Ascultă acest articol

Pentru că îmi plac atât de multe filmele de groază şi suntem într-o perioadă destul de “uscată” când vine vorba de filme în special de cele horror am decis să fac un top 10 filme de groază pe care probabil nu le-ai văzut dar ar trebui. Ţin să menţionez că topul în sine nu ţine cont de nimic ci doar este numeric că este un top, nu există film mai important sau mai puţin important, iar ca al doilea lucru trebuie să spun că alegerile sunt ale mele personale. Cine are alte recomandări este binevenit să le împartă în comentarii sau chiar să deschidă o discuţie despre filmele care urmează să le menţionez dacă le-a văzut.

10. The Dead Zone (1983)

Regie: David Cronenberg
Scenariu: Jeffrey Boam, Stephen King
Distribuție: Christopher Walken, Brooke Adams, Tom Skerritt

Unul din filmele mai puţin cunoscute bazate pe Stephen King, The Dead Zone îl are pe Christopher Walken în rolul principal care iese dintr-o comă de 5 ani doar ca să afle că are nişte abilităţi, să zicem, speciale. Este din 1983 şi este regizat de David Cronenberg, tipul despre care nu ştiaţi că a fost în spatele filmelor precum A History Of Violence sau Eastern Promises.

Christopher Walken nu dezamăgeşte niciodată în orice rol interpretează, iar pe lângă mai îl avem şi pe Martin Sheen sub regia lui Cronenberg şi avem un film care 12 ani mai târziu a fost baza unui serial de 6 sezoane, 80 de episoade, de acelaşi nume. Originalul este de neratat.

9. As Above, So Below (2014)

Regie: John Erick Dowdle
Scenariu: John Erick Dowdle, Drew Dowdle
Distribuție: Perdita Weeks, Ben Feldman, Edwin Hodge

Un film mai contemporan, din 2014, este unul din acele filme care multor fani horror le-a scăpat dintr-un motiv sau altul. O reinterpretare unică a Divinei Comedii a lui Dante, filmul prezintă descinderea unor tineri arheologi şi echipa de filmare în catacombele care se află sub Paris în căutarea pietrei filozofale.

E unul din acele filme “found footage” care pe vremea aia, dar şi în prezent, nu sunt întotdeauna bine văzute de publicul horror care s-a ars odată de prea multe ori cu alte filme care încercau să imite succesul The Blair Witch Project‘ însă As Above, So Below are ceva ce şi în prezent, acum, îmi aduc aminte că mi-a plăcut, poate misterul, poate descinsul într-un iad atât fizic ca şi metafizic sau poate doar îmi plac filmele de groază.

8. The Loved Ones (2009)

Regie: Sean Byrne
Scenariu: Sean Byrne
Distribuție: Xavier Samuel, Robin McLeavy, John Brumpton

Nu sunt fan filme australiene şi întotdeauna când văd ceva făcut sau de acolo mă opresc. E ceva defect la mine şi nu îmi place mie Australia. Însă The Loved Ones este o recomandare în lumea horror. Aş putea spune că este Masacrul Din Texas pentru adolescenţi. Un tânăr este răpit de o colegă în seara balului şcolar şi totul are un aer de nebunie cum am zis mai devreme, a la Texas Chainsaw Massacre.

Este unul din acele filme care nu a fost deloc apreciat la lansare însă timpul l-a transformat într-un film “populărel” în lumea horror pentru câteva momente memorabil şi faptul că este borderline The Australian Drill Massacre.

7. Stoker (2013)

Regie: Chan-wook Park
Scenariu: Wentworth Miller
Distribuție: Mia Wasikowska, Nicole Kidman, Matthew Goode

Ştiu că probabil mulţi o să-mi săriţi în cap că Stoker nu este un film de groază ci mai degrabă un thriller cu mister şi vă pot da dreptate într-o oarecare măsură însă argumentul cu care o să mă apăr este că Stoker este horror precum la vremea lui Psycho a fost un film horror. Oricum este un omagiu marelui regizor Alfred Hitchcock, de către un alt maestru regizor mai contemporan Chan-wook Park, cel din spatele filmelor precum OldBoy, Thirst (şi ăsta un film de groază pe care probabil nu l-aţi văzut) sau Three Extremes, un film horror antologic din care una din poveşti este regizata de domnul Park.

Stoker spune povestea Indiei, al cărei tată moare doar că imediat să apară misteriosul unchi Charlie, despre care nu a auzit niciodată, care a venit să locuiască cu ea şi cu mama ei, interpretată de Nicole Kidman. Filmul ăsta arată că ceva la care domnul Hitchcock s-ar uita şi ar vorbi despre şi asta este suficient motiv pentru care să vezi Stoker.

6. Shutter (2004)

Regie: Banjong Pisanthanakun, Parkpoom Wongpoom
Scenariu: Parkpoom Wongpoom, Banjong Pisanthanakun
Distribuție: Ananda Everingham, Natthaweeranuch Thongmee, Achita Sikamana

Deşi probabil pe ăsta l-aţi văzut, este unul din preferatele mele de când eram adolescent şi vreau ca toată lumea să ştie că există două versiuni, una tailandeză, adică cea originală şi una americană care a apărut la 4 ani diferenţă.

Am fost fan al genului de horror asiatic de când eram mic însă nu am crezut niciodată că thailanda ar putea produce un film de groază atât de eficient cu o poveste atât de bună. Este un mister cu elemente horror care aduce mai mult aminte de The Ring (cel japonez care este diferit de varianta americană pe care o cunoaşte toată lumea) decât de un film de groază comun.

5. A Serbian Film (2010)

Regie: Srdjan Spasojevic
Scenariu: Aleksandar Radivojevic, Srdjan Spasojevic
Distribuție: Srdjan ‘Zika’ Todorovic, Sergej Trifunovic, Jelena Gavrilovic

Toţi aţi auzit de A Serbian Film (?). De la un prieten, de la colegi de clasă, de muncă de orice. Poate chiar l-aţi văzut. Dar nu putem avea o listă de filme de groază fără A Serbian Film. Nu este groaza ta obişnuită, nu este un criminal în serie sau o serie de monştrii, ci monştrii sunt oameni şi descinderea pe un drum al groazei personale este ceea ce oferă această peliculă.

Nu este pentru toată lumea şi tematica deranjează chiar şi în ziua de astăzi însă pentru finalul spectacular merită să fie inclus şi aş putea spune, cu uşoare urme de scârbă, că drumul până la sfârşit şi finalul justifica filmul.

4. Sleepaway Camp (1983)

Regie: Robert Hiltzik
Scenariu: Robert Hiltzik
Distribuție: Felissa Rose, Jonathan Tiersten, Karen Fields

Nu am vorbit de nici un slasher până acum şi cel mai indicat mi se pare să menţionez unul din filmele mele slasher preferate, Black Christmas. Nu, glumesc, Black Christmas mă scoate din sărite, oricare din variante. Sleepaway Camp este slasher-ul.

Un film cumva ridicol şi destul de depăşit rămâne oricum unul din preferatele mele. Finalul va sta cu tine şi probabil vei râde la cât de ridicol este şi acesta este cel mai memorabil lucru despre Sleepaway Camp. Merită să treci prin tot doar ca să ajungi la momentul cheie. E bun momentul. E absolut ilar.

3. Ju-on: The Grudge (2002)

Regie: Takashi Shimizu
Scenariu: Takashi Shimizu
Distribuție: Megumi Okina, Misaki Itô, Misa Uehara

Simt că trebuie să adaug acest film care la fel face parte din adolescenţa mea. Este vorba despre varianta din 2002, nimic înainte şi doar sequelul original după. Este filmul care mi-a consumat cel puţin o noapte şi pe care l-am văzut de nenumărate ori la vremea lui. Nu ştiu în ziua de astăzi cât de bine s-a ţinut pe picioare însă mai mult ca sigur este eficient pentru cei care nu l-au văzut niciodată

De asemenea vreau să menţionez că există câteva variante, japoneze, foarte bune, continuări diferite precum Ju-On Shiroi Rojo şi Ju-On Kuroi Shojo care sunt de neratat. Pentru cultura generală recomand şi Sadako Vs Kayako, un ridicol film aproape de a fi un desen animat cu actori adevărat în care fata din The Ring se luptă cu fata din Ju-On.

2. Coherence (2013)

Regie: James Ward Byrkit
Scenariu: James Ward Byrkit, James Ward Byrkit
Distribuție: Emily Baldoni, Maury Sterling, Nicholas Brendon

Thriller, Horror şi SF filmul ăsta nu este unul de groază convenţional. Un grup de prieteni luând cina împreună încep să păţească lucruri stranii când o cometă trece deasupra lor. Nu este acel gen de horror care să bage frică în tine.

Coherence mai degrabă te face să te gândeşti, să explorezi anumite aspecte al existenţei, ale cosmosului pe care de altfel nu le-ai fi văzut în nici un alt film. Este unul din acele filme care este imperativ necesar să fie văzut, probabil de mai multe ori.

1. Hausu (1977)

Regie: Nobuhiko Ôbayashi
Scenariu: Chiho Katsura, Chigumi Ôbayashi
Distribuție: Kimiko Ikegami, Miki Jinbo, Kumiko Ohba

O să închei lista cu un film de groază japonez, EVIDENT, care nu vreau niciodată să fie uitat. Este o nebunie. Un grup de tinere şcolăriţe merg la ţară în vacanţa de vară doar ca să descopere că gazda lor este moartă şi casa în care urmau să se cazeze este bântuită. Bântuită la un alt nivel.

Este un coşmar pe droguri filmul, iar ce se întâmplă trebuie văzut şi nu povestit. Tot ce pot să vă mai spun despre film este că fiica de 7 ani a regizorului Nobuhiko Obayasi a ajutat la scrisul scenariului. Dacă nu aţi auzit de aşa ceva probabil doar v-aţi imaginat, însă pot să afirma că există.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.