În zilele noastre, în mare parte baza se pune în smartphone-uri atunci când vine vorba de muncă de tip office. Display-urilor lor au crescut, având în jur de 7′, sunt subțiri, performante și le avem mereu cu noi. Însă, pentru a extinde și mai mult, atât zona vizuală, cât și posibilitățile de operare, notebook-urile – aflate undeva între smartphone-uri și laptopuri – sunt instrumentele perfecte pentru operațiunile de tip office.
Notebook-urile au evoluat mult și au ajuns să fie și ele rapide, foarte subțiri și să aibă baterie să ducă operațiunile necesare de peste zi. Notebook-urile sunt la ora actuală printre cele mai vândute produse din lume, la acest segment de piață, împreună cu tabletele.
Seria de notebook-uri de la Huawei, MateBook, sunt special create pentru cei care lucrează foarte mult în regim office, dar și pentru elevi și studenți. Cel mai recent și popular model al acestei serii este HN-W19R care poartă denumirea Huawei MateBook 13 și despre el vom vorbi în rândurile care urmează.
Pachet
Huawei MateBook 13 vine într-o cutie din carton tare, cu mâner, pe care avem scris mare numele modelului, ni se amintește că are display de 13′, Dolby Atmos și că integrează procesor AMD, iar de pe un sticker aflăm mai multe detalii despre specificațiile tehnice.
În cutie avem “micuțul” notebook protejat de bureței de spumă, alimentatorul cu cablu detașabil USB-C – USB-C, un adaptor USB-C cu mai multe posibilități de conexiune și un ghid gros. Accesoriile sunt albe, iar notebook-ul este de culoarea Space Grey.
Tot spun în recenzii la produse că ambalajul aduce avantajele sale, cel puțin atunci când se află pe raftul magazinelor și că simplitatea și informațiile oferite pe acesta sunt importante. Produsul nostru bifează toate aceste elemente, plus o protecție bună în cazul transporturilor curierilor.
Aspect
Huawei MateBook 13 pe cât este de micuț, pe atât de greu este datorită materialelor de calitate și rezistente din care este confecționat. Culoarea Space Grey este frumos aleasă în combinații cu argintiul și primul lucru pe care-l vom observa este că nu prea are porturi pentru conexiuni.
Notebook-ul este foarte compact, cu colțuri rotunjite, iar pe capac, pe mijloc, avem ștanțată sigla Huawei cu argintiu, pe partea opusă având patru piciorușe de cauciuc, două difuzoare, în partea frontală, o fantă lungă de aerisiri chiar sub balama, iar pe mijloc avem stickere cu Radeon și Windows 10.
Pe laterala din spate avem balamaua, iar pe cea din față avem pe mijloc o mică adâncitură de unde să putem deschide ușor notebook-ul. Pe laterala din dreapta avem portul USB-C pentru alimentator, jack pentru căști și microfon, iar pe cealaltă latura un port USB-C unde se conectează adaptorul din pachet.
Odată deschis capacul cu display-ul de 13′ observăm rama foarte subțire (88% Screen-to-body ratio), iar în partea de sus avem camera, iar pe cea de jos avem sigla Huawei argintie. Diplay-ul se unește cu partea de interacțiune printr-o balama destul de rigidă (cu puțin noroc poți deschide capacul și cu o singură mână), iar pe aceasta, în dreapta avem butonul de Power cu scanerul de amprentă încorporat și apui tastatura Chiclet QWERTY Backlit. De aici nu lipsește butonul FN care în combinație cu F1-12 activează funcții secundare. Sub tastatură avem un TouchPad generos, poziționat pe centru, iar în dreapta lui avem stickere care ne amintesc că inima lui Huawei MateBook 13 este un procesor AMD Ryzen 5 și de funcția Huawei Share.
Cât se poate de simplu ca aspect, culori neutre cu accente argintii și greutatea și materialele folosite ne dau încredere ca este un produs rezistent.
Tehnic
Huawei MateBook 13 cântărește 1.31kg și are dimensiunile de 211 x 286 x 14.9mm, iar în interior avem un procesor AMD Ryzen 5 3500U cu 8 GB DDR4 și SSD 512 GB PCIe integrate într-o carcasă care combină șasiul metalic cu elemente din aluminiu.
Display-ul IPS de 13′ cu o rație de aspect de 3:2 cu o rezoluție maximă suportată de 2160 x 1440 și o densitate a pixelilor de 200 PPI. Display-ul integrează și un senzor de lumină, are un unghi de vizualizare de 178 de grade, o rație a contrastului de 1000:1 și suport Eye Protection Mode. Camera este de 1 MP și are și un mic LED indicator.
Difuzoarele sunt stereo, există două microfoane digitale, iar la conectivitate avem Bluetooth 5.0, Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n/ac (2.4 GHz și 5 GHz) și include tehnologia Huawei Share și vine preinstalat cu Windows 10 Home care include și aplicația HUAWEI PC Manager.
Bateria este de 41.8 Wh Lithium Polymer, iar GPU-ul este Radeon Vega 8 Graphics.
Mai multe informații tehnice am preluat cu ajutorul CPU-Z și HWiNFO:
Din punct de vedere tehnic Huawei MateBook 13 pare să fie pregătit pentru afaceri, școală și de ce nu, și entertainment, dar ne vom lămuri de situație imediat.
Teste
Îmi place aspectul Huawei MateBook 13 și din punct de vedere tehnic are tot ce trebuie să ducă fără probleme aplicațiile necesare afacerilor de tip office și al studenților și elevilor, iar elementul de portabilitate pare bine stabilit datorită unei baterii bune și a unui încărcător de dimensiuni reduse.
Dimensiunile Huawei MateBook 13, construcția și greutatea sunt bine combinate și tastatura și TouchPad-ul sunt perfect de lucrat la ele, chiar și pentru mine care am mâinile destul de măricele. Iluminarea tastelor nu este foarte puternică, dar tastele în sine au o distanță potrivită între ele și răspund rapid la apăsări. Butonul de Power, rotund, integrează un cititor de amprente care, de asemenea, funcționează rapid și fără probleme. TouchPad-ul este destul de încăpător să-l poți utiliza și multitouch și faptul că este poziționat chiar pe mijloc ajută atât stângacilor cât și celor care îl folosesc cu mâna dreaptă.
Display-ul și tastatura au rame foarte subțiri și contribuie la aspectul plăcut al lui Huawei MateBook 13. În lumină puternică display-ul se ține bine, iar unghiurile de vizualizare sunt aproape maxime. Camera funcționează bine în conferințe video, iar microfoanele la fel.
Muzica și sunetul, chiar dacă volumul este acceptabil, sunt decente mulțumită Dolby Atmos, dar calitatea se simte abia după ce bagi un set de căști, rularea clipurilor YouTube sau filmelor/serialelor de pe Netflix sau HBO GO fiind o experiență auditivă plăcută. Spotify, de asemenea, pe căști este o plăcere de utilizat.
Am testat puțin și vitezele de transfer wi-fi și sunt maxime și stabile (testul a fost făcut pe o conexiune DIGI de 300Mbps), iar semnalul a fost puternic chiar și de la distanțe mai mari (apartament 60m/2).
Joculețele din Microsoft Store merg bine, la fel și orice aplicație instalată, iar cel mai important, instrumentele office au rulat fără probleme. Am făcut un test chiar și cu Photoshop și a rulat fără probleme, deci Huawei MateBook 13 se poate folosi și cu joculețe casual respectiv în regim de entertainment.
Huawei MateBook 13 vine cu Windows 10 Home preinstalat și după câțiva pași în care îți setezi amprenta, locația și-și face update-urile la zi, iar după instalare va porni și aplicația HUAWEI PC Manager de unde afli exact cum stau lucrurile cu notebook-ul. Afli dacă ești la zi cu update-urile componentelor, și ai și informații despre activitatea lor în timp real.
La conectivitate, dacă vrei să conectezi un stick sau hdd extern prin USB va trebui să folosești adaptorul din pachet, prin care mai poți conecta un device prin USB-C, respectiv să te poți conecta la un TV/Display sau proiector extern prin HDMI sau chiar și prin portul clasic VGA.
Browsing-ul și social media este o plăcere de lucrat cu ele cu tastatura și TouchPad-ul din dotare, iar bateria a reușit să reziste aproximativ 7 ore la o utilizare medie și s-a încălzit destul de mult în partea din spate, cele două coolere Shark Fin nefiind foarte performante. Oricum, ținut pe un suport sau pe birou, nu afectează cu nimic performanțele device-ului și nu deranjează la mâini. Chiar dacă cele 7 ore nu se simt îndeajuns, faptul că în doar 30 de minute poți încărca bateria la 50%, e destul de rapid.
Am făcut și un test standard cu PC Mark pentru a vedea rezultatele, care sunt următoarele:
Nu am uitat nici de feature-ul Huawei Share care unifică toate device-urile Huawei, dar din păcate nu am avut cum să-l testez.
Per total a fost o experiență plăcută de utilizare, din punctul de vedere al specificațiilor tehnice și al aspectului, Huawei MateBook 13 dovedindu-se a fi un notebook de top.
Concluzie
Huawei MateBook 13 AMD este o combinație de eleganță, ușurință de utilizare și performanță și dimensiuni reduse (Mic) care aduce o experiență adecvată în mediul office, dar și pentru elevi și studenți. Nici în mod entertainment nu stă rău, distracția multimedia și a jocurilor fiind posibile și satisfăcătoare datorită performanțelor ridicate (Rău – în sensul bun).
În afara faptului că notebook-ul se încinge puțin la activitate intensă și în timpul încărcării, utilizarea sa este o adevărată plăcere. Ocupă puțin spațiu, atât notebook-ul cât și încărcătorul, adaptorul pentru extinderea conectivității este bine venit și bateria se încarcă repede – toate aceste elemente făcând din Huawei MateBook 13 AMD un device cu adevărat portabil.
Huawei MateBook 13 AMD se găsește în România la un preț de aproximativ 4.500 lei.