În anul 2020 avem în buzunare adevărate computere inteligente – smartphone-urile, la mână avem smartwatch-uri, televizoarele, sistemele audio și alte device-uri pot fi controlate ușor de la distantă, chiar și frigiderele, mașinile de spălat, aspiratoarele – toate pot fi controlate via Wi-Fi sau Bluetooth. Așadar, când auzi de casă smart nu mai este ceva de domeniul viitorului pe care vezi doar în serialele stiintifico-fantastice, este ceva real, normal și funcționează, se pare, fără probleme.
Tot mai multe branduri realizează posibilități de creare de case smart aducând produsele sale laolaltă, putând fi controlate toate deodată, sau fiecare în parte prin aplicații. În mare, o casă smart este bine organizată, pe camere și include cele mai noi tehnologii care funcționează datorită internetului și se controlează prin Wi-Fi sau Bluetooth. Dacă în bucătărie avem frigiderul inteligent, în baie avem mașina de spălat, iar în sufragerie aerul condiționat, aspiratorul, televizorul și sistemul audio sunt doar câteva dintre aparatele inteligente menite să ne facă viața mai ușoară. Mai mult de atât, dacă intrăm și mai adânc în detalii, avem prize, sonerii și iale, becuri, camere de supraveghere, routere și multe altele care contribuie și ele destul de mult la casa smart.
Becurile fac parte din această casă smart și nu te gândi la simplele becuri pe halogen sau LED, ci vorbim aici de cele smart cu LED multicolor. Le poți monta oriunde, le poți controla cu ajutorul aplicațiilor dedicate și se sincronizează între ele. Se reglează automat după perioada zilei, le poți sincroniza cu TV-ul și le poți controla vocal prin asistenți vocali precum Alexa, Cortana și Google; le poți programa cum dorești și le poți controla chiar dacă nu ești acasă. Am avut posibilitatea de a testa și noi un astfel de bec inteligent, mai exact Light Bulb KL130 care face parte din Kasa Smart a celor de la TP-Link.
Pachet și aspect
Fiind vorba de un bec este important să vină într-un ambalaj bine protejat și având în vedere că este și unul smart, ne dorim să aflăm cât mai multe informații despre el chiar de pe ambalaj. TP-Link Light Bulb KL130 bifează ambele elemente importante și anume ambalajul este realizat în așa fel să protejeze becul, iar înăuntru mai găsim un manual și un ghid rapid de instalare.
Cutia oferă toate informațiile de care ai nevoie despre produs inclusiv imagini cu el, capabilitățile și tehnologiile suportate, metodele de conectare și configurare și poziționarea pe tabelul consumului energetic.
La prima vedere poate arăta ca un bec normal LED, dar are câteva elemente elegante și are o construcție solidă. Dacă în partea de jos avem capătul de înfiletare la fasungul tip E27, la mijloc avem o combinație de două materiale – unul din plastic tare, ridat, de culoare gri închis și altul, care îl acoperă pe primul, de culoare albă pe care este imprimat logo-ul TP-Link. În partea de sus este becul dintr-o sticlă albă, mată.
Tehnic și tehnologii
La aspect arată clar mai atrăgător decât un bec standard LED, dar să vedem acum specificațiile tehnice și tehnologiile suportate.
Întâi de toate trebuie să știți că TP-Link are o divizie dedicată special produselor sale smart care se numește Kasa Smart și toate componentele sale se pot sincroniza și controla cu ajutorul unei aplicații dedicate (revenim mai jos cu câteva detalii și despre aceasta).
Așadar, TP-Link Light Bulb KL130 face parte din Kasa Smart, este un bec LED Multicolor inteligent care poate fi controlat prin Wi-Fi (IEEE 802.11b/g/n – 2.4GHz), măsoară 60 x 121 mm (cu tot cu cutie 88 x 72 x 150 mm) și cântărește 0.138kg. Are 800 lumeni și o durată de viață, conform producătorului, de 25.000 ore, consumă 10W fiind încadrat pe tabelul energetic la valoarea a doua cea mai bună, A+ și are o temperatură a culorii care variază între 2500K-9000K.
Pentru utilizare nu este nevoie de un HUB dedicat, poate fi controlat cu ajutorul comenzilor vocale prin Alexa, Cortana și Google, iar controlul se face prin aplicația dedicată Kasa Smart. De asemenea, oferă suport și pentru IFTTT și Nest.
Instalare, configurare și aplicație
Instalarea se face cât se poate de ușor, ca la orice bec, iar la configurare, ajută mult ghidul rapid din cutie. Odată montat becul trebuie sincronizat cu router-ul, care este musai să lucreze la 2.4GHz. Pentru a face asta trebuie închis și deschis becul de la întrerupător de 3 ori până când începe să clipească și apoi va apărea în aplicația unde, anterior, s-a făcut conectarea cu router-ul. Din acest moment ai preluat controlul becului prin aplicație.
Pentru a putea folosi aplicația Kasa Smart este nevoie de un cont Tp-Link, iar odată făcut și logat, acolo vor apărea toate device-urile smart TP-Link. De acolo poți personaliza anumite Scenes după cum dorești setând după preferințe să se închidă sau să deschidă becul, ce culoare să afișeze și la ce intensitate. Există făcute câteva preset-uri precum, Good Morning, Good Night și Movie Night, fiecare având setările sale gata pregătite.
Avem și un calendar de programări, în care putem să ne personalizăm cum vrem becul care să se comporte după preferințe la orele alese. Găsim, de asemenea și un Wizard pentru instalarea rapidă a altor device-uri TP-Link, compatibile Kasa, și odată ce selectăm produsul pe care vrem să-l controlăm, becul în cazul nostru (îi putem da orice nume dorim, eu i-am zis Light) putem afla dacă are nevoie de update de firmware, detaliile tehnice ale acestuia, putem opta să fie controlat (Remote Control) de alte device-uri (Amazon Alexa, Microsoft Cortana, Google Assistant, Samsung Smart Things etc) și bineînțeles, putem ajusta Brightness-ul și White-ul, dar și culorile. Avem și un tabel de statistici de unde vedem cât s-a folosit becul și cât a consumat, pe perioada zilei, săptămânii, lunii. Avem și scurtături rapide (preset-uri configurabile) la câteva culori și intensitatea lor, dar și la un mod automat care se reglează în funcție de lumina de afară (contul la configurare cere detalii despre locația ta și ora exactă).
Se pot sincroniza între ele mai multe device-uri Kasa, cel mai bun exemplu fiind mai multe becuri, în funcție de camere și pot fi controlate individual sau în funcție de perechile făcute.
Testare
Am ales să testez acest tip de device pentru că ne place diversitatea și vrem să oferim cititorilor noștri posibilitatea de a afla despre o gamă cât mai largă de produse, pornind de la unele pe care le întâlnim zi de zi și sunt accesibile oricui și până la cele profesionale dedicate entuziaștilor și celor care-și doresc ce este mai nou din punct de vedere tehnologic. Un alt motiv care m-a încântat a fost că voiam să testez cum funcționează controlul vocal al becului prin Alexa. Ei bine, după instalarea și configurarea care a decurs rapid, am făcut conexiunile device-urilor mele de test la router prin Wi-Fi la 2.4GHz – este necesar, dacă vrei ca totul să funcționeze și am sincronizat rapid Alexa, dar și Smart Things cu becul, dar…
Ce nu este specificat nicăieri (sau nu am găsit eu), este că odată ce ți-ai făcut un cont TP-Link și te-ai logat cu el în aplicația Kasa, toate device-urile pe care le introduci acolo vor putea fi folosite numai de acel cont (împerecherea se face prin adresa mac a device-urilor). Becul pe care l-am primit în teste nu a fost nou ci presupun că a mai fost testat și de alte persoane, iar cel care a avut norocul să facă primul test, la desigilare, și a adăugat becul la contul și aplicația făcută de el, a fost singurul care a putut testa, prin Remote Control, controlul becului cu ajutorul altor device-uri. Mai pe scurt, dacă ai cumpărat un device TP-Link și l-ai adăugat în aplicația Kasa, numai tu îl poți utiliza prin acel cont prin Remote Control. Dacă se cunoștea acest lucru, o apăsare lungă de bec, în aplicație, ducea la o opțiune de a șterge produsul din listă și lucrurile stăteau altfel.
Este specificat, la instalare, că pentru a controla becul cu ajutorul aplicațiilor terțe (Alexa, Smart Things în cazul meu), este nevoie să activezi opțiunea din aplicație, iar odată ce am încercat asta a dat o eroare cum că acel produs a fost activat pe alt cont.
Bun, revenind la teste. Pe parcursul zilelor am ținut becul setat pe Auto, el reglându-se în funcție de timpul zilei de afară, iar seara când era timp de un binging sau de film am utilizat preset-ul Movie Night și m-am jucat cu acel calendar să vedem cât de eficient e (a funcționat foarte bine). De asemenea, am încercat să reglez intensitatea și culorile pentru diferite tipuri de activități precum pictură și desen cu cea mică (o lumină un pic spre gălbui la o intensitate de 85% a fost ideală), lecții și teme (lumină albă, intensitate maximă) și am ales o lumină aproape de cea din preset-ul Movie Night și atunci când utilizam laptop-ul/PC pentru muncă. Pentru sesiunile de jocuri, luminile colorate, dar la o intensitate minimă, creează o atmosferă chiar plăcută și, având vedere deschisă de la apartament către un parc și Arena Națională, apusurile sunt feerice deci am optat pentru culori roșiatice în intensitate mică la bec.
Comenzile sunt preluate rapid de bec, spre exemplu dacă tragi cu degetul peste paleta de culori din aplicație, becul preia fiecare culoare într-un timp destul de rapid, la fel și alte comenzi.
Concluzie
TP-Link Light Bulb KL130 este un bec inteligent care are tot ce îi trebuie pentru a completa o casă inteligentă, iar aplicația Kasa de la TP-Link are grijă ca fiecare componentă smart să se sincronizeze și să funcționeze exact cum dorești tu. Mi-aș fi dorit să-l pot testa cu Alexa, dar sunt sigur că ar fi funcționat de minune și sincronizat cu alte becuri, care, separate pe camere, ar fi un pas ideal către o casă smart.
TP-Link Light Bulb KL130 se găsește pe piața din România la un preț de aproximativ 150 lei.