“Este probabil unul din cele mai bune filme de război şi unul din cele mai bune filme din anul 2019.”
Regizor: Sam Mendes
Scenariu: Sam Mendes, Krysty Wilson-Cairns
Lansare: 24.01.2020
Durata: 1h 59min
Studio: DreamWorks
Distribuitor: Vertical Entertainment
Clasificare: N.15
Actori:
Dean-Charles Chapman … Lance Corporal Blake
George MacKay … Lance Corporal Schofield
Daniel Mays … Sergeant Sanders
Colin Firth … General Erinmore
Sinopsis:
Doi soldați tineri britanici sunt timiși pe teritoriul inamic pentru a transmite un mesaj vital pentru salvarea a 1.600 de soldați.
Recenzie:
Pentru un moment, înainte să merg să văd 1917 la cinema, stăteam şi mă gândeam să… nu o fac. Să îl las să treacă şi să îl văd când apare pe Netflix, pe HBO GO sau pe Blu-ray. Dar am făcut-o și după cele aproape două ore de film în drumul spre casă tot ce era în capul meu este cât de rău mi-ar fi părut dacă nu îl vedeam în sala de cinema, pe un ecran mare şi cu sunet așa cum trebuie. Este probabil unul din cele mai bune filme de război şi unul din cele mai bune filme din anul 2019, iar din păcate la noi a reuşit să ajungă un pic mai târziu.
Am văzut tot felul de filme de război cu subgenuri, de la groază până la dramă, însă 1917 reuşeşte să combine mai multe elemente care transforma pelicula într-o capodoperă a cinemaului modern, nu doar prin poveste sau un joc actoricesc excepţional ci şi printr-o regie ambiţioasă. Un film de război bun spune şi o poveste de război memorabilă, iar 1917 oferă una simplă şi a cărei tensiuni te ţine în scaun încă din momentul în care cei doi actori principali se îndreaptă spre exteriorul tranşeelor. Filmul spune poveste a doi caporali, Blake şi Schofield, care sunt trimişi cu o scrisoare extrem de importantă în teritoriu inamic, presupus abandonat, la o divizie care urmează să cadă într-o capcană a nemţilor.
Ce face că filmul să fie interesant este stratificarea desfășurării acestuia şi felul în care această simplă misiune este tratată, cu tensiune, cu groază, cu pierdere şi cu poveşti peste poveşti care compun filmul într-o adevărată operă, atât din punct de vedere vizual cât şi auditiv. Ca o mică paranteză trebuie să precizez că există o scenă absolut palpitantă, noaptea, care cu siguranţă va rămâne unul din cele mai memorabile secvențe ale acestui film.
Regia îi aparține lui Sam Mendes, care a mai făcut Road To Perdition şi Skyfall, și alături de popularului director de imagine Roger Deakins, transformă filmul, cadru cu cadru, într-o aventură de război cum nu am mai văzut de ceva timp. Primele 15 minute arată ca dintr-un film de groază, apoi te ţine într-o tensiune constantă până la prima explozie, care vine pe neprevăzute şi care te aruncă și pe tine din scaun.
Jocul actoricesc este demn de lăudat și el, iar pe lângă cei doi actori avem multe cameo-uri precum cel a lui Mark Strong și Richard Madden care, în ciuda faptului că sunt scurte, adăugă ceva poveştii şi personajelor principale, un background, un mesaj, o emoţie. Dean Charles Chapman, care în Game Of Thrones era fratele lui Joffrey, face un rol complet, iar George MacKay, din Marrowbone, duce la capăt filmul trecând prin tot felul de momente care le trăieşte aproape de realism.
Nu pot decât să laud 1917. Toate aceste lucruri puse cap la cap transformă o simplă poveste într-un film de război cu adevărat impresionat, iar ambiţia regizorului de a-l monta într-o singură filmare continuă (One Shot) este demnă de admirat deşi sunt evidente câteodată locurile unde s-au îmbinat scenele, dar nu le iei în seamă deoarece complimentează perfect povestea şi timeline-ul de la începutul filmului și până la încheiere. Sunt două zile din film trăite intens în cele două ore, cât tine acest proiect ambiţios, şi tehnica ajuta foarte mult. Sunetul, de asemenea, nu dezamăgeşte şi cum ziceam mai sus mi-ar fi părut rău să ratez să-l văd la cinema și să pierd acele șuierături de gloanțe și muzică tensionantă la cea mai bună calitate auditivă.
Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. 1917 rulează la cinema din 24 ianuarie și este distribuit în România de Vertical Entertainment.
Poster:
Trailer:
daca ar fi sa mai merg odata la el as merge doar daca imi da cineva un milion de dolari,atat este de insipid si fara valoare emotionala;scenariul-nota 5;interpretare nota 4;imagine nota 8,sunet nota 8,iar scenografia…10.
tu spui:”un film de război cu adevărat impresionat”,ha ha ha,cred ca nu ai vazut prea multe filme cu razboi la viata ta..asta nu merita mai mult de nota 5…dar interesul poarta fesul.filmul care m-a marcat in copilarie si ma refer aici la filmul de razboi a fost Hanover Street .sper sal vezi si tu.cu respect dinu.