AWAY – Recenzie

"AWAY/"Departe" este, după cum ziceam, o dramă de familie în care distanța nu se măsoară în kilometri sau mile dar este apăsătoare atunci când știi că este nevoie de tine și nu poți fi acolo."

0
1772
Ascultă acest articol


AWAY/”Departe” este un o producție Netflix care o are în rol principal pe Hilary Swank (Million Dollar Baby), deținătoare a 2 premii Oscar și zeci de nominalizări și premii câștigate și este, bineînțeles, cel mai bun motiv pentru toată lumea să urmărească acest serial.

Creat de Andrew Hinderaker și avându-i ca producători executivi, de asemenea, pe Hilary Swank, dar și pe Matt Reeves și Michelle Lee, printre alții, are în prim plan povestea unei familii formate din Emma Green (Hilary Swank), Alexis “Lex” Logan (Talitha Bateman) și soțul ei Matt Logan (Josh Charles) și ce se întâmplă cu aceasta în perioada în care Emma este la conducerea primei echipe de astronauți cu misiunea de a ajunge și apoi supraviețui pe Marte timp de 3 ani. Pe parcursul primului sezon (10 episoade) vom vedea povestea lor care pornește încă de la pregătirea echipei internaționale de astronauți și până la călătoria lor pe Lună și apoi spre planeta Marte. O dramă de familie cu un fundal spațial, AWAY demonstrează că, pentru a ajunge la stele, uneori trebuie să ne lăsăm căminul în urmă.

Mulțumită Netflix România, am avut plăcerea să ne întristăm cu AWAY pe parcursul a celor 10 episoade (de aproximativ o oră fiecare) din sezonul 1 și vă vom împărtăși și vouă despre ce este vorba în acestea, încercând să vă dezvăluim cât mai multe fără a divulga lucrurile importante pe care să le puteți descoperi singuri (pentru că sunt multe și intense).

AWAY (L to R) ATO ESSANDOH as DR. KWESI WEISBERG-ABBAN, RAY PANTHAKI as RAM ARYA, and VIVIAN WU as LU WANG, and in episode 101 of AWAY. Cr. NETFLIX © 2020

“Just remember, the further AWAY I get, I’am actually just getting closer to being back to you.”

În primul episod (GO) facem cunoștință cu Emma Green (Hilary Swank) aflată pe Lună la Lunar Base Alpha, cu 35 de ore înainte de lansarea spre Marte. Ea are postul de Chief Engineer și responsabilă de întreaga echipă. Imediat ne vom întoarce cu 2 săptămâni în urmă unde-i vom cunoaște și pe fiica lui Emma, Alexis “Lex” Logan (Talitha Bateman), dar și pe soțul ei Matt Logan (Josh Charles) care-i este și coleg – lucrează la baza de coordonare a operațiunii a acestui proiect NASA.

Urmează să facem cunoștință și cu întreaga echipă a Emmei, care s-a antrenat timp de 2 ani înainte să pășească pe Atlas 1 care va merge pe Marte unde vor sta timp de 3 ani.

Ne vom întoarce pe Lunar Base Alpha unde a avut loc un incident și se investighează ce s-a întâmplat, între timp, pe Pământ, Matt are probleme de sănătate și la sfârșitul episodului echipa se pregătește să zboare spre Marte.

AWAY (L to R) HILARY SWANK as EMMA GREEN, in episode 101 of AWAY. Cr. DIYAH PERA/NETFLIX © 2020

“You are my reason. My reason to hold on tight.”

În Episodul 2 (Negative Return) vom afla că echipa este la o distanță de 8 luni până să ajungă pe Marte și începem să-i cunoaștem, rând pe rând pe membrii echipei. Începem cu Misha Popov (Mark Ivanir) – inginer rus. Între timp un incident are loc pe navă și e nevoie de un plan și o intervenție riscantă care pune sub semn de întrebare legătura deloc bună între Misha și Emma. Pe Pământ, lipsa mamei și tatăl cu probleme de sănătate, îi fac probleme lui Lex, iar în episodul al 3-lea (Half the Sky) Matt este la recuperare, iar următorul membru al echipei lui Emma, despre care aflăm mai multe, este Lu Wang (Vivian Wu) – specialistă în chimie din China. Jos, revenirea la școala a lui Lex nu este tocmai ușoară.

În episodul al 4-lea (Excellent Chariots) un alt membru al echipei, Ram Arya (Ray Panthaki) – pilot de luptă al Forțelor Aeriene din India, se îmbolnăvește la bordul lui Atlas 1 creând panică printre membrii echipei, iar pe Pământ Matt este externat, iar Lex încearcă să se descurce cu școala și colegii. În episodul al 5-lea (Space Dogs) Crăciunul se sărbătorește atât pe Pământ cât și la bordul lui Atlas 1 într-un mod unic cu… Vodka la siringă (o să vedeți voi 🙂 ). Lex a cunoscut pe cineva cu care s-a împrietenit, iar Matt încearcă să se descurce acum, că s-a întors acasă.

AWAY (L to R) HILARY SWANK as EMMA GREEN in episode 106 of AWAY Cr. DIYAH PERA/NETFLIX © 2020

“Stars are sprinkles”

În episodul al 6-lea (A Little Faith) aflăm mai multe despre Dr. Kwesi Weisberg – Abban (Ato Essandoh) – botanist britanic de renume mondial cu origini din Ghana, iar echipajul se lovește de altă problemă destul de gravă. Matt decide să se întoarcă la muncă și caută soluții pentru problema celor de la bordul lui Atlas 1, situația continuând și în episodul al 7-lea (Good Night Mars). În acest episod ne întoarcem în timp și aflăm despre cum s-au cunoscut Emma și Matt și despre relația lor, timp în care Emma începe să aibă probleme pe navă, la fel și Lex.

În episodul al 8-lea (Vital Signs) aflăm (și) mai multe despre Lu, problema anterioară persistând în continuare, echipa fiind foarte slăbită, iar cei de la baza NASA rămân fără speranțe, după ce mai multe idei/intervenții au eșuat și mai sunt 2 săptămâni până la aterizarea pe Marte – aflăm chiar la începutul episodului cu numărul 9 (Spektre). Situația e critică și trebuie găsită urgent o soluție pentru a reuși să ajungă Atlas 1 pe Marte. O ultimă idee vine chiar din partea lui Matt de la baza NASA, iar echipa se grăbește să o pună în aplicare.

AWAY (L to R) ATO ESSANDOH as KWESI, RAY PANTHAKI as RAM, and HILARY SWANK as EMMA GREEN in episode 109 of AWAY Cr. DIYAH PERA/NETFLIX © 2020

It was worth it

Episodul 10 (Home) urmează să concluzioneze dacă ultimul efort disperat a dat roade și dacă Atlas 1 a reușit să aterizeze pe Marte.

AWAY (L to R) VIVIAN WU as LU WANG, MARK IVANIR as MISHA POPOV, HILARY SWANK as EMMA GREEN, RAY PANTHAKI as RAM ARYA, and ATO ESSANDOH as DR. KWESI WEISBERG-ABBAN in episode 101 of AWAY. Cr. DIYAH PERA/NETFLIX © 2020

Dacă cu Space Force, Netflix ne-a oferit o surpriză spațială cu un umor direcționat spre un anume tip de telespectatori ducându-i pe Lună, cu AWAY, binge-ul stoarce de la noi toate lacrimile posibile chiar și mai departe de Lună, pe Marte.

Cursa Lună – Marte este doar un pretext pentru a strânge lacrimile telespectatorilor la fiecare episod în parte, momentele plăcute și de fericire fiind rar întâlnite, dar accentuate așa cum trebuie. De la montajul interesant pentru care s-a optat pentru AWAY și până la imaginea și poziționarea camerelor regizorilor, vorbim aici de calitatate și atenție la detalii și nici pe partea de scenariu și sunet nu stăm deloc rău, pentru categoria din urmă optându-se pentru un amestec de piese atât noi cât și clasice și de sărbători aici putând menționa compozițiile muzicale minunate redate cu Clair de la Lune și Reverie de Debussy.

Nu avem prea multe imagini panoramice cu spațiul, dar nici nu am simțit claustrofobie la bordul Atlas 1, ci din contră este ca un platou de teatru care face cum face și nu te lasă să te plictisești plus că montajul contribuie și el la asta prin mutarea scenelor atât la baza de control NASA cât și la școala lui Lex și acasă la familia Logan – acestea fiind principalele locații redate pe parcusul celor 10 episoade.

În permanență există tensiune și nu cred că a fost vreun episod în care să nu-ți forțeze o lacrimă, iar aici contribuie mult și credibilitatea oferită de performanța excelentă a lui Hilary Swank în rolul Emmei și am fost surprins de personajul Matt “Shithead” Logan, jucat foarte bine de Josh Charles, iar Talitha Bateman se descurcă și ea respectabil ca Lex. Avem, de asemenea, și câteva personaje secundare notabile precum membrii echipajului de la bordul navei Atlas 1, dar și Melissa Ramirez jucată de Monique Gabriela Curnen – o prietenă a familiei Logan.

Sunt și câteva chestii care probabil nu le-am înțeles eu bine, unul dintre ele fiind viteza instantanee de comunicare audio-video între baza NASA sau direct de pe telefoanele lui Matt și Lex cu Atlas 1 aflată în drum spre Marte. Într-adevăr e vorba de o aplicație/sistem special de comunicare directă, dar cum este posibil ca transmisia video și audio să fie atât de rapidă și clară, care ar face de rușine și 5G-ul, Zoom-ul, Whats App-ul și mai știu eu ce aplicații de video-conferință din zilele noastre. Ciudat mai este și faptul că, la un moment dat, este menționat totuși că există un delay de 25 minute între ce se întâmplă cu Atlas 1 (aflată aproape de Marte) și baza NASA de pe Pământ, chestie care m-a amețit și mai mult. Există, de asemenea și discuții între cei de pe Pământ și cei de pe Atlas 1 via mail, care, la fel, sunt imediate și mai mult de atât, mail-urile includ și atașamente video sau audio. Explicația ar fi, cred, că acțiunea din film are loc într-un viitor în care comunicarea este într-atât de rapidă că depășește (cu mult) aceste bariere din prezent.

AWAY (L to R) HILARY SWANK as EMMA GREEN, JOSH CHARLIES as MATT LOGAN, and TALITHA BATEMAN as ALEXIS LOGAN in episode 101 of AWAY. Cr. DIYAH PERA/NETFLIX © 2020

AWAY/”Departe” este, după cum ziceam, o dramă de familie în care distanța nu se măsoară în kilometri sau mile dar este apăsătoare atunci când știi că este nevoie de tine și nu poți fi acolo. AWAY este o dramă pe care o putem compara cu tot ce se întâmplă în viața noastră reală, cel puțin în cadrul membrilor familiilor care se vor vedea puși, într-un fel sau altul, în postura Emmei, a lui Shithead și a lui Lex.

Va putea oare Netflix să ducă AWAY atât de “Departe” încât să-l vedem menționat în lista nominalizaților la festivaluri sau chiar la Emmy? Vă veți convinge singuri după 4 septembrie când AWAY/”Departe” va debuta integral, cu primul sezon de 10 episoade, la Netflix!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.