Să fii un gamer în ziua de astăzi nu mai esta atât de simplu. Pentru a putea juca titlurile preferate, mai ales cele mai noi apărute, ai nevoie de un rig construit atent, cu componente performante, compatibile între ele și mai mult de atât, ai nevoie ca totul să arate perfect! Aspectul este important și gamer-ul are nevoie ca rig-ul să se asorteze cu restul accesoriilor.

Majoritatea carcaselor au acum un panou de sticlă pentru a ne putea expune opera din interior – componentele în toată splendoarea lor, iar pentru a face totul și mai jucăuș alegem unele cu iluminare care să se sincronizeze cu cea a accesoriilor. Acest lucru se poate face acum cu ajutorul RGB-ului care se poate unifica și controla la unison de pe PC, prin aplicații sau din… telecomandă.

Performanțele componentelor ridică temperaturile în interiorul carcase și este nevoie și de un sistem de răcire și evacuare bine gândit. Răcirea cu lichid nu mai este ceva fantezist la care, nu cu mult timp în urmă, visam și-l vedeam în acțiune doar pe la cine știe ce evenimente importante de gaming. Răcirea cu lichid este cât se poate de populară, la îndemână și personalizabilă prin acel RGB de care vorbeam. Acest tip de răcire se folosește pentru procesor și placa video, iar pentru restul interiorului carcasei optăm pentru ventilatoare.

Ventilatoarele sunt și ele de mai multe mărimi, în funcție de dimensiunile carcase urmând să alegi care se potrivesc cel mai bine. Mărimea cea mai populară pentru ventilatoare este 120mm și contează foarte mult să avem specificații bune și, bineînțeles, suport RGB.

Despre asta vom vorbi imediat, mai exact despre un set de 3 ventilatoare Aqirys Aries cu RGB, Control Hub și telecomandă!

Pachet

Ventilatoarele de carcasă sunt un accesoriu foarte important și acest lucru se observă încă de pe ambalajul Aqirys Aries căruia i s-a acordat maximul de atenție prin detalii. Pe cutia – de dimensiuni reduse – avem o imagine cu cele 3 ventilatoare de 120mm și este menționat și faptul că au suport RGB care poate fi controlat prin telecomandă, iar pe una din lateralele cutiei pe care predomină culoare bleumarin închis cu punctulețe bleu, avem detalii despre conținutul cutiei și performanțe. Pe Spatele cutiei avem specificațiile tehnice și continuăm cu informații și imagini despre conținut.

În cutie, avem telecomanda cu baterie inclusă, control HUB-ul, două punguțe cu 12 șuruburi de prindere pentru ventilatoare, o bandă cu arici, cele 3 ventilatoare de 120mm cu RGB și un ARGB connector. Nu lipsește nici ghidul de utilizare.

Cutia cu aspect atrăgător și conținutul care oferă tot ce ai nevoie pentru a ventila o carcasă și toate componentele necesare pentru a controla RGB-ul integrat, este un kit binevenit pentru orice gamer care dorește o soluție completă de aerisire a rig-ului.

Aspect

Cele 3 ventilatoare Aqirys Aries au un sistem de prindere prin 4 șuruburi, incluse în pachet, care se montează în cele patru zone din jurul eliciei cu 7 pale. Acele 4 zone de prindere au o suprafață cauciucată anti-vibrație, iar partea din spate a eliciei e protejată de 4 bucăți subțiri de plastic care se unesc într-un cerc pe care este un sticker cu simbolul Aqirys.

Specificat și pe cutie, eliciile sunt iluminate prin “2-Loop Inner ARGB” de 22 LED-uri și pot fi controlate de la distanță cu ajutorul telecomandei din pachet, sau din aplicațiile plăcii de bază cu astfel de suport. Fiecare dintre cele 3 ventilatoare are câte un conector conector RGB 6 pini și sunt silențioase.

Pachetul include și un cablu de conectare specific pentru plăcile de bază cu suport ARGB, iar la Controller-ul HUB – de dimensiuni reduse – se pot conecta opt ventilatoare (6 pini) și două benzi cu LED-uri (3 pini) și se poate conecta la plăci de bază cu astfel de suport permițând controlul jocurilor de LED-uri și a turației ventilatoarelor. Pe Controller găsim și două porturi de 2 pini pentru mufa de Reset și de Date (4 pini) plus butoane pentru LED SPEED, MODE și FAN SPEED. Hub Controller-ul se poate poziționa oriunde pe carcasă cu ajutorul acelui arici inclus în pachet.

Telecomanda are dimensiuni foarte reduse, e alimentată de o baterie (inclusă în pachet) care se poate înlocui după ce se consumă, iar spatele este de culoare neagră și partea din față, este albă cu 18 butoane, rotunde cu funcțiile: On/Off – roșu, FAN +/- – verde, G – verde, R – roșu, B – albastru, iar restul de butoane sunt negre și au funcțiile de Q1 – Q4, Hold, M/B Sync, Fan Auto, Mode Up și Mode Down și Deblocare.

La prima vedere cele 3 ventilatoare par rezistente și atent lucrate, plasticul tare fiind materialul de bază atât în cazul construcției lor cât și al Hub-ului și telecomenzii.

Tehnic

Cele 3 ventilatoare au dimensiunea de 120 x 120 x 25 mm, utilizează tehnologia Hydro Bearing, au o turație de aproximativ 1200rpm, generând un flux de aer de 28.34 CFM. Nivelul de zgomot este de 23.2 dB, iar iluminarea 2-Loop Inner RGB se face cu ajutorul celor 22 de LED-uri și conectarea prin conectori RGB de 6 pini.

Controller HUB-ul are porturi pentru opt ventilatoare (6 pini), două benzi cu LED-uri (3 pini) și pentru Reset SW (2 pini) și de Date (4 pini), iar prin telecomanda wireless cu 18 butoane se pot controla atât turațiile ventilatoarelor cât și jocurile de lumini.

Consumul kit-ului este de 4.42W și alimentarea este de 5V și, conform Aqirys, ciclul de viață al ventilatoarelor este de minim 40.000 ore. Sistemul este compatibil cu plăcile de bază cu aplicații precum AURA Sync și RGB Fusion.

Din punct de vedere al specificațiilor tehnice, Aqirys Aries are o compatibilitate extinsă și vine la pachet cu două accesorii foarte importante: Controller HUB-ul și telecomanda.

Teste

Este important ca atunci când îți faci pentru prima oară rig-ul să montezi și acest kit pentru că va trebui să faci cable management-ul și ar arăta urât să nu prinzi toate firele așa cum trebuie.

Montarea se face foarte ușor și kit-ul se potrivește pentru partea frontală la toate tipurile de carcase, iar în partea de sus la cele medii și mari. Individual pot fi poziționate pe toate carcasele pe spate, iar cele care au suport de montare în podea, se poate face și acest lucru. Șuruburile din pachet sunt de-ajuns pentru a le prinde de carcasă ușor fără să-ți faci grijă de vibrații, asta datorită acelor porțiuni cauciucate unde se montează șuruburile, despre care v-am spus mai sus.

În general trebuie să știm că prin partea din față a carcasei intră fluxul de aer și prin spate și prin tavan iese, deci să avem grijă cum montăm ventilatoarele. Puse în față sau pe tavan, toate trei, arată excelent și poți lipi HUB Controller-ul cât să nu fie nici întinse la maxim firele, dar nici îngrămădite. Poziționarea HC-ului merge cel mai bine făcută pe latura opusă a panoului de sticlă, acolo unde vin poziționate, la multe carcase și SSD-urile și se face cable managementul. Probabil va trebui ca HB-ul să fie mai aproape atât de panoul de control al carcasei cât și de portul aferent al plăcii de bază cu acest suport, pentru că lungimea cablului HB-ului nu e tocmai mare.

Ventilatoarele și iluminarea o poți controla foarte ușor din telecomandă, iar dacă vrei să asortezi RGB-ul cu restul componentelor sau accesoriilor trebuie să le conectezi la placa de bază cu astfel de suport și să ai o carcasă cu controller de Fan-uri și iluminare pe ea. În felul acesta poți controla totul fie de pe carcasă, fie din aplicațiile plăcii de bază unde unifici toate componentele RGB.

Fluxul de aer al celor 3 ventilatoare este destul de puternic să bage aer rece (dacă sunt montate pe fața carcasei) respectiv să scoată aerul cald (dacă sunt montate pe tavan) dintr-o carcasă medie sau mare și recomandat ar fi să apelezi la două astfel de kit-uri să asiguri atât intrarea cât și ieșirea fluxului de aer. Este important, de asemenea, să ai grijă cum setezi turațiile ventilatoarelor, recomandat ar fi să poți controla toate ventilatoarele deodată, de pe față/spate și e bine să fie sincronizate turațiile la intrare și la ieșirea fluxului de aer. Gândiți-vă la scenariul la care folosiți turația maximă de intrare a fluxului de aer și mai mică la ieșire și invers. Nu o să fie OK. Dacă, însă, setezi aceeași turație atât la intrare cât și la ieșire, fluxul de aer va fi fluent.

Cum arată un astfel de kit, montat în partea din față, vedeți la recenzia carcasei Aqiris Rigel unde se observă nu numai că cele trei ventilatoare arată foarte bine ca aspect chiar și cu iluminarea oprită, iar atunci când le și pornești, ai control maxim a RGB-urilor putând folosi mai multe jocuri de lumini ale celor 22 de LED-uri per ventilator – un adevărat curcubeu atmosferic.

Kit-ul este foarte silențios, chiar și la turație maximă, suportul anti-vibrație funcționează excelent, iar fluxul de aer e destul de puternic pentru orice fel de carcasă laudele mergând însă și către RGB și telecomandă și Controller-ul HUB foarte util.

Concluzie

În primul rând îmi plac astfel de kit-uri care includ mai multe ventilatoare și plusează cu accesorii importante precum Controller HUB, cablu adițional pentru placă de bază, șuruburi de prindere și posibilitate de control al RGB-ului prin telecomandă!

Cu Kit-ul 3x ventilatoare AQIRYS Aries RGB ai tot ce-ți trebuie pentru a-ți asigura imediat o ventilație bună a rig-ului, un control rapid a RGB-ului cu ajutorul telecomenzii și posibilitatea de conectare și administrare rapidă a ventilatoarelor prin Controller HUB-ul inclus!

Kit-ul 3x ventilatoare AQIRYS Aries RGB se poate achiziționa de la magazinele din țară la un preț de aproximativ 200 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.