POCO M3, F3 & X3 – Trilogia POCO la test!

"POCO X3 vine cu un hardware bun și NFC și aduce o suită de camere bune; M3 se situează la un nivel mediu, dar impresionează cu o autonomie ridicată mulțumită bateriei cu capacitate mare, iar F3 vine și el cu performanțe ridicate și ne introduce în noua eră a telefoniei cu ajutorul suportului 5G."

0
1095
Ascultă acest articol


Xiaomi a ajuns de relativ scurt timp în România dar a făcut-o cu dreptul oferind produse din mai multe categorii, dar și smartphone-uri la prețuri foarte bune. Mi-a făcut plăcere să iau parte la marea deschidere a primului magazin din București și am avut posibilitatea până acum să testez produse din portofoliul acestora.

POCO! POCO este un brand de telefoane mobile inteligente care a răsărit pe o piață suprasaturată de astfel de device-uri și lupta e aprigă între producători, deci sunt încântat să pun mâna nu pe unul, nici pe două ci pe trei dintre modelele acestuia.

Cei trei mușchetari POCO

Trilogia POCO, ajunsă pe masa noastră de test este formată din cei trei mușchetari, M3, F3 și X3 – fiecare cu câte un target de clienți, mai mult sau mai puțin strictă. Așadar, în rândurile care urmează vom discuta despre toate trei și vom trage o concluzie alături de voi.

Pachet

Fiecare producător oferă brandului lor un anume stil, paletă de culori pentru a se deosebi de alte produse de pe piață, iar în cazul POCO avem combinația de culori negru și galben care se văd și se admiră direct pe ambalajele celor trei.

Dacă capacele F3 și X3 sunt negre, cea a lui M3 este galbenă, cutia la toate trei fiind galbene și pe capac, la fiecare în parte, pe lângă logo-ul scris mare, pe centru, avem dedesubt câte un feature reprezentativ. M3 are menționată bateria de 6000mAh, F3 conectivitatea 5G, iar X3 includerea NFC.

Pe lateralele lungi ale capacului sunt, de asemenea, logo-urile pe centru, iar pe latura mică de jos avem codul de bare, conținutul cutiei, respectiv menționate modelele. Pe partea de jos, respectiv latura mică de sus, nu avem nimic scris sau menționat.

În cutie, pe lângă mobilul învelit într-o țiplă protectoare imprimate cu texte legate de feature-urile telefoanelor, vine și o folie aplicată pe display (sau care trebuie aplicată de utilizator), câte o husă de silicon, alimentatoarele la curent și cablurile USB pentru fiecare, certificat de garanție și ghid rapid de utilizare, cheița de dual SIM, iar F3 are în plus un mic adaptor din USB-C în jack audio. Totul, mai puțin alimentatoarele și cablurile de alimentare/date, vin într-o cutiuță – aranjat totul bine în ambalaj.

În cazul ambalajelor mușchetarilor POCO totul se păstrează simplu și eficient, în paleta de culori galben-neagră care, cu siguranță, atrage priviri.

Aspect

Cei trei mușchetari POCO nu sunt deloc gemeni fiecare dintre ei având dimensiuni și aspecte diferite, M3 spre exemplu, are capacul spate cu o textură ca de piele, în partea de sus fiind cele 3 camere și LED-ul Flash, dar și logo-ul scris mare POCO – toate într-o zonă diferit texturată; F3 vine cu un capac foarte lucios – aproape oglindă – închis la culoare, în partea de jos fiind precizat numele modelului și 5G, iar în partea de sus, în stânga, avem AI Triple Camera și LED-ul Flash și mențiunea că suportă 48MP. Ultimul, dar nu și cel din urmă, X3 are un capac cu un design diferit (culoare Shadow Grey), pe centru având o porțiune hașurată pe care scrie mare POCO, în partea de sus fiind cele 4 camere și LED-ul Flash și mențiunea Ai Super Camera 64MP, designed by POCO!

Pe lateralele de sus ale trilogiei noastre avem microfon și senzor infraroșu la X3, difuzoare, senzor și microfon la F3 și difuzor, senzor, microfon și jack audio la M3. Pe latura de jos avem jack audio, microfon, difuzor și portul USB-C la X3, la F3 difuzor, microfon, port USB-C și sertarul pentru dual SIM la X3, iar la M3 difuzor, microfon și port USB-C.

Pe latura lungă din stânga, la X3 avem sertarul pentru SIM, la F3 nu este nimic, iar la M3 sertarul pentru SIM, iar pe cea din dreapta avem la X3 butoanele de volum +/- și buton de Power, la F3 la fel, iar la M3 la fel ca și în cazul X3. Toate butoanele de Power au cititor de amprente încorporate.

Pe partea din față, avem difuzorul pentru telefonie în partea de sus, pe centru – în cazul lui X3 funcționează și ca difuzor audio, iar dedesubt camera selfie.

Ca aspect sunt ușor diferite și chiar dacă partea din față și lateralele sunt oarecum asemănătoare, capacul de pe spate nu se aseamănă la niciunul, datorită culorii, texturii, al numărului de camere și poziționarea/gruparea lor.

Tehnic

La capitolul tehnic există diferențe între cele 3 POCO-uri, fiecare dintre ele având, după cum ziceam, anumite elemente importante.

X3 are dimensiunile de 165.3 x 76.8 x 9.4 mm și cântărește 215 g, pe când F3 are dimensiunie 163.7 x 76.4 x 7.8 mm și cântărește 196 g, iar M3 are 162.3 x 77.3 x 9.6 mm și cântărește 198 g.

F3 are procesor Qualcomm SM8250-AC Snapdragon 870 5G și GPU Adreno 650, X3 are Qualcomm SM7150-AC Snapdragon 732G și Adreno 618, iar M3 are Qualcomm SM6115 Snapdragon 662 și Adreno 610, memoriile RAM fiind de 4, 6 sau 8 în funcție de configurație, iar cele de stocare internă între 64GB și 256GB.

Display-ul Amoled este de 6.67 inch la 120Hz la F3, X3 având aceeași dimensiune și frecvență dar e IPS, iar M3 are un IPS la 6.53 inch. X3 are un corp din aluminiu și Gorilla Glass 5, M3 un corp de plastic și Gorilla Glass 3, iar F3 corp de plastic și Gorilla Glass 5.

X3 și F3 au protecție la praf și apă certificare IP53, toate rulează Android 11, MIUI 12 for POCO, și toate au dual SIM și maxim 4G, mai puțin F3 care suportă 5G, iar X3 și F3 au suport NFC. Tot la conectivitate M3 și X3 au Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, iar F3 are Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6 și Bluetooth 5.0, excepție făcând F3 care are 5.1.

Camerele selfie sunt de 20 MP, f/2.5 la F3, 8 MP, f/2.1 la M3 și 20 MP, f/2.2 la X3 și filmează Full HD la 30fps, iar camerele principale sunt în număr de 3 la F3 și sunt de 48 MP, f/1.8, 8 MP, f/2.2 și 5 MP, f/2.4; la M3 sunt 3 camere 48 MP, f/1.8 și 2 de 2 MP, f/2.4 (macro și depth), iar la X3 avem 4 camere de 64 MP, f/1.9, 13 MP, f/2.2 și 2 de 2 MP, f/2.4 (macro și depth). Dacă F3 și X3 filmează la maxim 4K@30fps, M3 filmează la maxim 1080p@30fps.

Pe partea de navigare, F3 suportă A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC, X3 A-GPS, GLONASS, BDS, iar M3 A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO; toate au port infraroșu, iar bateriile sunt Li-Po 4520 mAh cu Fast Charging la F3, M3 are Li-Po 6000 mAh cu Fast Charging și Reverse Charging, iar X3 are Li-Po 5160 mAh cu Fast Charging.

F3 se găsește, în anumite locații, în variantele de culori Arctic White, Night Black, Deep Ocean Blue, M3 Cool Blue, Poco Yellow, Power Black, iar X3 Cobalt Blue, Shadow Gray.

M3 și X3 au Radio FM, F3 nu, iar F3 este cel mai nou lansat (martie 2021), M3 fiind lansat în noiembrie anul trecut, iar X3 în septembrie.

Fiecare dintre cele trei modele au avantajele și dezavantajele sale între ele, dar să nu uităm că fiecare are câte un public țintă.

KING POCO is HERE!

Testare

Înainte de toate mă bucur că am reușit să testez terminalele POCO despre care auzisem multe online prin Xiaomi și speram să le vedem și în România așa că le-am testat cu plăcere fără a avea așteptări foarte mari căci știam că sunt dedicate nivelului mediu de clienți, dar la un preț destul de bun.

În mână cele trei terminale sunt cam același privite de la distanță, la partea din față, singurul un pic mai mic ca dimensiuni fiind M3. Se observă chiar și din pozele de mai jos că diferă și calitatea display-ului, contrastul fiind mai mare și culori mai vi la modelul cu AMOLED (F3), dar răsucite cu capacul zici că sunt 3 telefoane complet diferite prin culori alese, texturi și gruparea/poziționarea camerelor și a LED-ului Flash. Toate trei sunt aspectuase în felul lor, dar spre deosebire de alte branduri/producători, POCO e foarte mândru de sigla sa și nu-i e rușine să o expună ce cât de mare posibil (excepție făcând F3 unde dimensiunile sunt mai mici). Se simt bine în mână toate, mai bine cu husele aplicate decât fără, unde F3 și X3 tind să alunece, însă pe M3 ai aderență bună datorită texturii capacului.

Display-urile sunt destul de capabile la fiecare dintre ele cu un plus pentru F3 (AMOLED) apoi pentru X3 căci ambele au suport pentru 120Mhz, în filme/seriale pe Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video și YouTube comportându-se foarte bine. Unghiuri de vizualizare bune, un contrast bunicel, iar dimensiunile ecranului la F3 și X3 fiind destul de mari ca să te poți bucura de un spațiu mare de vizualizare.

Wi-Fi-ul își face bine datoria, streaming-ul de video, dar și audio – playlist-ul Spotify se aude bine prin căști, dar și prin difuzoare acestea fiind stereo la toate, mai puțin la X3 care se folosește de difuzorul pentru conversațiile telefonice. Am făcut și câteva teste de transfer Wi-Fi pentru a face comparație:

Fiindcă are suport magazin Google Play îți poți descărca și instala toate nebuniile, inclusiv jocuri precum Asphalt Legends care se știe că e arătos și papă resurse așa că l-am instalat pe trilogia POCO și i-am dat drumul la treabă. Toate i-au ținut piept cu brio, M3 încălzindu-se totuși puțin mai tare ca celelelate pe parcursul sesiunilor de joc. Împerecherea via Bluetooth cu un controller de PS4 Pro s-a făcut rapid, motivul acestei alegeri a fost pentru a testa jocuri și prin GeForce NOW – un serviciu de streaming de jocuri și am rulat Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Grim Dawn, Outriders și Watch Dogs 2 fără probleme.

Browsing-ul, aplicațiile de social media, operațiunile de tip Office, rulează bine, fără întreruperi, meritul fiind aici nu numai al capacității hardware ci și al sistemului de operare Android 11, MIUI 12 for POCO.

Camera selfie, la toate 3 terminalele POCO, a funcționat ireproșabil la sesiune de video conferință prin Messenger, Zoom sau Skype, la fel și microfonul. Convorbirile telefonice, de asemenea, s-au auzit bine, participanții la conversații fiind declarați mulțumiți de calitatea sunetului și de volumul acestuia.

Pe partea de fotografie și filmare se poate până la 64mpx (X3) respectiv 4k @ 30fps (F3, X3) și primele teste le-am făcut cu AI pe automat, rezoluția maximă suportată de fiecare dintre cele trei, respectiv am folosit și modul Portret la fotografiile de aproape. Din nefericire nu am putut să încerc camerele la adevărata lor capacitate datorită vremii urâte care nu mi-a permis să le scot în natură pentru a fi testate, dar și perioada relativ scurtă în ca care nu am avut timp îndeajuns pentru a testa nu 1, nici 2 ci cele 3 POCO-uri concomintent! Este ușor, însă, să-ți dai seama că X3 este cel mai bine dotat și capabil dintre cele trei.

X3-ul mi-a plăcut că are un micuț LED de notificări/stare, în partea de sus, lângă difuzorul pentru apeluri și camera selfie. Mi se pare că este foarte util în mai multe împrejurări când poate ai pus telefonul pe Silent și notificările vizuale vin în ajutor.

Bateriile în general sunt destul de bune ținând în viață trilogia o zi, fără probleme, cu activități zilnice în regim mediu, M3 fiind însă și mai voinic, bateria de 6000mAh, rezistând chiar și a doua zi fără prea mare efort. Oricum, alimentatoarele din pachet au suport de încărcare rapidă și în 2-3 ore bateria e încărcată la loc.

Toate cele trei POCO-uri vin cu MIUI 12 for POCO cu actualizări la 12.0.5 (F3), 12.0.6 (M3) și 12.0.7 (X3) și includ câteva aplicații proprietare și suita de aplicații Google pe care ne-o alegem prima oară când deschidem smartphone-ul.

Îmi place că cele trei terminale au target-uri diferite de utilizatori, dar păstrează experiența de utilizare pe cât se poate de identică la toate prin MIUI 12 for POCO care este optimizat foarte bine. Dacă la X3 și F3, efectiv rulează excelent, la M3 se simte lipsa unui procesor, memorie RAM și GPU, dar compensează printr-o baterie mai mare. F3 se mândrește cu al său 5G, iar X3-ul ne oferă o suită mai performantă de camere foto/video.

Concluzie

Cei trei mușchetari POCO, sau cum am tot numit-o în articol – trilogia POCO, nu mi-a depășit așteptările însă au fost exact cum mă așteptam să fie. Aranjate frumos de Xiaomi pentru categorii specifice de utilizatori, F3, M3 și X3 își au locurile bine conturate. După cum am spus mai sus, X3 vine cu un hardware bun și NFC și aduce o suită de camere bune; M3 se situează la un nivel mediu, dar impresionează cu o autonomie ridicată mulțumită bateriei cu capacitate mare, iar F3 vine și el cu performanțe ridicate și ne introduce în noua eră a telefoniei cu ajutorul suportului 5G.

X3 și F3 au și display-uri mari și performante datorită celor 120Hz care contează foarte mult și toate trei POCO-uri oferă o calitate notabilă a sunetului atât prin difuzoare cât și pe căști. Toate acestea sunt motorizate de un sistem de operare rapid și matur, MIUI, care, ajuns la versiunea 12 devine și mai bun prin actualizări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.