Am început anul cu noi colaboratori, iar lista noastră acoperă mare parte a distribuitorilor/producătorilor care au filiale și în România, iar acum mai adăugăm unul important pe piața noastră, dar și internațională: MSI.

Ne-am dorit de mult să putem colabora cu MSI fiind un producător de accesorii, periferice, laptopuri, componente PC și sisteme PC, iar gaming-ul este punctul de interes al acestora. Deshidem colaborarea cu aceștia cu un produs, de această dată, non-gaming ci dedicat segmentului de business/school, pentru că MSI are în portofoliu și așa ceva. Este vorba mai exact de MSI Modern 14 un notebook/laptop colorat, elegant, subțire, care la prima vedere pare la fix pentru categoria sa. Așadar, să-i dăm drumul!

Pachet

Modern 14 vine într-o cutie subțire, din carton, pe care este doar un sticker cu coduri de bare, asta pentru că e doar prima cutie menită transportului. În prima cutie se mai află încă una în care e de fapt produsul, care are niște elemente grafice abstracte, sticker cu coduri de bare și detalii tehnice, certificări și un mesaj, mare, central, foarte interesant:

LIVE IN EVERYDAY PASSION

În cutie avem laptop-ul prins bine în câtiva bureței și o cutie în care se află alimentatorul de curent și cablul acestuia, un ghid rapid și două cărticele cu informații plus un plic Microsoft cu licență Windows 11 Home.

Siguranța transportului este important și mi se pare că alegerea de a pune produsul în două cutii e una de bun simț pentru că, poate clientul dorește să aibă ambalajul original al produsul intact.

Aspect

Înainte de toate trebuie să “laud” puțin dimensiunile reduse ale alimentatorului (brick-ului) care ocupă puțin spațiu (și nici nu se încălzește mult) și poate fi pus cu ușurință în gentuța de transport. La prima vedere Modern 14 este un laptop/notebook de dimensiuni reduse, ușor, subțire și cu o culoare deosebită (Beige Mousse) care este clar dedicat elevelor/doamnelor/domnișoarelor.

Formele nu sunt foarte ascuțite, colțurile având totuși o curbură ușoară, plăcută, laterala lungă din față având un fel de zonă adâncită de unde să poți deschide ușor capacul (display-ul). Pe partea din spate, se observă, aproape de colțuri, două piciorușe de susținere pentru atunci când capacul este ridicat, iar în partea dreaptă avem 2x porturi USB, jack pentru căști cu microfon și LED-uri pentru baterie și Power. Pe latura din stânga sunt prezente portul pentru alimentare la curent, port HDMI, cititor de carduri și un port USB-C.

Pe capac avem ștanțat sigla MSI, iar pe spate avem în partea de jos un picioruș lung plus cel de la balama din partea de sus, iar între ele avem o zonă perforată sub forma unui spectru audio, sticker-ul pentru Windows Home 11, iar pe laterale înspre partea din față, avem cele două difuzoare stereo.

Deschidem capacul și în partea de sus a ramei display-ului – care este destul de subțire, avem camera web și microfon, sub display este sigla MSI, iar balamaua este poziționată cumva mai sus pe display, în momentul când se deschide capacul, partea de sus a laptop-ului se sprijină de acele piciorușe din partea de jos a display-ului.

Zona de interacțiune include o tastatură QUERTY iluminată și fără zonă de Numpad, dedesubtul acesteia fiind TouchPad-ul centrat și avem și două stickere cu Intel Core și Nvidia.

Nu e nevoie să mai spun că Modern 14 este aspectuos, are forme simple și o culoare deosebită, căci se vede asta și din poze.

Tehnic

Cu o eleganță deosebită la capitolul Aspect, Modern 14 are nevoie de o putere de procesare care să acopere nevoile de business și ale elevilor și pentru a aduce cinste aspectului.

Modern 14 (model B11SB) are dimensiunile de 319 x 219 x 16.9 mm și cântărește 1.3 kg, culoarea modelului din teste fiind Beige Mousse, dar se poate opta și pentru Carbon Grey și Blue Stone. Este certificat MIL-STD-810G military ceea ce-i oferă e rezistență crescută.

Procesorul este un 11th Gen Intel Core i5-1135G7 (2.40Ghz) cu două GPU-uri, Intel Iris Xe Graphics și Nvidia GeForce MX 450 cu 2GB GDDR5, cu memorie RAM 16GB DDR4-3200 (1600Hz), iar cea de stocare internă de 512GB SSD NVMe.

La conectivitate avem 802.11 ax Wi-Fi 6 + Bluetooth v5.1, 1x HDMI, 2x Type-A USB3.2 Gen2, 1x Type-C USB/Thunderbolt cu opțiune de încărcare, 1x Micro SD Card Reader, 1x jack pentru microfon și căști, iar camera este HD 720p.

La sunet avem 2x difuzoare de 2W, tastatura, cu o cursă a apăsărilor butoanelor de 1.5mm, este iluminată, iar display-ul este unul IPS  FHD de 14.0″.

Bateria este cu 3 celule 52440 mWh, iar sistemul de operare este Windows 11 Home, recomandat fiind de către MSI un upgrade la Pro pentru Business.

Caracteristicile tehnice se dovedesc, cel puțin în teorie, a fi unele care să se potrivească segmentului dedicat de utilizatori targetați de MSI cu acest produs, dar ne vom convinge imediat.

Testare

Modern 14 este un laptop clar de business sau pentru studenți/elevi, mai exact pentru “ele” pentru că are un design slim, curat, fin și disponibilitate în 3 culori… delicate. În mână se simte destul de ușor și în același timp rezistent, acel grad militar al carcasei dându-ne li mai multă încredere. Culoarea-mi place mult, e diferită, e interesantă, iar faptul că MSI a optat pentru un look abstract mi se pare o idee bună.

Pus într-o mapă dedicată de piele sau o geantă specială (sau de ce nu, una elegantă, de damă), Modern 14 este o alegere excelentă pentru doamne, cel puțin la capitolul design/stil, iar acel încărcător de dimensiuni reduse ar trebui să conteze și el și să fie luat în deplasare fără a-ți face probleme că nu are și el loc undeva.

Tastatura iluminată într-o singură culoare este plăcută, funcționabilă pe timp de noapte, tastele se apasă ușor, este distanță între taste și chiar dacă lipsește Numpad-ul există alternative de accesorii prin USB/Bluetooth. Touchpad-ul însă mi s-a părut cam… rigid, căci butoanele se apasă ciudat, dar măcar compensează prin dimensiunile considerabile.

Difuzoarele sunt atât de bune cât este nevoie pentru ca să urmărești ceva cu sunet, calitatea fiind bună și mi-a plăcut că atât aerisirea de pe spate cât și cele două difuzoare au perforțiile sub forma unui spectru muzical. Odată ce pui căștile, fie prin Bluetooth, fie prin jack-ul audio, calitatea sunetului și volumul sunt perfecte pentru un playlist de Spotify, mai ales dacă ai niște căști (sau chiar un sistem audio) performat.

Convorbirile prin videoconferință demonstrează că microfonul și camera se descurcă foarte bine, cel puțin sesiunile via WhatsApp, Zoom și Messengers au decurs lin și fără vreo problemă, aici contând, de asemenea și capacitatea Wi-Fi-ului căci nu avem port LAN. Un test rapid prin Wi-Fi de pe un router cu conexiune DIGI 1G a afișat rezultatele următoare:

Filmele/serialele/clipurile se văd bine pe display-ul IPS cu unghiuri bunicele de vizibilitate, astfel că poți urmări în deplasare Netflix, HBO GO (Max în curând :-P), Amazon Prime Video și YouTube pentru relaxare și chiar mai mult de atât dacă răscolești puțin Microsoft Store găsești pe acolo și joculețe care să funcționeze mulțumită plăcii video Nvidia care-i oferă puțină putere grafică. Jocurile de strategie Command & Conquer Red Alert Remastered,  Warcraft III Reforged sau RPG-ul Diablo III se descurcă bine pe Modern 14, iar dacă vrei să te avânți la jocuri pretențioase precum cele competitive online sau care au nevoie de resurse puternice, poți apela la un abonament GeForce NOW prin care poți juca și titluri precum Death Stranding, Outriders, Control sau alte jocuri “pretențioase”.

Bineînțeles, Modern 14 este gândit și conceput pentru aplicații de tip Office, browsing și social media, toate funcționând fără să ai ce să-i reproșezi, dar după cum am spus, la fel de bine te poți bucura de laptop și în entertainment.

Am făcut și un scurt test de performanță printr-un bench via PC Mark 10 respectiv Novabech:

Bateria are o durată de viață de aproximativ 3-4 ore contând foarte mult și ce faci pe laptop, cum setezi bateria din Windows și alte elemente, jocurile fiind însă factorul de consum cel mai intens.

MSI se asigură că utilizatorul are sub control aspecte tehnice și informații despre Modern 14 prin aplicația MSI Center (pentru Business & Productivitate) de acolo putând să administrezi mai în detaliu modul de utilizare a sistemului.

Pentru mai multe informații de ordin tehnic am pus la treabă câteva aplicații:

Windows 11 se înțelege, de asemenea, foarte bine cu Modern 14 și-i completează aspectul acestuia, iar funcționalitatea este lină și oferă utilizatorului o experiență de utilizare pe măsură.

Cu Modern 14, MSI ne arată că poate la fel de bine să realizeze ceva de calitate și pentru segmentul de business/school nu numai pentru cel de gaming, combinând un aspect plăcut cu specificații tehnice capabile să facă față la aplicații de tip office și chiar și la entertainment.

Concluzie

Modern 14 este companionul potrivit pentru elevele, doamnele și domnișoarele pe care-l pot folosi acasă sau poate fi luat la birou sau la școală căci are un aspect deosebit cu culori interesante, greutate redusă și perfomanțe decente și poate fi folosit nu numai în regim office, dar și în entertainment.

MSI Modern 14 se poate comercializa în România la un preț de aproximativ 4.000 lei în funcție de configurația aleasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.