Divizia de Gaming de la Trust, GXT, a demarat atunci când era cea mai mare nevoie de ea și cel mai important, este a fost și este foarte accesibilă și prin asta mă refer la balanța bine înclinată între preț și calitate, bineînțeles, existând și produse premium.

De la lansare și până acum GXT a adăugat la portofoliu foarte multe periferice dedicate gaming-ului, începând de la căști, scaune, mouși, mouse pads, tastaturi și până la, după cum ziceam, produse premium de o calitate înaltă.

De această dată ne vom concentra asupra căștilor de gaming și mai exact asupra GXT 488 Forze – căști dedicate și licențiate pentru consola celor de la Sony, PlayStation 4! Bineînțeles, primul lucru care-ți va trece prin cap este că sunt probabil foarte scumpe și că se integrează în categoria produselor premium. Ei bine, avem și noi două perechi în teste și vă promit că impresia voastră este greșită și veți avea o surpriză plăcută.

Pachet

Nu. Nu mai avem un ambalaj în stilul aparte Trust GXT (combinațiile de negru și roșu) ci în cazul GXT 488 Forze avem un ambalaj în stilul folosit de Sony pentru consolele PS4 și anume o combinație de alb și albastru. Pe parte din față avem o imagine clară cu căștile și pe una din laturi un close-up cu una din cupe, iar pe partea din spate avem informații tehnice în câteva limbi și câteva close-up-uri cu produsul. Nu lipsește nici sticker-ul care ne amintește că avem în mână un produs licențiat PlayStation.

GXT 488 Forze este disponibil în trei variațiuni de culori: negru-albastru, negru-camouflage (grey ForzeG) și negru-camouflage (blue ForzeB).

În pachet găsim căștile într-un cofraj de plastic, un mic ghid de utilizare și un pliant cu informații și un sticker Trust GXT.

Simplu, compact, cu informații și imagini despre produs, GXT 488 Forze e pregătit să-l iei de pe raft și să-ncepi sesiunea de gaming pe PS4.

Aspect

Sincer, având în vedere că sunt căști over-ear și sunt destul de măricele mă așteptam să fie grele, mai ales când am văzut că au difuzoare de 50mm, dar nu a fost așa. GXT 488 Forze sunt mari, dar foarte ușoare și ca aspect, overall, sunt arătoase și un test rapid puse pe cap par și comfortabile. Puse lângă PS4 Pro și controller, Forze se camuflează perfect.

Cablul, înfășurat în împletitură de nailon, are 120cm lungime și conectarea la controller-ul PS4 se face prin mufa de tip jack, care, la prima vedere pare să aibă un buton albastru, dar este ceva pur estetic. Pe cablu avem și o telecomandă (parcă prea) mare unde avem un control de volum analog și un switch On/Off pentru microfon. Nu avea cum să lipsească ariciul pentru cablu, în caz că e nevoie să-l strângem și să nu ne deranjeze, spre exemplu când volosim căștile la controller-ul PS4.

Cupele sunt îmbrăcate într-o imitație de piele și sunt foarte “pufoase” confortul fiind asigurat, iar difuzoarele sunt acoperite de un material textil albastru cu o plasă deasupra. La casca stângă intră cablul, iar pe fiecare cupă avem logo-ul PlayStation, argintiu, înconjurat de plastic albastru. Tot pe casca din stânga se află și microfonul, nedetașabil, dar care se poate ridica și lăsa, după bunul plac. Microfonul se poate modela, de asemenea, fiind îmbrăcat într-un material rezistent, dar maleabil, iar microfonul are burete.

Banda care leagă cupele este din plastic și are burete îmbrăcat în piele sintetică pe interior, iar cupele se pot ajusta cu ajutorul unei combinații de bandă metalică și plastic. Un lucru estetic mi-a atras atenția aici. Banda are o parte perforată pe margine pentru a putea agăța ușor căștile printr-un sistem de tip cârlig. Pe bandă găsim și sigla GXT, gri.

Overall, privite în ansamblu, ca design, GXT 488 Forze arată bine și după cum ziceam, se integrează perfect cu PS4/PS4Pro și controller, dar privite în detaliu și cercetate, îți dă un feeling de neîncredere datorită plasticului ușor și inserțiilor argintii (logo și de pe banda cupelor), dar o să vorbim despre asta mai jos, la testare.

Tehnic

Licențierea unui produs este foarte importantă și în cele mai multe cazuri crește prețul produsului, dar este și obligat să fie unul de calitate. Licențierea PlayStation este foarte importantă și aceasta este acceptată numai în condițiile pe care vi le-am zis. Cum GXT 488 Forze este un produs licențiat PlayStation ne așteptăm la ce este mai bun.

Dimensiunile sunt 202x192x94mm și cântărește aproximativ 300gr, iar microfonul, nedetașabil, este unul omnidirecțional, fără anularea ecoului și cu o frecvență de răspuns între 50 Hz – 10000 Hz.

Banda cupelor este reglabilă, materialul folosit e plastic și piele sintetică, iar sunetul reprodus este unul stereo 2.0 având difuzoare de 50mm de 32 Ohm cu o frecvență de răspuns între 20 – 20.000 Hz. Cupele nu au suport pentru anularea zgomotului de fundal dar acesta este redus la 12 dB.

Se pare că avem parte de dotări standard, dar vom afla imediat despre performanța acestora în teste.

Testare

În primul rând e musai să precizez că optarea pentru trei culori, de către Trust, mi se pare foarte bună căci, cele default, merg perfect cu consola și controller-ul, iar cele camouflage se potrivesc cu edițiile controller-elor cu aceeași temă. Pentru fanii shooter-elor și tot ce ține de acțiune militară, perechea căști-controller camouflage este, cred, exact ce-și doreau.

Înainte de a trece la testele de sunet, am analizat de aproape căștile și le-am tot răsucit, m-am jucat cu banda și, datorită greutății reduse și a plasticului ușor mi-a dat un sentiment de neîncredere. Prima oară când le pui pe cap ai acea impresie că te-ai întins într-un pat pufos și moale. Sunt foarte comode, dar destul de butucănoase ca să acopere aproape tot capul unui copil. Această comoditate are să devină pe parcursul a mai multe ore de utilizare continuă cu efecte secundare. Comoditatea rămâne de top oricât de mult le-ai utiliza, dar transpiră capul și urechile foarte tare. Dacă mai pui și scenariul unor nopți călduroase de vară, lucrurile se vor înrăutăți și mai mult. Nu știu însă cum se comportă în timp, făcând referire la rezistența lor. Pe parcursul a o săptămână de teste s-au ținut bine.

Microfonul se poziționează ușor așa cum îți dorești, iar dacă nu vrei să-l folosești dai pe Mute la acesta, din telecomanda de pe fir și-l ridici în sus să nu te incomodeze. Convorbirile cu partenerii de joc sunt foarte clare și aceștia te aud foarte bine, dacă ți microfonul cât mai aproape de centru gurii tale. Ceilalți nu sunt deranjați dacă prin casa ta sunt zgomote în fundal și totul decurge în parametrii normali, când vine vorba de microfon.

Firul pare rezistent, conexiunea se face rapid la orice device care are port jack de 3.5mm, iar telecomanda mi se pare exagerat de mare pentru doar două butoane de interacțiune.

Testele audio le-am făcut, prima dată la controller-ul PlayStation 4, apoi la o consolă Switch Lite, smartphone, tabletă, laptop și PC, iar calitatea sunetului este bogată și echilibrată, atât înaltele cât și bașii fiind la o limită acceptabilă. Sunetul se aude destul de tare, acest lucru contând foarte mult când GXT 488 sunt utilizate la PS4, în general la alte căști pe care le-am testat auzindu-se mai încet.

Experiența jocurilor pe aceste căști este una foarte antrenantă, dar limitată oarecum de lipsa unui DAC, fără spațialitate 5.1/7.1, gamerii trebuind să se mulțumească doar cu 2.0, dar cu un sunet de calitate. Spațialitatea mi-a lipsit și în cazul vizionărilor de filme/seriale cu suport 5.1/7.1, dar la polul opus, muzica s-a auzit foarte OK la sesiunile de Spotify sau YouTube. Bineînțeles că lipsește acel egalizator, default în zilele noastre, printr-o aplicație dedicată.

Fiind căști licențiate PlayStation și dedicate strict gaming-ului, lipsa acelui egalizator via aplicație este în unele cazuri, vitală, căci, spre exemplu în cazul unui shooter online, zgomotul pașilor sau sunetul scos atunci când adversarul îți încarcă arma, sunt foarte importante. Personal eu am găsit o soluție prin conectarea GXT 488 la Creative G3, rezultatele fiind WOW! Cele două fac o combinație perfectă.

Concluzie

Am deschis articolul cu precizarea că probabil cei care află de produsul de față că e licențiat PlayStation, se gândesc că va fi vorba de un produs scump și de tip premium. Ei bine, este și… nu este așa. GXT 488 Forze nu este un produs premium, dar este dedicat clar gamerilor și accesibilității. Se conectează rapid, sunt comode și oferă o experiență medie auditivă la volum destul de tare. Calitatea materialelor folosite lasă impresii negative, dar atunci când urci la volan sau iei arma în mână în jocuri pe PlayStation 4 te face să uiți de tot. Îți vei aminti că ai căștile pe urechi atunci când îți vor transpira capul și urechile, dar la urma-urmelor e sănătos să mai faci când și când și niște pauze.

Cât despre preț, Trust Gaming GXT 488 Forze PS4 Gaming Headset le găsești în magazinele din România la un preț de aproximativ 170 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.