Aflați mereu în deplasare – fie că e vorba de excursii, vizite la prieteni pentru nopți în coop sau cafteală sau deplasări în liga profesională eSports, avem nevoie de companionul perfect în ale gamingului: laptopul. În rucsac nu lipsește încărcătorul și laptopul, tastatura și mouse-ul și “covorașul lui” – echipamentul standard unui gamer în deplasare.

Am avut plăcerea, timp de mai bine de o săptămână să am în posesie, pentru teste, micuțul gigant Acer Predator Triton 500 și despre el vom vorbi în rândurile care urmează.

Pachet

Am avut anterior la teste, tot din gama Predator, Acer Predator Helios 500 și Predator Helios 300 Special Edition și de fiecare dată am primit o cutie destul de voluminoasă și grea, dar în cazul Acer Predator Triton 500 PT515-51 cuvântul “slim” este la “ordinea zilei”. Totul vine ambalat într-o cutie micuță, simplă, dar elegantă pe care avem imaginea produsului și detalii despre acesta. În cutie avem laptopul și încărcătorul, ambele de dimensiuni foarte reduse – să nu uităm că vorbim de un laptop cu dotări de gaming extreme – și un ghid.

Aspect

Laptop de gaming de grosimea degetului mare? Nu m-ar surprinde întrebarea, dar atunci când pomenești de dotări, este absolut incredibil și aspectul este printre punctele forte ale laptopului nostru, de față.

Carcasa este confecționată dintr-un plastic tare care atrage destule amprente, iar “capacul” are sigla Predator iluminată cu albastru și are aceeași inconveniență ca și la celelalte laptopuri testate, un mic “joc” atunci când apeși cu degetul pe siglă. Capacul, cu display cu tot, e foarte subțire, iar acel “joc” ar trebui să ne de-a de gândit. Nu de alta, dar îndesat în rucsac cu alceva lângă, sau dacă pui ceva pe laptop închis, sunt șanse să provoace probleme display-ului.

Pe spate avem “piciorușe” cauciucate și fante mari pentru aerisire, iar pe laterala din stânga avem portul de alimentare, portul Gigabit Ethernet, port USB 3.1 Gen 1, HDMI, portul pentru microfon și jack-ul de căști și o fantă mare de aerisire.

Pe laterala din dreapta avem Kesington Lock-ul, două LED-uri de stare pentru baterie și sistem, un port DisplayPort și 2x porturi USB 3.1 Gen 1 și, la fel, ca pe laterala stângă, o mare fantă de aerisire.

Pe laturile stânga și dreapta avem difuzoarele stereo, iar pe latura din spate două fante mari pentru aerisire.

Ridicăm “capacul” cu display-ul (se deschide cu ușurință cu o singură mână) și avem un display de 15.6″, microfon, cameră web HD, în partea de sus, iar jos logo-ul Predator.

Pe partea de contact, avem un TouchPad destul de măricel, fără cele două butoane standard vizibile, apoi avem o tastatură iluminată QWERTY, fără NumPad, iar în partea de sus sunt multe fante de aerisire și un buton Turbo.

Acer Predator Triton 500 are o greutate de aproximativ 2kg și dimensiuni de 1.77 x 35.8 x 24.4 cm.

Aspectul și finisajele denotă clar că avem în față un produs premium cu un display cu “bezel” subțire și o balama rezistentă, dar pe care o poți ridica cu o singură mână. Combinația între culori (negru și albastru) este reușită, dar plasticul rezistent al carcasei atrage ușor amprente.

Tehnic

Dacă la capitoul aspect, lucrurile stau bine, la cel tehnic, stăm excelent! Display-ul este unul de tip LED IPS Full HD cu o rată de refresh de 144Hz a cărei imagine o primește de la placa video NVIDIA GeForce RTX 2080 cu 8GB GDDR6 – memorie dedicată. Memoria RAM, însă, este de 32GB DDR4 (2x16GB), iar unitate de stocare avem un SSD de 512GB. Procesorul este de un Intel Core i7-8750H – Coffee Lake – cu 6 nuclee, tactat la frecvența de 2.20 GHz.

Bateria pe 4 celule Li-Polymer are o capacitate de 5400 mAh capabilă să țină în viață laptopul aproximativ 8 ore în caz de utilizare non-gaming, și în jur de 2-3 ore în jocuri “mâncătoare” de resurse.

Pe partea de conectivitate avem Wi-Fi IEEE 802.11ac și Bluetooth 5.0.

Software

După cum am scris și la celelalte modele din gama Predator, aplicația dedicată nu lipsește nici aici, iar sistemul vine cu Windows 10 Home pre-instalat și este întotdeauna recomandat să fie instalată cea mai nou versiune a driverilor NVIDIA, în cazul de față.

Teste

Înainte de a vorbi de teste, amintim că sistemul de operare a fost adus la zi, din punct de vedere al update-urilor, la fel și driver-ul plăcii video. Pe lângă multitudinea de aplicații și jocuri, pe care le poți descărca gratis sau contracost din Microsoft Store sau Acer Collection, jocuri te așteaptă și prin Steam sau alte magazine online și retail de acest gen.

În regim de office și browsing moderat, bateria a ținut în jur de 7 ore cu setarea de Power Mode la mijloc (între Best Battery Life și Best Performance), iar cât am rulat clipuri HD și 4K bateria a rezistat în jur de 4 ore ceea ce înseamnă că poți vedea două filme 4K fără probleme (via HDMI pe TV) sau la rezoluția Full HD pe laptop. La dotările pe care le are laptopul de față nu este nevoie să vă spun cum rulează cele pomenite – excelent.

Display-ul are unghiuri mari de vizibilitate și raportul contrast/luminozitate este destul de echilibrat pentru o experiență de utilizare la parametri normali. Tastatura a fost printre puținele cu care m-am înțeles cel mai bine (făcând raport între dimensiunea butoanelor și spațiilor dintre ele și mâinile mele cu degete cât cârnații “poloneji”). Tastele se apasă nici greu, dar nici ușor, iluminarea e foarte mișto și nederanjantă pe timp de noapte și nu sunt nici foarte zgomotoase. În office, TouchPad-ul și tastatura și-au făcut datoria, dar în momentul în care intrăm în “arena” jocurilor partea de sus a laptopului se va încinge, dacă folosești tastele WASD vei simți un val de căldură, dar TouchPad-ul se menține cât de cât rece – oricum nu prea contează, căci în jocuri folosim un mouse separat.

Înainte să vorbim puțin de jocuri, am pus la treabă CPU-Z și HWiNFO pentru a vedea și voi mai multe detalii despre hardware și am dat și două teste via 3D Mark (Time Spy și Fire Strike Ultra – setări standard) pentru a vedea ce punctaj scoate:

Înapoi la jocuri, am testat – după cum procedez deobicei – din cât mai multe genuri câte un joc, deși laptopul de față este unul care să se lupte 1 – 1 cu cele mai noi jocuri lansate – jocuri care pun la treabă la maxim procesorul, memoria RAM și nu, în cele din urmă, placa grafică. Așadar, trecând peste Diablo 3 (RPG), StarCraft (Strategie), demo la Forza Horizon 4 (Racing), DOOM (FPS) și Call of Duty: Infinite Warfare și Modern Warfare Remastered, am zis să supun la stres tehnologiile RTX și DLSS pe Acer Predator Triton 500 în Battlefield V și am fost plăcut surprins să am o sesiune de joc (fie ea în War Stories sau Multiplayer) fără peripeții, artefacte, frame drops, sacadări, agățări, sau mai știu eu ce alte probleme legate strict de capacitățile hardware ale laptopului. Vizual, recunosc, arată impresionant, tehnologiile noi implementate fac jocul mai dinamic, mai real ca niciodată. Am făcut mai jos și două capturi la setările făcute înainte de testele din BFV:

Concluzie

După o perioadă în care, practic, toată activitatea mea profesională, și de entertainment, hobby și fun, s-a desfășurat strict pe Acer Predator Triton 500 îmi este greu, acum, să mă despart de el pentru că este un laptop care acoperă cu brio toată paleta de utilizări, cu cireașa de pe tort, gamingul. Este adevărat, display-ul este mic, dar montat la un monitor de 34′ sau un TV de 82′ (folosite în teste), lucrurile se schimbă radical, dar să nu uităm, vorbim aici de un device portabil și atunci dimensiunile contează și ele. Încă încerc să rumeg cât de repede au trecut anii de la anunțul primului laptop de gaming și cât de mare și greu era și până în clipa de față în care, scriu acum, pe unul dintre cele mai performate sisteme portabile la ora actuală. Nici nu vreau să mă gândesc de ce e în stare Triton 700, Triton 900 sau ce are să urmeze după.

Acer Predator Triton 500 este un adevărat colos când vine vorba de specificații și totul e integrat într-o carcasă foarte subțire și elegantă care sigur va face invidios orice gamer, dar toate astea au și ele un preț pe măsură – pleacă de la 9.499 lei, în funcție de configurație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.