Ultima aventură o pornim cu cel de-al patrulea mouse de gaming din portofoliul Aqirys, care ne aduce mai mult RGB decât în cazul celorlalți trei care contribuie la eleganța și coloritul unei păsări Phoenix. Nu, nu renaște nimeni din cenușă și da, așa se numește mouse-ul pe care-l vom analiza puțin și testa în rândurile următoare: Aqirys Phoenix!

Pachet

Dacă mergeți într-un magazin retail cu gândul de a achiziționa, în cazul nostru un mouse de gaming, ambalajul poate fi un factor important al alegerii, iar Phoenix vine într-o cutie care combină culorile negru și albastru unde este afișat peste tot logo-ul Aqirys, menționat tag-line-ul acestei game de produse “All About Gaming” și, bineînțeles și modelul.

Pe partea frontală a cutiei avem o imagine mare cu produsul și câteva dintre elementele principale care caracterizează Phoenix și anume că suportă până la 50 de milioane de click-uri, are o greutate scăzută și un DPI de 12.000 și că nu lipsește RGB-ul! Pe partea din spate avem aceeași imagine pe care sunt menționate, sub formă de schemă, dintre feature-urile de care dispune mouse-ul, iar dedesubt avem descrierea lor, respectiv specificașii tehnice.

Pe una din laturile albastre este imprimată o imagine cu mouse-ul văzut dintr-o parte, iar pe cealaltă sunt prezetate câteva dintre punctele forte, în mai multe limbi, inclusiv română. Pe latura de jos avem codurile de bare și mențiuni despre conținutul pachetului, iar pe cea de sus avem o imagine cu mouse-ul văzut din față.

Se dă jos primul strat de carton (dispus în formă de sertar) apoi ne sare în ochi inscripția Warning! și mesajul “Weapon of mass pwnage inside”, iar odată ce ridicăm capacul cutiei avem un cartonaș pe care, pe o parte ni se mulțumește că am ales Phoenix, iar pe cealaltă cu instrucțiuni grafice de conectare, un sticker cu logo-uri Aqirys, un ghid de instalare și mouse-ul protejat într-un cofraj de burete.

Aspect

Phoenix este mouse-ul de gaming cu cea mai multă culoare, dintre cei 4 mouși Aqirys, iar negrul nu mai este așa predominant. Culoarea, sau mai bine zis, culorile, sunt date de LED-urile RGB prezente în rotița de scroll, în logo-ul de pe spate și pe întreaga suprafață a laturilor Phoenix.

Pe partea de sus, avem logo-ul Aqirys, iar în partea din față sunt cele două butoane de click între care se află rotița de scroll zimțată și două butoane pentru DPI (+/-). Pe partea de jos avem două piciorușe mari de susținere, între care se află senzorul.

Cablul USB este îmbrăcat într-un material textil, iar pe latura din dreapta, cât și pe cea din stânga avem un fel de peliculă lucioasă perforată mărunt care dă voie să se vadă iluminarea RGB. Pe partea dreaptă stângă avem trei butoane, cele două de back/forward și încă unul adițional.

Phoenix arată bine așa cum este, dar în momentul în care aprinzi RGB-ul se transformă în ceva și mai plăcut și te atrage să-l pui la treabă.

Tehnic

Dacă Phoenix e un mouse atrăgător d.p.d.v. vizual, să vedem și cât de capabil este.

Aqirys Phoenix este pentru dreptaci și are dimensiunile 126.3 x 67.7 x 42.5 mm și o greutate de doar 92g, iar cablul se conectează la USB 2.0 și are o lungime de 1.8 m. Partea de contact cu mâna are aplicat un strat Sweat Proof.

Senzorul optic este PixArt 3327, are un pooling rate de 1000Mhz, o accelerație de 30G și un DPI de maxim 12000. Switch-urile sunt Huano și promit să reziste până la 50 milioane de click-uri, Phoenix are memorie internă, suport RGB și 8 butoane (2x left/right, 1x scroll, 2x forward/back, 2x DPI (+/-) și 1x buton bonus).

RGB-ul, respectiv butoanele se configurează după plac prin aplicația dedicată de unde poți programa butoanele și face Macro, poți modifica DPI-ul, pooling rate-ul, viteza mouse-ului, al scroll-ului și al dublu click-ului și-ți poți alege dintre 8 jocuri de lumini (Blink, Breath, Neon, Wave, Yo-Yo, Strobe, Glide Sensitive, Click Sensitive) și 1 static (Solid) la RGB, unde ai control și asupra intensității luminii și viteza acestora. Configurația optimă o poți salva ca profil, putând face mai multe după cum îți dorești.

Teste

În primul rând, vizual Phoenix este destul de atrăgător și după cum spuneam, RGB-ul este mult mai vizibil pentru că este mai înalt, iar în palmă parcă stă un pic mai bine decât celelalte.

Acel strat Sweat Proof, aplicat pe partea de contact cu palma, îl face și plăcut la atingere în același timp, dar lasă amprente vizibile și-mi place “cauciucul” rotiței de scroll, care are și RGB pe ea. Se simte bine în palmă, dar e foarte ușor și acest lucru e posibil să sperie unii jucători pentru că nu pot controla greutatea, cum se întâmplă în cazul moușilor de gaming profesionali. Nu e panică, man – ca să citez dintr-o reclamă – căci faptul că prin aplicație poți controla DPI-ul îți poți găsi configurația optimă să-l faci pe placul tău. Click-urile sunt zgomotoase, dar în general nu prea contează căci gamerii folosesc căști sau boxe audio care, cu siguranță, estompează clănțănitul tastaturii sau chițăitul mouse-ului.

Din aplicația lui ai acces la câțiva parametri importanți de configurare și ai avantajul să-ți poți face profile în funcție de utilizarea lui Phoenix. Spre exemplu eu mi-am făcut 3 profiluri (de bază) și anume unul pentru utilizarea în Windows 10 (necesită o configurare în funcție de rezoluția monitorului și de aplicațiile cu care lucrezi – Office, programe editare video/sunet/imagini etc.) și două pentru genurile de jocuri de strategie/RPG, respectiv FPS/Action. Să nu uităm că avem și acel butonaș în plus lângă cele de back/forward căruia îi poți da, spre exemplu, o funcție nouă/importantă în jocuri, prin Macro.

RGB are, spre deosebire de ceilalți mouși Aqiris, mai multe animații dinamice și cum tot spun, iluminarea statică o poți alege de culoarea care se asortează cel mai bine cu celelalte accesorii și componente ale rig-ului tău. RGB-ul ocupă ambele laturi ale mouse-ului și este mult mai vizibil decât în cazul celorlalți mouși, logo-ul fiind, și în acest caz, acoperit de palmă.

Phoenix și-a văzut bine de treabă pe toate mouse pad-urile testate (unul de plastic tare, unul din material maleabil cu o suprafață din material textil, dar și pe Aqirys Solaris) și bineînțeles direct pe birou. Pentru fiecare în parte, modificarea DPI-ului a fost necesară, iar cablul e destul de moale cât să nu-l simți, iar dacă ai și un Bungee, garantat Phoenix va fi perfect la orice tip de utilizare.

Jocurile necesită profile făcute prin aplicație, iar funcția de Macro devine foarte utilă mai ales pentru cele online respictiv de strategie/RPG. Diablo III, Warcraft 3 Reforged, C&C Red Alert Remastered și DOOM, Horizon Zero Dawn, Death Stranding, Watch_Dogs 1, 2, Tomb Raider sunt jocurile pe care am testat Phoenix, și s-au potrivit la fix cele două profiluri pe care mi le-am creat, în funcție de genul jocului. Spre exemplu în Windows, pe un monitor cu rezoluție 4K, 3.500 la DPI este destul pentru mine, iar pentru jocuri, în general poți opta pentru mai mult, în funcție de genul acestora, 12.000 fiind maximum suportat de Phoenix – mai mult decât de ajuns, zic eu.

Concluzie

Cum spuneam și la introducere, Phoenix nu e nevoie să renască din cenușă – cum spune legenda, dar este reprezentat de mouse-ul de față prin culorile redate de RGB prezent pe o suprafață mai mare decât ceilalți mouși din portofoliul Aqirys.

Phoenix este o plăcere vizuală și nu se dă înapoi nici de la performanțe reușind să ofere jucătorului casual toate elementele care să-i ofere o experiență de joc optimă. Aplicația are și ea un cuvânt important de spus, căci de acolo îți faci profilele cu configurațiile preferate în funcție de activitățile în care vei folosi mouse-ul și sigur, cea principală sunt jocurile!

Aqirys Phoenix se comercializează în România la un preț de 170 de lei.

Recenziile celorlalți mouși de gaming Aqirys sunt și ele gata (plus mouse pad-ul Solaris): Acrux, Orion și Polaris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.