În 1897 irlandezul Bram Stoker avea să scoată un roman care va deveni în timp o adevărată legendă, personajul principal fiind un conte transilvănean vampir care vrea să se mute în Anglia, dar acest lucru se dovedește a fi foarte dificil. Dracula are nevoie de sânge și vrea să se extindă, dar drumul său va fi oprit de un grup de oameni în frunte cu profesorul Abraham Van Helsing. Dar toată povestea începe cu sosirea la castel a avocatului britanic, Jonathan Harker, exact cum va începe și ecranizarea din ’92 a lui Francis Ford Coppola – printre cele mai importante ecranizări de până acum, dar și mini-seria BBC și Netflix despre care vom vorbi în rândurile următoare, sau cel puțin despre primul episod la care am avut și noi acces anticipat.

Dracula a primit, de-a lungul timpului, mai multe cărți, seriale și ecranizări, iar în rolul contelui au jucat mulți actori precum Christopher Lee, Luke Evans, Bela Lugosi, Frank Langella, Jonathan Rhys Meyers, Patrick Bergin, Gary Oldman, Denholm Elliott, iar în mini-seria de față, realizată de creatorii serialului Sherlock (Mark Gatiss, Steven Moffat), Claes Bang joacă rolul lui Dracula și mini-seria se dorește a fi o continuare directă la ce se întâmplă în cartea originală.

Primul episod, The Rules of the Beast, începe la o mănăstire din Ungaria anului 1897 cu un fel de interogatoriu dintre un personaj cu un aspect ciudat, diferit și două măicuțe. Personajul ni se va dezvălui imediat ca fiind avocatului britanic Jonathan Harker (John Heffernan) care narează ce s-a întâmplat cu el de la sosirea la castelul lui Dracula, și efectele interacțiunii cu acesta. Pe parcursul episodului ne reamintim de evenimentele din carte și aflăm treptat cum Heffernan este folosit de conte pentru a întineri, dar și efortul acestuia de a scăpa din labirintul aproape imposibil al castelului. O legătură importantă dintre cei doi o are și Mina (Morfydd Clark), iar descoperirile lui Harker de prin castel sunt absolut macabre. Pe perioada întregului episod se alternează între povestea din prezent, de la mănăstire, cu evenimentele pe care și le amintește avocatul de la castel.

După ce ne reamintim de evenimentele din carte și cum a reușit să scape de acolo avocatul, în a doua parte a primului episod povestea continuă cu Dracula și Heffernan care nu mai e avocatul care a intrat în castel prima oară și care are să fie un personaj important în evenimentele ce se vor desfășura la mănăstire.

Simbolurile și elementele clasice ale mitului Dracula le avem și aici, precum usturoiul, crucea, liniecii și lupii, soarele puternic – marele dușman al lui Dracula și multe altele. Vampirii sunt cei clasici ai lui Stoker și prima parte a episodului este destul de fidel cărții, atmosfera fiind exact cea la care ne așteptăm. Muzica este pusă foarte în fundal, fără sunete ascuțite sau exagerări sonore foarte la modă în ziua de astăzi, și este foarte bine că este așa. Nu avem foarte multe filmări panoramice, decât câteva cu castelul, care arată cum nu se poate mai potrivit alese, în rest sunt destul de claustrofobice, iarăși un lucru deloc rău. Avem suspansul la care ne așteptăm; avem gore atât cât este necesar; avem costumații potrivite perioadei și foarte important, avem un Dracula foarte bine realizat și jucat de Claes Bang. Asistăm la mai multe transformări ale acestuia, atât în prima parte a episodului cât și una brutală în a doua parte, la mănăstire.

Mi-a plăcut, de asemenea  evoluția și schimbarea lui Harker, dar și jocul actoricesc al lui John Heffernan, iar măicuțele de la mănăstire (cel puțin două dintre ele) aduc un fel de umor deloc exagerat, ba chiar bine primit în scenele tensionante și sângeroase de la sfârșitul episodului. Sunt și câteva menționări la Transilvania, dar nu se intră foarte mult în tradiții sau ce înseamnă vampirismul (aici este primit ca un fel de molimă, boală, ba chiar se referă chiar și la o boală prin transmitere sexuală), iar singurele cuvinte în română pe care le veți auzi (într-un context destul de gothic) vor fi:

OMOARĂ-MĂ!

Pot spune că fanii contelui vor fi mulțumiți de ceea ce vor vedea, dar să nu aibă așteptări Hollywood-iene de la mini-serie pentru că avem un Dracula de la origini, Dracula lui Stokem așa cum ni-l închipuiam atunci când citeam romanul și chiar dacă povestea o puteți asocia oarecum cu cea din filmul din ’92, restul e diferit. Sfârșitul episodului se lasă și cu ceva dezvăluiri interesante și ridică mult interesul pentru următorul episod.

Mini-seria Dracula are trei episoade care însumează 4 ore și 30 de minute (câte 1 oră și jumătate fiecare), iar celelalte două episoade se numesc Blood Vessel și The Dark Compass și le puteți urmări și voi chiar acum pe Netflix!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.