Candyman – Recenzie

"Candyman poate rămâne cot la cot cu Freddy sau Jason însă la prezentarea excepțională care a primit-o în acest film, o face ca un film artistic de groază și nu doar un simplu Slasher."

0
1231
Ascultă acest articol


“Finalul este și el un pic haotic, dar e normal ca nebunia să ducă spre un asemenea punct.”

Regizor: Nia DaCosta

Scenariu: Jordan Peele, Win Rosenfeld, Nia DaCosta, Bernard Rose, Clive Barker

Gen: Horror,

Lansare: 27.08.2021

Durata: 1h 31min

Studio: Metro Goldwyn Mayer (MGM), Universal Pictures

Distribuitor: Forum Film

Clasificare: A.P.15

Actori:

Yahya Abdul-Mateen II … Anthony McCoy
Teyonah Parris … Brianna Cartwright
Nathan Stewart-Jarrett … Troy Cartwright
Colman Domingo … William Burke
Kyle Kaminsky … Grady Greenberg
Vanessa Williams … Anne-Marie McCoy

Sinopsis:

O „continuare spirituală” a filmului de groază „Candyman” (1992), a cărui acțiune revine în cartierul Cabrini Green din Chicago, acolo unde a început legenda. Dintotdeauna locuitorii cartierului au fost terorizați de o poveste care s-a răspândit în comunitate despre un ucigaș supranatural cu o mână-cârlig, ușor de invocat de cei care îndrăznesc să îi repete numele de cinci ori într-o oglindă.

În zilele noastre, un artist vizual pe nume Anthony McCoy și iubita sa, o directoare de galerie de artă pe nume Brianna Cartwright, s-au mutat într-un apartament luxos din cartierul Cabrini, de nerecunoscut în prezent.

Anthony, având cariera de pictor la un pas de stagnare și nerăbdător să-și păstreze statutul în lumea artei din Chicago, începe să exploreze prin picturi detalii macabre bazate pe adevărata poveste a lui Candyman, deschizând, fără să știe, o ușă către un trecut complex și dezlănțuind valul terifiant de violențe care îl vor pune față în față cu propriul destin.

Recenzie:

O surpriză care a venit o lună mai devreme. Candyman 2021 își merita lansarea în cea mai spooky lună a anului, octombrie, însă sfârșitul lui august are și el farmecul său. Un horror excepțional care combină elemente din trecut cu moderne, comentarii sociale dar și ceva piele de găină. Este probabil cel mai bun “Slasher” al anului și cu siguranță este una dintre cele mai bune sequel-uri pe care le-am văzut.

Say My Name

În Candyman 2021 urmărim povestea unui artist pe nume Anthony care se află în căutarea inspirației pentru o expoziție și descoperă legenda lui Candyman. Sau cel puțin o parte din ea. Filmul joacă foarte inteligent niște cărți pe care le are în mânecă. Deși este o continuare, filmul se poate urmări fără să fi vazut primul din 1992, dar pentru noi cei care l-am văzut, vom avea de-a face cu o povestire ușor alterată a evenimentelor.

Fiind o continuare directă, scenariul dar și regia joacă cu percepția spectatorului un fel de memory game, în care modifică anumite lucruri si se așteaptă să le identifici și să te întrebi daca la ce te uiți este un reboot sau cu adevărat succesorul clasicului din ’92. Câteodată chiar vezi filmul în aceiași pași ca originalul însă deznodământul și scopul sunt cu totul diferite.

Înțepătura

Cu o distribuție de actori excepțională filmul își permite luxul de a dezvolta mitul sau legenda urbană a lui Candyman. Yahya Abdul-Mateen II, actorul principal, reușește să ne ducă pe un drum întunecat, al unui artist, al unui om de culoare dar și al unei transformări pe care o vedem din trailer care aportă masiv poveștii “Candyman”.

Comentariul social ramane aproximativ același ca si în original doar că actualizat la prezent. Cabrini Green este un simbol în primul film și urma lăsată în 2021 se observă prin gentrificare zonei care acum roiește cu lume întărită. Contrastul are o singură constantă și aceea e Candyman, acest personaj, această legendă urbană creată de colectiv care se dovedește a nu fi atât de legendă precum pare.

Dulciuri pentru cei dulci

Muzica este și ea un element important in film. Este aproape la fel de simbolică precum soundtrack-ul produs de Philip Glass pentru original. Tensiune si groază, pe alocuri dar mai degrabă un aer de neliniște și mister fac ca o combinație de cadre si muzică să îți ridice firele de păr pe ceafă. Nu joacă jump scares și lasă ca multe lucruri să fie văzute sau observate ducând la o stare de neliniștite completă. Pe de altă parte încearcă să și joace cartea de Slasher, unde aș crede că e datorită faptului că trebuie să ajungă la o oră și 30 de minute, iar câteva scene rămân ori în aer ori în plus. Finalul este și el un pic haotic dar e normal ca nebunia să ducă spre un asemenea punct.

Unele lucruri trebuie sa rămână la fel

Nu o să fie pentru toată lumea în special pentru cei care se vor aștepta la cel mai nou și mai tare film de groază. Dar face atât de multe lucruri bine că pentru cel puțin cei ca mine, să prezinte un aer proaspăt în lumea groazei. Să readucă în lumina reflectoarelor un simbol demn de ele și în prezent. Candyman poate rămâne cot la cot cu Freddy sau Jason însă la prezentarea excepțională care a primit-o în acest film, o face ca un film artistic de groază și nu doar un simplu Slasher.

Rămâne, așadar, să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Filmul Candyman rulează din 27 august 2021 în România la cinematografe și este distribuit de Forum Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.