Ascultă acest articol

Provocatoare și inovatoare, aplaudate și îndelung discutate, filmele incluse în Competiția celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Animest explorează noi teritorii, reconfirmând puterea animației de a da viață celor mai profunde aspecte ale realității. În perioada 9-15 noiembrie, cele 5 titluri care vor concura în acest an pentru Premiul Animest pentru cel mai bun lungmetraj de animație vor putea fi urmărite online din întreaga țară, prezentate prin intermediul transmisiunilor live chiar de creatorii lor, care și-au confirmat prezența la discuțiile cu spectatorii. Prima ediție online a festivalului va aduce în casele iubitorilor de film de animație și 46 dintre cele mai bune scurtmetraje ale anului, dar și 37 de abordări curajoase incluse în competiția Student Film.

Kill It and Leave This Town a atras atenția criticilor imediat după premiera lui în competiția pentru Cel mai bun film de debut a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. O călătorie prin amintirile artistului Mariusz Wilczynski, filmul explorează relațiile interumane și durerea generată de dispariția celor dragi, impresionând printr-o estetică aparte. Primul lungmetraj din cariera regizorului polonez s-a remarcat în acest an și la Annecy, unde a fost distins cu Premiul special al juriului. Experiențele personale au inspirat-o și pe Ilze Burkovska Jacobsen să recreeze atmosfera Războiului Rece, din perspectiva copiilor, în My Favourite War – un excelent documentar animat despre perioada comunistă a anilor ’80. Filmul a fost proiectat în premieră la Annecy, unde în 2019 s-a remarcat și Zero Impunity, un documentar multimedia despre un subiect extrem de delicat și foarte rar abordat: violența sexuală sistematică, prezentă în zonele de conflict și în războaiele contemporane. Filmul regizat de Denis Lambert, Nicolas Blies și Stéphane Hueber-Blies reprezintă elementul central al unei întregi campanii globale de conștientizare a acestui fenomen revoltător.

Tot de la Annecy vine și The Nose or the Conspiracy of Mavericks (r. Andrey Khrzhanovsky), o adaptare inedită a nuvelei satirice ,,Nasul’’, scrisă de Nikolai Gogol. Regizorul dedică acest film pionierilor din artă – celor care au avut curajul de a se poziționa împotriva curentului, lucru pentru care au ajuns să plătească chiar cu propriile vieți.

Despre curajul de a fi altfel vorbește și lungmetrajul Josep (r. Aurel), inclus anul acesta în selecția Festivalului de la Cannes. O interpretare delicată a modului în care artistul spaniol Josep Bartoli a evadat dintr-un un lagăr de prizonieri din Franța, filmul „reprezintă o lecție valoroasă de istorie, oferită într-un moment important, în care numărul-record al refugiaților reprezintă nu mai puțin de 1% din populația lumii.” (Screendaily).

Diversitatea stilurilor de animație și complexitatea poveștilor abordate de filmele incluse în acest an în competiția de scurtmetraj vor cuceri publicul din România. Celor 46 de titluri selecționate dintre cele mai recente creații ale profesioniștilor li se adaugă filmele studențești – 37 de scurtmetraje create, în mare parte, în școlile europene, care impresionează prin elemente de inovație și umor molipsitor, demonstrând potențialul artistic remarcabil al celor mai tineri reprezentanți ai industriei de animație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.