Mai este puțin până când proiectul Eforie Colorat se încheie – pentru moment. Până pe 12 septembrie, Grădina de vară Cinemascop din Eforie Sud continuă să-și deschidă porțile zi de zi, cu la fel de multe activități și surprize, așa cum s-a întâmplat pe tot parcursul acestei veri. Dacă sunteți în Eforie Sud sau în împrejurimi, puteți vizita grădina de vară după ora 19:00, zilnic, pentru a lua parte la cel mai mare proiect cultural de pe litoral.

Deschisă pe 14 iunie pentru entuziaști de toate vârstele, Grădina de vară Cinemascop a adus culoare, la propriu și la figurat, în cea mai veche stațiune de la mare. În perioada următoare, aveți ocazia de vedea filme de lung și scurt metraj, expoziții, concerte sau spectacole de teatru. Participarea la cele mai multe dintre evenimente este gratuită, deoarece Eforie Colorat are ca scop oferirea accesului la cultură într-o locație mai puțin obișnuită, însă cu o nevoie vizibilă de alternative de petrecere a timpului liber, atât pentru turiști, cât și pentru localnici. Proiectul este organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale, împreună cu Centrul Ceh București, Primăria Orașului Eforie și RADEF RomâniaFilm, cu sprijinul sponsorului principal, Kaufland România.
Deci, ce vă așteaptă în grădina de vară din Eforie Sud în perioada următoare?

Desfășurându-se într-o grădină de vară, atracția principală este reprezentată de proiecțiile de film, ce încep după ora 20:30.

Filme de toate genurile și din toate colțurile lumii vor fi proiectate pe ecranul grădinii, odată cu lăsarea nopții. Însă grădina este deschisă publicului de la ora 19:00, pentru că sunt multe alte elemente ce întregesc programul și sunt gata să fie descoperite.

Pe pereții interiori ai grădinii se regăsesc două expoziții – „Eroinele”, realizată de Centrul Ceh București, ce prezintă portretele ilustrate și poveștile de viață ale 50 dintre femeile remarcabile din Cehia și România, și expoziția Short Film Breaks, ce cuprinde instantanee de la proiecțiile de film realizate de festivalul cu același nume în companii private din România, dar și de la proiecțiile din Nepal, Indonezia, Kenya, Tanzania, Senegal sau Guatemala. În incinta grădinii veți putea găsi și white cube-ul E T A J on wheels, ce va prezenta expoziția „Între o față și o pată roz”, a artistului român Eduard Bălaș.

În urma proiectului adiacent „Eforie Colorat – intervenție culturală”, ce a constat într-un performance realizat cu scopul de a igieniza plaja și faleza din Eforie Sud și a cuprins mai multe atelierele și evenimente, au fost realizate două sculpturi, ce pot fi văzute în grădina de vară. Una este a artistului Ovidiu Toader, „Future Fish”, care atrage atenția asupra modului în care omul sufocă și, încet dar sigur, începe să își lase amprenta în mod definitiv asupra naturii, și cea a sculptorului Radu Panait, „God of Trash”, ce ironizeaza noile practici consumeriste și superficialul idolatrizat.

Tot în cadrul proiectului mai sus menționat au fost realizate încă două picturi murale pe pereții exteriori ai grădinii, ce aparțin artistei pragheze Barbora Idesová și româncei Andreea Toma (ATOMA). În plus, alte două picturi murale realizate în trecut pot fi văzute din exteriorul grădinii, aparținând artiștilor Robert Obert și Lucian Hrisav.

Chiar dacă grădina de vară nu are o scenă propriu-zisă, asta nu înseamnă că vizitatorii nu se vor putea bucura de concerte și spectacole de teatru. Pe 27 și 28 august două concerte live vor avea loc în acest spațiu, „Sidonia Doica & Laura Cernea acoustic night”, respectiv performance-ul experimental „Daddy Dear”. Două spectacole de teatru forum vor fi jucate în următoarele zile, pe 29 și 30 august, „Planul ecologic european – să acționăm ACUM și pentru generațiile viitoare” și „O Europă pregătită pentru era digitală – Dușmanul de dincolo de ecran – cyberbullying”, ambele realizate de către Centrul Europe Direct Târgoviște. De asemenea, nu uitați că în grădină vă așteaptă și un colț de experiență VR, unde două alte spectacole de teatru pot fi urmărite într-un mod imersiv, în realitatea virtuală.

Cei mici sunt invitați și ei în Grădina de vară Cinemascop. Pe 3 și 4 septembrie, Reprezentanța Comisiei Europene în România aduce expoziția „Micul Prinț”, ce constă în 30 de exemplare ale celebrului roman, traduse în mai multe limbi. Pe 11 septembrie, nu trebuie ratată proiecția filmelor rezultate din atelierele de film documentar pentru copii din comunități cu acces limitat la cultură (Căzănești, județul Ialomița). Filmele explorează universul intim și imediat al copilului, ilustrând activități personale ale acestora. Proiecția va avea loc înaintea filmelor din program, în prezența copiilor care au realizat filmele.
Așadar, în următoarele câteva săptămâni, grădina de vară din Eforie Sud este o destinație sigură, iar pentru a fi la curent cu programul complet, puteți urmări paginile de Facebook și Instagram ale Eforie Colorat. Pentru proiecțiile de film cu bilet, acestea se pot achiziționa de la casieria grădinii și de pe platforma Eventbook.

Evenimentul se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.