Seria TravelMate P6, de la Acer, se auto-promovează ca fiind Ultra-light, ultra-powerful, ultra-secure și asta mi-a atras puțin atenția căci, pe lângă multe laptop-uri de gaming pe care le-am avut la teste, eram curios să testez și ceva mai de business, să zicem așa și Acer TravelMate P614-51, lansat relativ recent, am zis că este un notebook/laptop bun de încercat.

Atunci când căutăm un laptop/notebook pentru segmentul de afaceri și automat de călătorie, într-adevăr am vrea să fie ușor, puternic și bine securizat, dar mai sunt câteva elemente importante pe care le vrem prezente la companionul nostru de afaceri. Pe lângă cele trei elemente enumerate, bateria este și ea un factor important și nu în cele din urmă, aspectul. Haideți să analizăm Acer TravelMate P614-51 și să vedem dacă este ceea ce căutăm de la un laptop de/pentru afaceri.

Pachetul

Pachetul are dimensiuni reduse, la fel și conținutul format din laptop, alimentator (dimensiuni reduse) și un ghid de utilizare – toate protejate de un carton special făcut pentru protecție. Cutia este una standard cu un sticker cu detaliile tehnice ale laptop-ului și cam atât. Sigur, nu ar fi stricat imagini și grafice de performanță sau alte elemente care merită menționate pe cutie, dar la urma urmelor comenzile pentru astfel de device-uri se fac online de unde afli informațiile acestea înainte de a plasa comanda pentru produs.

Aspect

Am spus mai sus că este important ca un laptop/notebook de afaceri să fie arătos pentru că la urma urmei sunt device-uri indispensabile în acest segment de piață, alături de smartphone-uri și acestea conturează într-un fel imaginea purtătorului, influențând mai departe opinia clientului despre partenerul său de afaceri.

Acer TravelMate P614-51 are un aspect deosebit, distins cu Good Design Award 2019, la care predomină culoarea gri închis, spre negru, cu o carcasă din plastic tare, o alegere bună luând în considerare greutatea laptop-ului.

Partea de sus are o plăcuță argintie cu logo-ul Acer, iar cea de jos are patru piciorușe de cauciuc și în partea de sus e o fantă pentru aerisire.

Pa latura lungă din față, spre dreapta, avem două LED-uri de stare pentru baterie și activitate; pe cea din spate avem un radiator măricel, două balamale argintii, iar pe latura din stânga avem portul pentru alimentator, port HDMI, USB 3.0, USB-C 3.1 Gen 2 cu multiple funcții inclusiv de charging și jack-ul pentru căști și microfon. Pe latura din dreapta avem slot pentru micro-SIM, micro-SD, port USB 3.0 cu funcție de charging, port Ethernet și Kensington Lock-ul.

Dacă deschidem capacul avem un display de 14′ (se lasă pe spate la 180 de grade), în partea de jos cu logo-ul Acer argintiu, iar în partea de sus microfonul și o cameră HD protejată de un sistem gen switch On/Off. Partea de contact e format dintr-o tastatură QUERTY, fără NumPad, iluminată și un TouchPad, iar în partea de sus, pe mijloc, avem butonul de Power (cu Finger Print) și un difuzor subțire, dar destul de lung. În partea din dreapta, sub tastatură avem inscripționat și modelul: TravelMate P.

Per total, la capitolul aspect, înțeleg de ce Acer TravelMate P614-51 a fost distins cu un premiu pentru design, nota de simplitate, eficiență și greutate/dimensiuni (aproximativ 1kg/1.6×32.5x23cm) îmbinându-se perfect. Poate să ascundă un device de dimensiuni și greutate atât de reduse, specificații cât de cât bune? Aflăm imediat.

Tehnic

Ca aspect Acer TravelMate P614-51 este ceea ce cred că se prestează segmentului de business, dar din punct de vedere tehnic cum stăm?

Display-ul IPS ComfyView suportă rezoluția Full HD (1920 x 1080), procesorul este un Intel Core i5-10210U tactat la 1.60Ghz, iar memoria RAM DDR4 este de 8GB. Memoria de stocare SSD este de 512GB, iar placa video Intel UHD Graphics.

La conectivitate avem Bluetooth 5.0, Ethernet Gigabit și Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n/ac, bateria de 45W ar trebui să reziste la 12 ore de activitate în regim normal, iar sistemul de operare este Windows 10-64 bit.

Am pentru cei care vor să afle și mai multe detalii și informații mai amănunțite oferite de HWiNFO și CPU-Z, dar și un benchmark standard PCMARK10:

Teste

Primele teste care la care trebuie să treacă cu brio este ca laptop-ul să se descurce perfect cu sistemul de operare și aplicațiile de tip Office, dar să fie și capabil de un browsing online, social media și conferințe video. Așadar asta am încercat prima oară, pe parcursul a toate activitățile fiind atent la consumul bateriei.

Cele mai noi programe Office rulează impecabil, browsing-ul și social media sunt o plăcere să lucrezi cu ele, iar prin Skype totul funcționează perfect pe partea de video-conferință. Mai mult de atât, mi-a plăcut cum se aude muzica, difuzoarele Stereo fiind destul de bunicele pentru vizualizat clipuri, un binging sau filme Full HD care și ele rulează fără probleme. Acest lucru denotă că Acer TravelMate P614-51 te poate susține și atunci când vrei să iei o pauză de la lucru și te îndrepți spre entertainment.

Am testat chiar și joculețe din magazinul Microsoft sau Acer și pot rula fără probleme și acestea atâta timp cât nu necesită o placă grafică accelerată.

Rularea filmelor/serialelor și a jocurilor va ridica puțin temperatura sistemului, simțindu-se ușor în partea de sus a tastaturii, dar chiar și așa cooler-ul intern își face datoria și nu deranjează auditiv și la o utilizare zilnică standard, cu bateria setată pe Battery Saver, am putut utiliza laptopul aproximativ 4-5 ore. Pentru o utilizare strict de muncă (Office, browsing), la un Brightnes scăzut, bateria face minuni, aceasta oferind până la 6-7 ore de utilizare. Nu este oricum problemă cu bateria căci alimentatorul (Fast Charging), de mici dimensiuni, îl poți piti ușor în geantă și încarcă destul de rapid bateria (aproximativ 2 ore).

Spre deosebire de alte laptop-uri/notebook-uri care au optat pentru o carcasă de aluminiu pentru o rezistență sporită, alegerea Acer pentruTravelMate P614-51, plasticul tare, mi se pare mai potrivită pentru că a câștigat o greutate mai redusă și nu mi s-a părut nici așa fragil.

Tastatura iluminată este perfect de lucrat cu ea pe timp de noapte și nu mă mai supără butonul de Power, așezat în majoritatea cazurilor în dreapta tastaturii, lângă butonul de Delete.

Concluzie

După aproximativ două săptămâni în care am transformat Acer TravelMate P614-51 în laptop-ul personal și l-am folosit zilnic, în mare parte pentru redactare, social media și browsing, dar și sesiuni scurte de binging, filme și muzică, pot să spun că acesta bifează cele trei elemente precizate la începutul articolului. Este într-adevăr ușor și cu dimensiuni reduse, este destul de rapid pentru categoria căruia este dedicat și acel Fingerprint și cameră protejată contribuie la o securitate mai bună (folosită împreună cu Cortana/Hello din Windows 10). Dacă acestea trei sunt și ULTRA, raportându-ne și la concurență, rămâne să decidă fiecare.

Acer TravelMate P614-51 are o baterie bună, o tastatură și TouchPad fără reproșuri și-l poți folosi și-n entertainment casual după sesiunile lungi de afaceri. Toate acestea contribuie și la o portabilitate bună, în cazul acestui laptop TravelMate meritându-și pe deplin distincția și revenind la întrebarea din titlu, eu zic că da, este companionul perfect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.