Dacă Acer Aspire 3 și 5 au fost dedicate în mod special segmentului de business și educație, seria a 7-a a venit, în mai multe modele, să continue ce a început frații săi mai mici. Acer Aspire 7 este deja disponibil pe piața globală și am vrut să aflăm mai multe despre el și să vedem de ce seria continuă să meargă mai departe. Noi am primit în teste modelul Acer Aspire 7 A715-74G, despre care vom discuta în mare și vom încerca să descoperim de unde vine această popularitate a seriei.
Pachet
Ca orice laptop al seriei Aspire (găsiți pe site-ul nostru părerea noastră despre primele exemplare ale seriei), toate vin ambalate într-o cutie de carton obișnuită, cu mâner și un sticker în care aflăm câteva detalii tehnice despre laptop. În cutie se află un manual/ghid, cablul de alimentare și alimentator și notebook-ul/laptop-ul.
Aspect
Spre deosebire de frații mai mici, Acer Aspire 7 este un pic mai greu, dar și mai rezistent și poate chiar și mai aspectos. Se păstrează culorile negru și un argintiu închis și este confecționat dintr-o combinație de aluminiu și plastic tare, rezistent.
Pe capac, are pe centru sigla Acer argintie, iar în partea de sus găsim două piciorușe subțiri, cauciucate, pentru că display-ul se dă peste cap la 180 grade. În partea de jos este balamaua, de culoare argintiu închis, inscripționat pe mijloc cu denumirea seriei, Aspire, iar partea de jos, este dintr-un plastic tare cu o textură abrazivă, în jumătatea de sus având o fantă mare pentru aerisire și un picior cauciucat de-a lungul balamalei, iar în cea de jos avem două piciorușe cauciucate și două difuzoare stereo.
Pe latura lungă din față nu se află nimic; pe cea din spate avem un radiator lung pentru aerisire, iar pe laterale avem, în stânga, Kesington Lock, port-ul LAN și cel HDMI, 2x porturi USB 3.1 și unul USB-C. Pe latura din dreapta a vem un o fantă de aerisire, portul de alimentare, două LED-uri pentru alimentare și activitate, un port USB 2.0 și un jack pentru căști și microfon.
Odată ridicat capacul, avem un display LCD de 15′ încadrat de o ramă nu foarte lată pe care se află 6 piciorușe mici de cauciuc repartizate 2 sus, 2 jos și câte una în laterale, iar sub display avem logo-ul argintiu, Acer. În partea de sus avem microfonul și camera HD.
Partea de interacțiune este încadrată într-o ramă argintie subțire, în partea de jos fiind prezent un TouchPad, încadrat, de asemenea, într-o ramă subțire argintie, și un cititor de amprente, în partea dreaptă. Deasupra lor avem o tastatură QUERTY iluminată, cu tot cu NumPad.
Per total dă impresia de un laptop rezistent, destul de greu, iar la aspect atrage priviri prin simplitate și acel argintiu discret, dar care contribuie mult la eleganță.
Tehnic
Spuneam mai sus că laptop-ul/notebook-ul este destul de greu, aproape 3 kg, dar dimensiunile reduse sunt potrivite pentru un astfel de device (2.8×42.4×28.9 cm), iar acum să aflăm care sunt specificațiile de ordin tehnic ale acestuia.
Display-ul LED ComfyView are o rezoluție Full HD (1920 x 1080) care este alimentat de două plăci video, Intel UHD Graphics 630 și una accelerată GeForce GTX 1050 cu 4GB DDR5.
Procesorul are patru nuclee și este un Intel i5-8300H tactat la 2.30 GHz și are 2x4GB DDR4 SDR (8GB), iar memoria de stocare internă este de 256GB SSD.
Pentru o securitate mai mare avem citiorul de amprentă, iar la conectivitate avem portul Gigabit Ethernet, Bluetooth 5.0, Wi-Fi IEEE 802.11ac și bateria este Lithium Ion de 56.580mWh.
Pentru și mai multe detalii tehnice am pus la treabă HWiNFO și CPU-Z:
Excepție făcând, poate, bateria, specificațiile tehnice par capabile de mai mult decât un simplu laptop/notebook de Office, datorită plăcii video accelerate, dar vom afla imediat mai multe din teste.
Teste
Am spus că Acer Aspire 7 A715-74G este pentru cei cu brațe mai puternice căci 3 kilograme nu sunt tocmai puține, dar alături de o construcție solidă și o urmă plăcută de eleganță nu face decât să se îndrepte mai mult spre un device premium.
Îmi place acel chenar argintiu și vreau să aduc complimente și tastaturii, distanța între butoane fiind aleasă destul de potrivit, iar iluminarea o face mai ușor și mai plăcut de utilizat pe timp de noapte. Tastele se apasă rapid și plăcut, dar am ceva cu acel buton de Power pus deasupra NumPad-ului și am tot spus prin recenzii. Nu e OK poziționat căci de multe ori se va întâmpla să-l apeși dacă lucrezi, spre exemplu în Excel, cu cifre, iar butoanele pentru săgețile de direcții sunt foarte mici și înghesuite.
TouchPad-ului nu am ce să-i reproșez. E mare ca dimensiuni, răspunde rapid la atingeri și nici la cititorul de amprente nu prea am ce să critic negativ. Display-ul are unghiuri mari de vizibilitate și îmi place că se poate da pe spate până la 180 grade. La capitolul audio, cele două difuzoare nu sunt tocmai puternice, dar la o utilizare casual (ex. clipuri YouTube), se descurcă ele, săracile. Prin căști, calitatea și volumul audio crește, fie prin jack, fie prin Bluetooth.
Datorită plăcii accelerate incluse, poți instala cu încredere și ceva joculețe din Acer Store/Microsoft Store și chiar jocuri un pic mai vechiuțe care necesită accelerare video. Am instalat Warcraft III: Reforged, Diablo III, cel mai nou joc Asphalt dar și Darksiders: Genesis și am avut o experiență plăcută de joc fiind nevoit doar să umblu la anumite aspecte legate de grafică pentru un gameplay fluent. De asemenea, Photoshop rulează și el destul de acceptabil.
De această dată nu am pus la treabă 3D Mark-ul, dar în schimb am făcut un test rapid cu PC Mark 10 al căror rezultate sunt acestea:
Am zis să testăm și viteza de transfer (inclusiv streaming-ul) prin WiFi și s-a descurcat foarte bine la o distanță nu prea mare față de router, iar pentru câteva cifre am dat un test cu speed.net:
Lucrul în mod Office, cu tot cu browsing și social media, este o plăcere, și luată aleatoriu o zi de utilizare în acest mod, dar și cu puțin gaming, ascultat de Spotify și vizualizare de clipuri video, bateria arăta aproape o o oră și jumătate ore rămasă la 75%, în modul Performance setat din Windows 10 Pro – sistemul de operare instalat pe device. Încărcarea se face însă destul de rapid, în jur de 3 ore bateria încărcându-se de la 0 la 100%.
Concluzie
Am pus Acer Aspire 7 A715-74G la fel de fel de teste și l-am transformat aproximativ două săptămâni în laptopul personal de zi cu zi și pot să zic că m-am obișnuit repede cu el. Aspectul și tastatura, cred că mi-au plăcut cel mai mult, dar nici la performanțe nu stă deloc rău. De partea cealaltă, însă, cea a capacității bateriei și greutății device-ului, dar și calitatea și puterea difuzoarelor încorporate, rezultatele sunt mai puțin satisfăcătoare. De asemenea, am fost ușor impresionat că poate fi folosit și în gaming-ul casual fără pretenții, iar pentru redactare, Office și social media este o plăcere în utilizare.
Per total Acer Aspire 7 A715-74G este un device greu, dar rezistent prin construcție, frumos și curajos când vine vorba de jocuri și poate fi companionul de care ai nevoie la școală sau la job și avem datele necesare să tragem o concluzie la discuția de la debutul articolului, acum că l-am și testat. Așadar, da, Aspire 7 își merită locul în serie și așteptăm cu nerăbdare să vedem modele noi.