Madre, cel mai recent film al regizorului spaniol Rodrigo Sorogoyen (El Reino / Jocuri de putere), premiat la Veneția pentru cel mai bun rol feminin și realizat după un scurtmetraj nominalizat la Oscar, este lansat în cinematografele din România pe 4 iunie.

O dramă puternică și sensibilă în același timp, Madre o are în centru pe Elena, o femeie din Spania care și-a pierdut fiul în vârstă de șase ani. Ultima oară când a vorbit cu el l-a telefon, copilul era pe o plajă din Franța, speriat că nu-și găsește tatăl. La un deceniu după incident, Elena e pe aceeaşi plajă şi îşi umple zilele administrând un restaurant. E gata să se împace cu trecutul, când, într-o zi, îl întâlneşte pe Jean, un adolescent care îi aduce aminte de fiul ei. Între cei doi se naște o relaţie cu urmări neaşteptate.

”Provocarea pentru cele două personaje principale ale filmului a fost dacă ele acceptă sau nu faptul că sunt prinse într-o poveste de dragoste. O dragoste specială. Dragostea unei mame pentru fiul ei peste timp. O mamă care n-a apucat să-și ia adio de la copilul ei și care acum e pregătită să o facă. Pentru că a trecut suficient de mult timp”, spune regizorul Rodrigo Sorogoyen, care a scris și scenariul, alături de Isabel Peña. ”Madre e o călătorie de la întuneric la lumină, de la moarte la viață, de la vinovăție la iertare, de la frică la iubire”, adaugă cineastul spaniol.

Rodrigo Sorogoyen a construit Madre pornind de la propriul scurtmetraj cu același nume, care a fost nominalizat la Oscar în 2019. De altfel, prima scenă a filmului este chiar acest scurtmetraj, care a mai fost premiat la peste 20 de festivaluri internaționale.

Rolul principal este interpretat de Marta Nieto, a cărei performanță actoricească i-a adus Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Veneția.

”Prestația excelentă a Martei Nieto este un exercițiu stăpânit de devastare care taie în carne vie”, scrie Variety, în ton cu critica internațională care a primit filmul cu cronici elogioase: ”Impecabil filmat și jucat” (The Hollywood Reporter”), cu ”un personaj central puternic, o estetică senzațională și cadre care se mișcă precum baletul” (Cineuropa).

Madre este cel de-al cincilea lungmetraj al lui Rodrigo Sorogoyen, unul dintre cei mai importanți regizori spanioli contemporani. Născut în 1981, Sorogoyen a debutat ca scenarist de televiziune, apoi a lucrat ca regizor de seriale. Filmul care i-a adus faima, Stockholm (2013), a fost recompensat la mai multe festivaluri internaționale, câștigând și Trofeul Transilvania la TIFF. Precedentul lungmetraj al său, El Reino / Jocuri de putere (2018), a avut premiera la Toronto International Film Festival și a fost marele câștigător al Premiilor Goya din acel an, cu 7 trofee, printre care cele pentru cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu și cel mai bun actor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.