Accesul la internet este foarte important în zilele noastre pentru că prin acesta putem comunica cu cei dragi și lucra, ne putem juca titlurile preferate online și putem urmări filme și seriale respectiv, putem asculta muzica preferată.
Cuvinte precum “streaming” sau “in-cloud” le auzim peste tot și internetul este o parte necesară în viața noastră, și după cum știm, pentru a avea acces la el avem nevoie de echipamente dedicate. Accesul la internet, în casă cel puțin, se face prin router, iar acesta este nevoie să fie unul capabil să ne ofere vitezele necesare pentru a acoperi nevoile fiecăruia.
Routerele au evoluat foarte mult și s-au adaptat vitezelor capabile ale internetului, în zilele noastre transferuri de ordinul Giga nefiind străine, mulți dintre providerii de internet furnizând astfel de servicii. Un router trebuie, în primul rând să aibă o acoperire wireless cât mai bună și bineînțeles, să fie capabil să ofere cele mai bune viteze de transfer.
De-a lungul timpului am testat multe astfel de echipamente inclusiv din portofoliul Tenda specializat în rețelistică, iar cel mai nou model pe care l-am primit la teste este Tenda AC2100 AC21, despre care vom vorbi în rândurile care urmează.
Pachet
De pe o cutie de carton tare, cu culorile specifice astfel de echipamente Tenda – negru și portocaliu, destul de măricică, aflăm detalii despre cele mai importante avantaje aduse de AC21 precum suport Gigabit, 4×4 MU-MIMO și Quad-stream 5GHz și mențiunea că dispozitivul are 3 ani garanție; de pe laterale aflăm specificații tehnice, compatibilitate cu sistemele de operare și conținutul cutiei, iar pe spate avem menționate un pic mai detaliat ce presupune acel suport și despre conectivitate. Pe cutie apare și o imagine în ansamblu cu produsul, respecitv o imagine cu partea din spate, de conectică și o schemă de conectare.
În cutie, într-un cofraj de carton tare, găsim un cablu de rețea UTP, un ghid de instalare, un alimentator și router-ul cu cele 6 antene montate, protejat de folii.
La raft cutia dispune de toate informațiile necesare pentru a-ți face idee dacă acesta este router-ul pe care-l cauți și ajută la decizia unui posibil client, lucru foarte bun.
Aspect
Ultimele modele ale acestei serii de routere aveau un design pe care l-am comparat, de fiecare dată, cu pelerina lui Batman, datorită culorii negre și a design-ului device-urilor, de această dată, în cazul AC21, formele fiind prezente mai departe, dar avem și un imprimeu interesant redat de mai multe triunghiuri interconectate, pe partea de sus a router-ului. Tot în partea de sus, pe mijloc avem sigla Tenda argintie, iar înspre partea frontală avem LED-urile albastre pentru SYS, WAN, LAN și WiFi/WPS.
Pe cele două laturi mici avem perforații pentru aerisire și câte 2x antene WiFi, iar pe latura mare din spate sunt prezente 4x porturi Gigabit (1x WAN, 3x LAN), buton RST/WPS, portul pentru alimentare la curent, totul încadrat între alte 2x antene WiFi. Pe burta router-ului avem un sistem pentru prindere de perete, piciorușe de susținere, sticker-ul cu codul de bare și datele de conectare, iar întreaga suprafața este, de asemenea, perforată pentru o circulație a aerului bună.
Faptul că nu are o greutate foarte mare și are un aspect plăcut poate fi prins pe perete la vedere, sau pus pe birou, dar dacă nu dorești asta îl poți ascunde și îndrepta antenele cum dorești, căși se poate modifica poziția lor.
Tehnic
Aspectul ca aspectul, dar să vedem de ce este capabil AC21 și care este target-ul acestul router.
Având dimensiunile 31.3 x 150.6 x 39.6 mm, AC21 iese în evidență nu numai prin aspect dar și datorită celor 6 antene externe de 6 dBi, cu suport quad-stream IEEE 802.11ac wave2/a/n 5 GHz și IEEE 802.11b/g/n 2.4 GHz atingând viteze de până la 2033Mbps dual-band (5 GHz: până la 1733 Mbps, 2.4 GHz: până la 300 Mbps).
AC21 are 4 porturi 10/100/1000 Mbps (1x WAN, 3x LAN), cel de-al 3-lea port LAN putând fi folosit și pentru IPTV. Dispozitivul se alimentează la 100-240V printr-un alimentator, iar cu ajutorul butonului de WPS/RST poți activa/dezactiva WPS respectiv poți reseta device-ul la setările din fabrică. Cele două tehnologii Beamforming și MU-MIMO sunt esențiale, iar întregul echipament e pus în mișcare de un procesor dual-core și este capabil să gestioneze până la 35 de conexiuni.
Starea și activitatea AC21 este semnalată de cele 4 LED-uri albastre SYS, WAN, LAN, WiFi/WPS, și dispozitivil poate fi folosit în modurile router wireless, repeater universal sau WISP, putând fi realizat, cu ajutorul acestuia, server DHCP sau virtual.
Pe partea de securitate avem Firewall, suprt DDNS, VPN; la WiFi avem WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA/WPA2, iar conectarea și administrarea se face rapid cu ajutorul unei aplicații dedicate de mobil, sau prin conectarea pe tendawifi.com. De acolo avem acces detaliat la setările AC21 cu posibilitatea de administrare. Putem alege să unificăm cele două benzi, 2.4GHz și 5GHz și să umblăm la puterea de transmitere a datelor; putem interveni la securitate și permisiuni, eventual putem verifica și aplica update-uri de firmware dacă sunt disponibile.
Din detaliile tehnice tragem concluzia că AC21 este un router pentru folosit acasă sau la birou, datorită acoperirii extinse, posibilităților de administrare și al numărului de conexiuni posibile.
Testare
Conform specificațiilor faptul că poate accepta până la 35 de conexiuni simultane face AC21 un router recomandat pentru apartament, case și chiar birouri de dimensiuni mai mici, dar o să ne convingem imediat dacă așa este.
Prima impresie când am intrat în contact vizual cu AC21 a fost un zâmbet generat de acea formă/design de care vă vorbeam. Arată bine și așteptam să-l pun la treabă. Conectarea și instalarea se face foarte ușor și n-am să trec iarăși prin pașii detaliați cum le faceți, ghidul din pachet fiind și el destul de exact în ceea ce aveți de făcut. Pe scurt, se conectează la curent, conectezi cablul de internet la portul WAN și apoi instalezi aplicația Tenda WiFi pe dispozitivul mobil, cauți router-ul și urmezi câțiva pași pentru conectare. La fel se poate proceda și în cazul în care accesezi tendawifi.com. Acolo ai libertatea să-ți faci setările pe care le dorești, atât pentru utilizarea internetului via Wi-Fi cât și pentru conectarea pe fir.
La AC21 am conectat pe fir (LAN) televizorul, consola PS4 Pro și PC-ul și am dat drumul la niște teste rudimentare de streaming pe primele două inclusiv de transfer pe PC, rezultatul fiind că am putut juca și urmări serialele/filmele preferate fără întreruperi și fără probleme. De menționat că toate testele s-au făcut pe o conexiune internet de 1G de la DIGI.
Pe Wi-Fi am testat întâi acoperirea semnalului într-un apartament de 60mp cu pereți de beton, la cea mai mare distanță de router având toate liniuțele la puterea semnalului. Pentru testele wireless am conectat la router două telefoane mobile, o tabletă, un laptop, am mutat și consola și TV-ul tot pe Wi-Fi și am deschis și un Switch Lite. Conectarea lor s-a făcut rapid și am folosit benzile router-ului 2.4Ghz și 5Ghz unificate, fiecare dintre device-uri conectându-se la banda compatibilă.
Primele teste au fost tot de streaming, ca și în cazul conectării prin cabluri LAN, iar Netflix, Amazon Prime Video și HBO GO au rulat impecabil, pe primul serviciu de streaming conținutul redat în 4K cu tot cu HDR rulând fără probleme, iar pe partea de muzică Spotify nu a întâmpinat nici el “buffer-uri”. Pe console am dat drumul la jocuri în multiplayer și cel mai noi titluri din seria Call of Duty și Need For Speed spre exemplu, au rulat bine în online. Jocurile se descarcă, de asemenea, destul de rapid pe cele două console, cu mențiunea că aici contează și serverele lor. Pe PlayStation 4 Pro la testul conexiunii am obținut următoarele “cifre”, dar și aici, reamintesc, contează și perioada zilei și serverele lor și traficul din acel moment:
Am făcut chiar și un fel de stres-test pe toate aceste device-uri conectate făcând trafic în același timp pentru o perioadă mai lungă de timp și am supravegheat pe fiecare în parte, niciunul dintre ele nepunând problemele legate de conexiunea la router, vitezele împățindu-se egal pentru toate. Router-ul s-a păstrat la o temperatură decentă, în timpul operațiunii și nu s-a blocat, oprit sau restartat.
Chestiile normale precum browsing-ul, social media, aplicațiile de conferințe audio/video, toate rulează așa cum trebuie și nu am întâmpinat, nici aici, vreo problemă care să țină strict de conexiune și calitatea ei.
Ca și în cazul modelelor de routere Tenda pe care le-am testat anterior, și aici voi lăuda aplicația respectiv modulul de administrare al device-ului care-ți permite să faci modificări destul de detaliate și să poți verifica statusul aparatului și conexiunilor existente. Pentru cei care vor doar să “le meargă netul”, router-ul de față e tot ce au nevoie, iar pentru cei care vor să facă modificări rudimentare și chiar și un pic mai mult, AC21 este, de asemenea, pentru ei.
AC21 a rezistat cu brio la teste și la mai mult de 6-7 conexiuni simultane, deci presupun că acele maxim 35 de conexiuni posibile, conform Tenda, sunt plauzibile însă contează și banda de internet la care este conectat router-ul.
Concluzie
Una peste alta AC21 este router-ul perfect pentru acasă – fie pentru uz normal sau pentru jucători casual – și chiar și pentru birourile cu până la 35 de angajați care lucrează online, pentru că are un aspect atrăgător, conexiune și acoperire bune, la fel și viteze de transfer. Mai mult de atât, dacă e folosit la birouri, router-ul se prestează și pentru că oferă o securitate bună și posibilități de configurare și administrare extinse.
Tenda AC2100 Router Wi-Fi Gigabit este disponibil la un preț de aproximativ 200lei.