După ce am testat modelul Acer Aspire A715-74G și după teste l-am etichetat ca fiind “un device greu, dar rezistent, frumos și curajos când vine vorba de jocuri și poate fi companionul de care ai nevoie la școală sau la job” am primit la teste și un verișor al său, Acer Aspire 7 A715-41G, despre care suntem curioși de ce este în stare!
Pachet
La fel ca și în cazul 74G, și 41G vine într-un pachet similar și anume într-o cutie de carton pe care avem imprimate logo-ul Acer, dar și două stickere cu codul de bare și specificațiile tehnice, pe laterale. Mânerul de plastic îl face mai ușor de deplasat, iar cutia este destul de subțire, ușor grea pentru că e și alimentatorul.
Odată deschis capacul avem o cutie cu alimentatorul pentru curent și laptop-ul acoperit într-o punguță din material și protejat de carton tare – dedicați domnilor și doamnelor de la curierat, care folosesc astfel de pachete pentru a se cocoța pe ele pentru a ajunge mai sus pe rafturi.
Nu sunt prea multe de spus aici, dar A715-41G ar trebui să ajungă în siguranță la cei care-l comandă, pentru că cutia și burețeii par destul de rezistenți.
Aspect
Din start știm că seria Aspire este dedicată segmentului de business/school, deci ne așteptăm la un device cu o portabilitate mare, baterie bună și conectivitate cel puțin satisfăcătoare, iar A715-41G oferă toate aceste lucruri. Întâi vom vorbi puțin despre aspect și vom parcurce apoi și pașii de specificații, testare și concluzia noastră.
Începem prin a vă spune că A715-41G are o culoare frumoasă, abstractă, dar atrăgătoare totodată. Este un gri spre negru cu o balama un pic mai deschisă la culoare, iar partea de dedesubt este neagră cu o textură specială menită pentru a face mai bine priză cu mâinile.
Capacul are pe mijloc sigla Acer, argintie, completat de denumirea seriei de pe balama, Aspire aproape invizibil, iar toate colțurile nu sunt nici ascuțite, dar nici perfect rotunde. Pe partea de susținere, avem în partea de sus un grilaj lung de plastic pentru aerisirea componentelor, iar deasupra un picior lung de cauciuc pentru susținere, antialunecare și cred și de atenuarea vibrațiilor. În partea de jos mai avem două piciorușe mici de cauciuc, în ambele laturi, iar lângă ele se află difuzoarele stereo. Pe mijlocul părții de jos avem sticker-ul cu codurile de bare.
Pe latura lungă din spate, în mare parte, în dreapta, este un grilaj pentru aerisirea componentelor, iar pe latura lungă din față nu avem nici un element distinctiv. Pe latura din stânga avem Kensington Lock-ul, portul LAN, HDMI, unul USB-C și 2x USB 3.0, iar pe cea din dreapta avem, lângă un mic grillaj de aerisire, portul de alimentare la curent, unul USB 2.0, jack-ul pentru căști și microfon și două LED-uri pentru baterie și activitate.
Deschidem capacul (care se lasă pe spate până la 180 de grade), iar în jurul display-ului 15.6 inci, avem poziționate pe laturile lungi două perechi de piciorușe de cauciuc, iar în cele două laterale stânga/dreapta câte unul. Sus, pe ramă, între cele două piciorușe de cauciuc avem microfon și camera web HD, iar în partea de jos, pe centru, e sigla Acer argintie.
Pe partea de interacțiune a utilizatorului avem o tastatura QUERTY cu tot cu Numpad, iluminată și un Touchpad generos care include într-un colț și cititorul de amprentă.
Aspectul, per total, e simplu și în același timp elegant, ușor diferit în combinații de culori și texturi decât alte laptopuri din această categorie.
Tehnic
Asemănările le-am observat când vine vorba de aspect, între cele două modele menționate, specificațiile tehnice fiind însă sunt ușor diferite, A715-41G având dimensiunile de 23.25 x 343.4 x 254.5 mm și cântărește 2.15 kg și dispune de o baterie internă Lithium Ion (Li-Ion) pe 3 celule (48Wh) care, conform Acer, ține laptop-ul în viață până la 7 ore.
Display-ul IPS utilizează tehnologia ComfyView și are dimensiunea de 39.6 cm (15.6″), suportând rezoluția maximă Full HD (1920 x 1080), iar procesorul este un AMD Ryzen 5 3550H cu 4 nuclee capabil de o frecvență maximă de 2.10 GHz. Memoria RAM este de 8 GB, iar cea internă de stocare este un SSD de 256GB (NVMe).
GPU-ul constă în NVIDIA GeForce GTX 1650 cu 4GB GDDR6 memorie video dedicată plus AMD Radeon Vega 8 cu 2GB, iar la conectivitate avem Bluetooth 4.1, Gigabit Ethernet și Wi-Fi IEEE 802.11ax.
Camera web este HD, dispune de două difuzoare stereo și microfon, tastatura QUERTY iluminată cu Numpad și Touchpad cu cititor de amprentă, iar la porturi avem 1x USB 2.0 și 4x USB 3.0 inclusiv unul USB 3.2 Gen 1, HDMI și jack pentru căști și microfon. Sistemul de operare este Windows 10 Home.
Mai multe detalii despre specificațiile tehnice aflăm de pe HWiNFO și CPU-Z:
Pare că A715-41G bifează cam tot ce spuneam că este strict necesar pentru un laptop de office/school. Să trecem la teste.
Testare
Da. A715-41G e convingător la capitolele aspect și specificații tehnice. Include cam tot ce trebuie pentru un laptop de office/school, după cum spuneam, dar văzând că totuși are și o placă video accelerată vom afla dacă poți și juca ceva pe el sau folosi aplicații care necesită susținerea GPU-ului.
Încep de data asta să vorbim prima dată despre baterie pentru că mi s-a păcut că cele 7 ore despre care spune Acer este totuși cam mult, deși se presupune că e vorba de o utilizare “normală” pe o perioadă limitată de timp/zi. Personal la un astfel de utilizare (câteva ore de office/social media, puțină muzică ascultată și ceva video rulat) bateria arăta la final de zi cam epuizată, deci, cel puțin teoretic cifra dată de Acer e una aproximativ corectă.
La o utilizare mai intensă însă, ceea ce include și gaming și redarea unui conținut video cu o rezoluție mai bună, mai mult de o oră, bateria A715-41G se epuizează repejor, dar dacă apelezi la alimentator, o încărcare completă de la 0 durează undeva la 2 ore +, deci nu e așa de tragic.
Bineînțeles, atunci când te joci sau urmărești conținut video HD e normal să te asiguri că ești pe alimentator și vei sta fără griji căci, cel puțin din ce am testat pe Netflix, HBO GO, YouTube, conținutul HD rulează impecabil. La jocuri însă, în general cele de strategie și RPG (Warcraft III și Comand & Conquer Remastered, Diablo III), vor rula în majoritatea cazurilor, dar dacă optăm pentru first sau 3rd person-uri, va trebui să scădem de la opțiunile de video ale jocurilor respective. Vorbim aici de titluri recente, care se știe că au nevoie de sisteme puternice precum Death Stranding, DOOM, sau Horizon Zero Dawn, dar să nu uităm că exisă opțiunea utilizării GeForce NOW, care, dacă ai o conexiune bună, titlurile rulează fără probleme cu setările la maxim. Este clar însă că A715-41G poate rula și jocuri, chiar și unele recente dacă se umblă la setările grafice ale acestora.
Îmi place display-ul că are unghiuri largi de vizualizare și se poate vedea OK la el chiar și în lumină mai puternică sau soare, iar camera și microfonul își fac datoriile în aplicațiile de video/audio conferință. Browsing-ul și social media, dar și aplicațiile de tip office rulează bine și chiar și Photoshop, aplicațiile de editare foto/video își fac treaba, cu condiția să ai un pic mai multă răbdare cu ele.
Difuzoarele se aud încet, dar cu o pereche de căști bune pe Bluetooth sau pe fir, placa de sunet redă fidel muzica din Spotify și sunetele din jocuri. Tastatura este o plăcere de utilizat, iar faptul că e și iluminată ajută foarte mult la sesiunile de lucru de după apusul soarelui. Touchpad-ul este mare ca dimensiuni și te obișnuiești repede cu el, iar cititorul de amprente este responsive.
Ca toate laptopurile Acer și A715-41G vine cu aplicațiile dedicate Acer, precum Care Center sau Acer Store-ul sau de unde afli tot ce trebuie despre laptop:
Acoperirea Wi-Fi și viteza de transfer sunt, de asemenea, bune și la testele de jocuri online, respectiv streaming, am avut conexiune stabilă și constantă într-un apartament de 60mp cu pereți de beton. Am dat și un test cu Speed.net (DIGI 1G la locație):
Pentru că se cerea și un PC Benchmarking iată și rezultatul dat de PC Mark 10 respectiv 3D Mark cu setările default:
A715-41G s-a comportat bine în teste și nu a pus probleme precum blocări, resetări sau încălzire exagerată a componentelor, deci cred că modelul acesta se prestează categoriei de utilizatori recomandați de Acer.
Concluzie
Acer Aspire 7 A715-41G este opțiunea perfect aleasă de Acer pentru utilizatorii conținutului de tip office sau elevilor/studenților, pentru că oferă performanță atât cât este nevoie pentru aceștia și are un aspect abstract, dar atrăgător.
Conectivitate bună, portabilitate decentă oferită de dimensiunile și greutatea, dar și capabilitățile bateriei, iar cei tineri se pot relaxa și cu muzică, filme și seriale, dar și cu jocuri cu condiția să umble la setările grafice a jocurilor pretențioase.
Acer Aspire 7 A715-41G se poate comercializa din magazinele din România la un preț de aproximativ 4.000 lei (poate fi găsit ocazional și la promoții la prețuri aproape de 3.000 lei) și să nu uităm că prețurile pot varia în funcție de memoria de stocare aleasă sau, în unele cazuri, de lipsa unui sistem de operare.