Luna august a însemnat pentru Eforie Sud un prilej de relevare a unei noi fețe – un loc activ din punct de vedere artistic și cultural, cu o comunitate implicată și un spirit civic dinamic. Toate acestea închegate prin proiectul Eforie Colorat – Intervenție culturală.

Principalul scop al acestuia a fost, pe lângă tragerea unui semnal de alarmă asupra situației îngrijorătoare în care se află stațiunile de la malul mării pe perioada sezonului estival, acela de a doborî bariera dintre artist și mulțime sau dintre spațiile de expunere convenționale și spațiul public și de a demonstra că arta este, până la urmă, un limbaj comun și, mai mult decât atât, cel prin care se poate constitui schimbarea.

Totul a început cu o acțiune de ecologizare de tip performance, în cadrul căreia au fost invitați turiștii și comunitatea locală, alături de artiștii aflați în rezidență pe perioada proiectului. Întreg procesul, gândit și coordonat de Emil Cristian Ghiță, a avut ca piesă principală o instalație realizată de artist, sub forma unui vierme din plasă metalică, pe care participanții l-au purtat cu ei traversând stațiunea și în care au adunat deșeurile de pe plaja și faleza din Eforie Sud. Iar cum ,,nimic nu se aruncă, totul se transformă”, aceste reziduuri au căpătat și ele o nouă formă.

O parte dintre ele a fost folosită pentru realizarea a două sculpturi: cea a artistului Ovidiu Toader, Future Fish, care atrage atenția asupra modului în care omul sufocă și, încet dar sigur, începe să își lase amprenta în mod definitiv asupra naturii și cea a lui Radu Panait, God of Trash, care ironizeaza noile practici consumeriste și superficialul idolatrizat. Acestea vor rămâne în incinta Grădinii de Vară până pe 12 septembrie.

Restul deșeurilor au fost utilizate ca materie primă pentru un atelier de obiecte decorative, coordonat de artiștii Emil Ghiță, Ovidiu Toader și David Tăicuțu. Participanții au creat diverse lucrări, care vor fi de asemenea expuse, timp de 30 de zile, la Grădina Cinemascop. Dintre acestea, trei au fost premiate, iar selecția a fost realizată de curatoarea proiectului, Raluca Oancea (Nestor). Cu o viziune multilaterală asupra a ceea ce înseamnă arta contemporană în contextul actual, ea descrie proiectul Eforie Colorat – Intervenție Culturală astfel:

,,Într-o eră puternic amprentată de tehnologie, în care am ajuns să măsurăm iubirea în like-uri pe Facebook, să controlăm moartea la distanţă cu drone inteligente, să ne customizăm afectele după emoticoanele disponibile iar memoria după postările pe Instagram, proiectul Eforie Colorat ridică o serie de probleme legate de necesitatea unei repoziționări a omului față de întregul spectru al viului, respectiv a unei redefiniri a însuși umanului. […] A venit momentul să răspundem unor întrebări precum: este omul salvatorul naturii ori doar un consumator neglijent? Ce înțeles mai deține astăzi conceptul de Natură? Este tehnologia doar un simplu instrument ori mai degrabă un factor ce controlează modul nostru de viață, inițiând astfel o automatizare, o normalizare a existenței? Care ar putea fi aici rolul artei? Poate artistul funcționa astăzi ca activist, ca mediator, ca liant între natură și cultură? Este posibil ca, atunci când este deturnată artistic, tehnologia însăși, să ne poate aduce, paradoxal, mai aproape de natură?”.

În contextul tuturor acestor întrebări, dar și din dorința organizatorilor de a redeschide Grădina de Vară din Eforie Sud ca spațiu care încurajează întâlnirea, comunicarea, schimbul de idei și dialogul, a avut loc și workshop-ul susținut de Dan Perjovschi. Așa cum i-a spus și numele, atelierul ,,Gândim și desenăm împreună” nu s-a rezumat doar la producerea unor lucrări individuale, ci a fost mai degrabă o experiență colectivă, în care nu numai că fiecare temă de discuție a fost abordată din diverse perspective, dar desenele participanților au fost reunite, la final, sub forma unei unice lucrări. Acesta s-a încheiat cu o prelegere susținută de artist, alături de Lia Perjovschi, în care s-au explorat relațiile din cadrul sistemului mondial de artă, profit/ non-profit, mainstream/ alternativ, conservator/ experimental, bienale/ târguri de artă, galerii și instituții publice. Evenimentul s-a desfășurat sub forma unei discuții cu publicul, format din membri ai comunității locale sau turiști interesați de practicile artistice ale celor doi, artiștii rezidenți sau invitați în cadrul proiectului, dar și reprezentanți importanți ai scenei culturale din România, precum Corina Șuteu, fost ministru al culturii în perioada 2016-2017.

Mai mult, în tot acest timp, pereții Grădinii Cinemascop au prins culoare datorită picturilor realizate de muralista ATOMA (Andreea Toma) și ilustratoarea cehă Barbora Idesová. Ele au tratat aceeași tematică ecologică, cu un discurs orientat către impactul tot mai puternic al omului asupra naturii.

Toate aceste evenimente au fost documentate. A fost realizat un video documentar al performance-ului de ecologizare a plajei și falezei (link), care se poate vedea în fiecare seară la Grădina de vară Cinemascop. Pe lângă acesta, se va lansa și un scurtmetraj care cuprinde întreaga perioadă de desfășurare a proiectului. De asemenea, lucrările fiecărui participant al workshop-ului susținut Dan Perjovschi vor fi reunite, alături de fotografii din cadrul proiectului, sub forma unei mici publicații. Toate acestea, alături de cele trei obiecte decorative vor fi adunate și în cadrul unei expoziții care va avea loc în luna noiembrie, la galeria E T A J artist-run space din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.