeze), timpi scad aproape de o oră și ceva. Timpii sunt unii normali în astfel de situații pentru că este totuși un device slim, de gaming, cu un adevărat motor performant de procesare ascuns în el.

Tastatura, am tot spus și voi continua să spun, că-mi place la toată gama Predator, pornind de la font-ul folosit și până la viteza de reacție și presiunea necesară pentru apăsare. Nu, nu este acea tastatură mecanică cu care ești obișnuit la PC, dar efectele sunt aceleași. Dacă totuși îți dorești tastatură mecanică, ai libertatea să-ți pui o tastatură separat și mouse la fel.

La utilizare intensă, partea de sus a tastaturii, înspre display, se încălzește puțin dar nu se simte intens la mâini, iar cine se joacă în public posibil ca zgomotul ventilatoarelor (în modul OC) să deranjeze atât pe cei din vecinătate cât și pe tine. Căștile vor rezolva, însă, problema ta.

La 144Mhz și 3ms, jocurile pe display-ul PH317-53 arată excelent și nu numai ele și filmele și chiar și experiența utilizării sistemului de operare e smooth.

Mai jos aveți și câteva capturi din CPU-Z și HWiNFO pentru detalii tehnice.

Concluzie

Am avut plăcerea până acum să testez câteva laptopuri Acer Predator și, pe lângă foarte mici inconveniențe, pot să spun că această divizie de gaming Acer, devine din ce în ce mai bună după fiecare model lansat. Posibilitatea de a adăuga mai multă memorie de stocare și RAM crește și mai mult viața laptopurilor, singurele motive de învechire rămânând placa video și procesorul. Acestea două sunt elementele care micșorează timpul de utilizarea a laptopurilor și fac diferența față de bătrânele PC-uri.

Prețurile nu mai sunt un inconvenient când vine vorba să alegi între un PC sau laptop, iar cel din urmă câștigă rapid teren devenind prima opțiune atunci când se achiziționează un sistem de gaming. Acer și ceilalți producători mai au multe de arătat și demonstrat pe această nișă, și faputul că evenimentele de gaming se înmulțesc și că mulți producători de tehnologie și-au făcut, și-și fac, game separate de produse de gaming, ne arată cât de important a devenit și se dezvoltă acest domeniu.

Revenind la Acer Predator Helios 300 PH317-53 acesta este un laptop de gaming pe care poți juca orice joc de pe piață fără probleme și mai mult de atât, îți poți face treaba excelent și în mod office sau pentru entertainment. Placa video de generație nouă îți oferă acces la cele mai noi tehnologii care impresionează vizual și aduce jocurile și mai aproape de realitate, iar acum că tastatura este iluminată multicolor și display-ul este mai rapid și performant, experiența de gaming este și mai imersivă.

2 COMENTARII

  1. Buna ziua,

    Stiti cand modelul testat de dumneavoastra o sa apara in Romania? Astept acest model din luna Iunie de cand a fost anuntat, dar vad ca inca nu a ajuns pe meleagurile noastre. Puteti preciza ce valoare ar avea acest model?
    Va multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.