De ce lucruri nebunești e în stare o adolescentă pentru  face un avort? Filmul Unpregnant/ “Călătorie neplanificată” spune povestea Veronicăi (Haley Lu Richardson), o tânără în vârstă de 17 ani care nu credea vreodată că va dori să pice un test – asta până când se află în fața unei bucăți de plastic cu două linii roz. Viitorul promițător la o facultate bună îi este amenințat, iar Veronica ia în considerare o hotărâre pe care nu credea că va fi nevoită să o facă la această vârstă. Decizia grea o duce într-o călătorie de sute de kilometri spre New Mexico alături de fosta ei prietenă Bailey (Barbie Ferreira). De-a lungul călătoriei de trei zile, cele două tinere vor descoperi că unul dintre cele mai importante lucruri din viață este prietenia adevărată.

Filmul este regizat de Rachel Lee Goldenberg, cu Haley Lu Richardson și Barbie Ferreira în rolurile principale, este disponibil pe HBO GO via HBO România, aici.

Rachel Lee Goldenberg este, pe lângă regizoare și producătoarea și scenarista acestui film și a lucrat la multe producții de succes, printre care Valley Girl (2020), Everything’s Gonna Be Okay (2020), A Deadly Adoption (2015), The Mindy Project (2012), iar noi am avut posibilitatea unui interviu, în exclusivitate pentru MovieNews.ro, prin care, prin intermediul HBO, am aflat mai multe detalii despre filmul Unpregnant și mesajul pe care și-a dorit să-l transmită astfel publicului.

Upregnant are la bază romanul young adult scris de Jenni Hendriks și Ted Caplan. Cum a ajuns acest roman să te inspire să faci un film?

Rachel Lee Goldenberg: Am primit manuscrisul de la agentul meu care știe că sunt o susținătoare a drepturilor reproductive, îmi place să abordez diferite genuri de filme și să fac proiecte care nu pot fi foarte ușor catalogate. L-am citit pe nerăsuflate și m-am îndrăgostit imediat de el.

Subiectul avortului este abordat într-un fel unic și special care arareori transpare în filme la sau televiziune. De ce a fost acest lucru atât de important pentru tine?

RLG: Filmul urmărește perspectiva Veronicăi, dar având în vedere experiența mea personală cu avortul, încrederea în decizia făcută și mulțumirea că am avut acces la această procedură, m-am bucurat enorm că pot aduce subiectul în această manieră în film. Ce leagă filmul și cartea este senzația de aventură și comedie din toată dificultatea acestei călătorii. Mesajul e simplu: n-ar trebui să fie atât de greu pentru cineva să aibă acces la acest serviciu. Sunt mândră să împărtășesc publicului un film care sper că poate normaliza percepția asupra avortului sau încearcă să destigmatizeze discuțiile din jurul subiectului.

Ce crezi că deosebește Unpregnant de alte filme care abordează prietenia unor femei?

RLG: Unpregnant are ceva special – e o poveste despre prietenie, spusă prin prisma unei călătorii pentru a face un avort care se transformă într-o aventură plină de obstacole. Îmi place să mă joc cu genuri și tonuri, așa că am fost încântată să fac un film care include referințe disparate la titluri ca Thelma and Louise, Planes, Trains and Automobiles, Get Out sau The Fast and The Furious.

Ai fost vreodată într-un road trip?

RLG: O, am avut câteva experiențe epice! Nu chiar la 17 ani cât are Veronica în film. Îmi amintesc cu plăcere că am petrecut o vară conducând prin țară cu cea mai bună prietenă când aveam 20 de ani. Momentele când ești și te simți tânăr și liber să cutreieri lumea nu sunt multe. Prin urmare, a fost important pentru mine să recreez sentimentele de bucurie, de libertate și de pericol, să aduc pe ecran energia unei astfel de călătorii.

Ce altceva îți mai doreai să explorezi cu acest film?

RLG: Mi se pare foarte apropiată prietenia pe care Veronica și Bailey, niște fete ciudate, o aveau când erau mai mici, felul în care s-au îndepărtat una de cealaltă când au crescut și faptul că Veronica își dorea cu disperare să se simtă în rândul lumii, inclusă. Relaționez ușor cu ambele părți ale baricadei și ambele perspective, am fost în ambele feluri în relații diferite și sunt fascinată de dinamica relației lor.

Ce căutai la actrițele ce urmau să le interpreteze pe Veronica și Bailey?

RLG: Am mai lucrat cu Haley Lu și eram sigură că poate face absolut orice. Este o actriță foarte talentată și înțeleaptă. Am știut de la început că vreau ca ea să fie Veronica. Pe Barbie, care a participat la casting, o văzusem în Euphoria unde îmi plăcuse mult, dar nu o cunoșteam și nu știam ce actriță profundă este. Expresiile ei faciale sunt incredibile, poate spune o replică într-o mulțime de feluri minunate, așa că mi-a dat de lucru la montaj când nu știam ce dublă să folosesc, pentru că toate erau extraordinare.

Ce te-a încântat la dinamica dintre Barbie și Haley?

RLG: Pot să-mi asum credit pentru regie, dar cu relația lor din viața reală și felul în care s-a transpus în film am avut un noroc special. Am avut o lectură de scenariu cu ele, iar la una din scene, cea care se desfășura la carnaval, le vedeam cât de mult se distrează țipând pe scaune, ca și cum ar fi fost în carusel, râzând, încât mă întrebam dacă nu pot folosi chiar asta în film. Pe măsură ce se cunoșteau mai bine, erau și mai iubitoare una cu cealaltă și aveau grijă una de cealaltă pe platou.

Care a fost scena cu cele mai mari provocări?

RLG: Chiar acea scenă cu caruselul. Le-am forțat să o repete de opt ori. Și ce îmi place la acea scenă e că fetele sunt atât de bune și e amuzant să le urmărești, dar îți dă și senzația unei metafore perfecte pentru film. Au o conversație serioasă într-un peisaj plin de tot felul de acțiuni.

Ce gânduri sau așteptări ai față de lansarea filmului sau felul în care va fi primit de public?

RLG: Sunt recunoscătoare că HBO Max și producătorii de la PICTURESTART și Berlanti Schecter Films au sprijinit acest film și ne-au fost parteneri curajoși care nu s-au dat în lături de la a vorbi despre subiectul avortului. E prea multă prejudecată în jurul acestei teme și sunt mândră că prezint un film în sprijinul drepturilor reproductive ale femeilor și arată că avortul este o procedură medicală asupra căreia femeia decide. Ce m-a motivat a fost faptul că, în trecut, avortul era mai puțin stigmatizat – asta dacă ne referim la anii 80, când femeile vorbeau mult mai deschis despre asta, celebritățile aveau și ele povești, iar apoi, pe măsură ce propaganda anti-avort a crescut, a devenit un subiect tabu și a lăsat spațiu pentru legi restrictive. Pentru a destigmatize avortul e nevoie de un prim pas esențial: să vorbim sincer și deschis despre asta.

Unpregnant/ “Călătorie neplanificată” este disponibil pe HBO GO via HBO România, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.