Ascultă acest articol

Pentru că am văzut că top-ul meu anterior a fost un fel de semi-succes, adică nimeni nu a avut de comentat nimic, am zis să mai fac unul despre un alt subiect care îmi place în contextul cinematografic, muzica. Aveţi un top 10 al filmelor cu şi despre muzică, dar atenţie, nu MUSICALS. Vorbim strict de filme care se învârt în jurul muzicii. Cu altă ocazie poate mă aventurez în zona Musicals, care oricum dacă nu aţi înţeles la sfârşitul acestui TOP că Grease este muzicalul meu nr. 1, nu aţi înţeles cu adevărat esenţa topului şi poate mă aventurez şi într-un top în care muzica face filmul memorabil, soundtrack-uri şi toate cele. Top-ul este cât de cât într-o ordine dar nu ţin ferm de nici un post mai puţin de cele top 3 care sunt, personal, la fix.

10. Walk the Line (2005)

Regie: James Mangold
Scenariu: Johnny Cash, Johnny Cash
Distribuție: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Ginnifer Goodwin

Unul din filmele alea pe care multă lume l-a ratat prin 2005 în care un mai tinerel Joaquin Phoenix îl interpretează pe bărbatul în negru al muzicii country dar şi rock and roll, rockabilly, blues şi folk Johnny Cash. Împreună cu Phoenix, Reese Witherspoon o interpretează pe soţia lui Cash, June, transformând filmul într-un biopic excepţional.

Walk the Line urmăreşte ascensiune la faimă a lui Johnny Cash şi prezintă câteva aspecte interesante despre cine era, atât că muzician cât şi că persoană. Chiar dacă este pe locul 10, este un film care merită văzut în special pentru partea de Pop Culture, că da, toată lumea poartă tricouri cu Johnny Cash dar mulţi nu ştiu cine e.

9. Pitch Perfect (2012)

Regie: Jason Moore
Scenariu: Kay Cannon, Mickey Rapkin
Distribuție: Anna Kendrick, Brittany Snow, Rebel Wilson

Recunosc că seria de filme Pitch Perfect este un fel de comfort food pentru mine. Mai ceva ca un comfort food, este junk food direct. Nu sunt filme excepţionale şi umorul poate nu este pentru toată lumea, dar de la film la film a menţinut partea muzicală interesantă şi merită un loc în această listă.

Şi dacă muzica acapella poate nu este pe placul tuturor, poate umor, Ana Kendrick sau Rebel Wilson sunt. Sunt filme drăguţe care întotdeauna au fost pe curentul muzical la momentul lansării şi au intrat în muzică pop că în pâine.

8. Hearts Beat Loud (2018)

Regie: Brett Haley
Scenariu: Brett Haley, Marc Basch
Distribuție: Nick Offerman, Kiersey Clemons, Blythe Danner

Asta este un pic mai ciudat pentru că multă lume nu a auzit de el. Este mai mult o lecţie de viaţă despre pasiune. Şi în rolul principal îl avem pe unul din actorii mei preferaţi, Nick Offerman din Parks And Recreation şi în rolul fiicei acestuia pe Kiersey Clemons pe care o ştim din Dope şi Flatliners (cel nou)

Într-o oră şi jumate prinde mai multe aspecte emoţionale decât multe filme care încearcă să stoarcă lacrimi cu drama şi altele. Este drăguţ, este simpluţ şi este un film pe care chiar trebuie să îl vadă mai multă lume.

7. Straight Outta Compton (2015)

Regie: F. Gary Gray
Scenariu: Jonathan Herman, Andrea Berloff
Distribuție: O’Shea Jackson Jr., Corey Hawkins, Jason Mitchell

Unul din filmele care probabil era de aşteptat să apară pe o aşa listă, Straight Outta Compton prezintă o perioadă în care NWA au revoluţionat Hip-Hop-ul şi Rap-ul. Cu un cast excepţional filmul este un biopic absolut fantastic vizual muzical şi că joc actoricesc.

Esenţial pentru toţi cei care caută să descopere mai multe despre lumea gangsta’ rappului şi despre cântăreţi care şi la momentul de faţă sunt populari, precum Ice Cube sau Dr. Dre.

6. High Fidelity (2000)

Regie: Stephen Frears
Scenariu: Nick Hornby, D.V. DeVincentis
Distribuție: John Cusack, Iben Hjejle, Todd Louiso, Jack Black

La fel ca Hearts Beat Loud, dar pe un alt aspect, High Fidelity, probabil unul din cele mai bune filme a lui John Cusack acolo sus cu 1408, este unul din acele filme în care muzica este integrala emoţiei pe care încearcă să o transmită.

Este un film plin de “imnuri” muzicale, memorabil, citabil şi pe care tineretul actual încă nu l-a experimentat. Cam cum se întâmplă cu multe filme de prin ’80 doar că High Fidelity este din 2000 şi nimeni nu are nici o scuză să nu-l fi văzut.

5. 8 Mile (2002)

Regie: Curtis Hanson
Scenariu: Scott Silver
Distribuție: Eminem, Brittany Murphy, Kim Basinger

Unul din filmele care ŞI MAI probabil era de aşteptat să apară pe această listă, 8 Mile este o legendă în genul ăsta de filme. Este povestea lui Eminem spusă sub formă de film. Este dramatic tragic şi în acelaşi timp destul de bun.

Nu atât de mult Eminem sau drama filmului te ţin atent cât piesele precum Lose Yourself sau CREAM de la Wu-Tang Clan şi altele care fac soundtrack-ul acestui film să fie baza pe care este clădit şi să îţi ţină atenţia suficient de mult cât să vezi filmul până la capăt.

4. Detroit Rock City (1999)

Regie: Adam Rifkin
Scenariu: Carl V. Dupré
Distribuție: Edward Furlong, Giuseppe Andrews, James DeBello

Kiss. Un film despre Kiss. Cu Kiss. Detroit Rock City mai degrabă prezintă o situaţie istorică în care lumea chiar credea că trupa KISS este satanică şi că muzica rock în general asta face.

Dar pe lângă problema aia, care nu ştiu încă dacă mai persista în societatea modernă, actuală, avem un fel de high school road trip movie amuzant, cu actori precum Natasha Lyonne, Lin Shaye sau Edward Furlong (Terminator 2), de care multă lume nu îşi mai aduce aminte. ŞI ESTE DESPRE KISS.

3. Frank (2014)

Regie: Lenny Abrahamson
Scenariu: Jon Ronson, Peter Straughan
Distribuție: Michael Fassbender, Domhnall Gleeson, Maggie Gyllenhaal

Filmul ăsta este la fel, o piesă cinematografică care a trecut sub neobservată din 2014 până în momentul acesta când citiţi acest top. Şi când o să vă spun că este şi cu Michael Fassbender nu o să vă vină să credeţi.

De fapt este despre Domhnall Gleeson, Jon, un tânăr care se uneşte unei trupe de muzică pop foarte foarte ciudată al cărui solist este Frank. Este un film cam slow însă atinge câteva butoane sentimentale şi spune o poveste foarte interesantă. Muzica de asemenea este destul de memorabilă. SECURE THE GALACTIC PERIMETER.

2. Climax (2018)

Regie: Gaspar Noé
Scenariu: Gaspar Noé
Distribuție: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub

Wow! Climax este wow. Dacă încă nu aţi citit nimic despre Climax sau nu aţi văzut Climax există o recenzie întreagă. Dar pe scurt Climax. Sfinte Batman, Climax.

Muzica în filmul ăsta este jumătate iar cealaltă jumătate sunt drogurile, acţiunea este haotică iar regia lui Noe, inamicul meu director de film, este excepţională într-o situaţie scăpată de sub orice control. Trebuie văzut măcar 15 minute din film şi o să prindă mai ceva ca superglue-ul.

1. Footloose (1984)

Regie: Herbert Ross
Scenariu: Dean Pitchford
Distribuție: Kevin Bacon, Lori Singer, John Lithgow

Unul din filmele mele preferate cu şi despre muzică. Footloose. Nu poţi să greşeşti cu Kevin Bacon care se “luptă” cu un oraş care a interzis muzica şi dansul. Este drăguţ, o are pe Jessica Parker tânără şi John Lithgow este un actor excepţional.

Însă filmul are o coloană sonoră atât de memorabilă că poate aveaţi impresia că Kenny Loggins a făcut doar aia cu Danger Zone din Top Gun. Nu, greşit. KENNY LOGGINGS ESTE SPIRITUL FOOTLOOSE. Dirijat de către Kevin Bacon în două scene de dans 110% memorabile şi de neuitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.