În general, monitoarele UltraWide și cu ecran curbat au fost gândite pentru gaming cu scopul de a oferi jucătorilor o plajă vizuală extinsă și o imersivitate maximă. Acest tip de monitoare continuă să apară pe piață, iar succesul lor este incontestabil.
Dar acum, în acest articol, vom vorbi despre acest gen de monitoare doar că vin dedicate segmentului de office, ceea ce ne-a făcut foarte curioși să testăm un model din B-Line de la Philips. Este vorba, mai exact de Philips 346B1C și nu mai stăm la palavre și dăm drumul la treabă!
Pachet
Să fim înțeleși, Philips 346B1C este un monitor mare, de 34′ cu ecran curbat deci din start ne așteptăm la un ambalaj voluminos și bine protejat și chiar așa și este.
Într-o cutie de carton tare pe care avem incripționate câteva detalii principale ale monitorului (rezoluție WQHD, USB-C Docking, Curved UltraWide, MultiView), dar și o imagine a acestuia, avem cablu HDMI, cablu DP, cablu USB, cablu USB-C/A Y, cablu de alimentare, monitorul și un ghid de utilizare – totul într-un sandwich de “scârță” pentru o protecție sporită la transport.
Aspect
Monitorul de față este voluminos și are dimensiuni mari, piciorul de susținere fiind un element important al pachetului și acesta, prins pe o talpă care se rotește la aproape 360 grade are și suport pentru cable management și oferă posibilitatea ridicării/coborârii monitorului destul de abițioase – să spunem așa.
Monitorul nu are o curbură prea pronunțată, dar nici nu era nevoie la ce lungime are și observăm ușor textura de metal “brushed” de o culoare gri-închisă care predomină. Culorile să păstrează și în cazul piciorului de susținere și a talpei de sprijin.
Se observă ușor că display-ul în sine aproape că nu are ramă în laterala de sus și cele două mici, dar în partea de jos avem o bandă subțire pe care este sigla Philips și un senzor lângă. Pe acea bandă, în colțuri este inscripționat numărul modelului respectiv avem un mic sticker sub care sunt imprimate simbolurile butoanelor de control care se găsesc sub display. Tot acolo avem și un mic LED de stare.
Panoul de control este format din 5 butoane, două de direcție, unul pentru OK, cel de Power și unul pentru selectarea sursei de conectare. Pe latura din stânga a monitorului avem un panou USB cu 4x USB-uri dintre care unul cu funcție de alimentare, plus portul care vine conectat la PC via USB. Pe latura de jos, se observă două difuzoare stereo și alt panou de conexiuni unde avem și portul pentru alimentare la curent și un switch On/Off. Acolo avem un jack – ieșire audio, LAN Ethernet, USB-C, DP și HDMI. Nu lipsește nici Kensington Lock-ul, iar sistemul de prindere a monitorului este VESA.
Piciorul are un sistem rapid de prindere de monitor, are o gaură pentru managementul cablurilor și se prinde printr-un șurub de talpa de susținere. Piciorul oferă posibilitatea reglării pe înălțime a monitorului, dar se și înclină ușor și se rotește până la 360 de grade pe talpa de susținere pe care găsim 4 piciorușe de cauciuc anti-alunecare.
Per total monitorul are o culoare neutră și oricum nu este nevoie să atragă priviri prin stil pentru că însăși dimensiunile sale impresionează.
Tehnic
Dacă la prima vedere monitorul impresionează prin dimensiuni, ei bine stă destul de OK și la capitolul conectivitate și alte aspecte tehnice.
Dimensiunile lui 346B1C sunt 807 x 601 x 250 mm și cântărește 11,49 kg, are un display LCD VA de 34″ (86,36 cm) Antireflex având un raport înălțime/lățime de 21:9 și suportă rezoluția maximă de 3440 x 1440 la 100 Hz cu o densitate a pixelilor de 110 PPI și un timp de răspuns de 4ms. Raza arcului de curbă al afişajului este de 1500 R.
Luminozitatea este de 300 cd/m² cu un raport nominal de contrast 3.000:1 și SmartContrast de 80.000.000:1. Unghiurile de vizualizare sunt largi, de 178 grade pe orizontală și verticală și include Stabilizator de imagine, SmartImage, Mod LowBlue și EasyRead.
Dispune de Blocare Kensington, Suport VESA (100×100 mm), este compatibil cu Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 și Mac OS X și are SmartControl. Suportul se ajustează pe înălțime la 180 mm, se rotește la -180/180 grade și se înclină la -5/30 grade.
Include difuzoare 2x5W, iar la conectivitate avem 1x Display Port 1.2, 1x HDMI 2.0, 1x USB-C 3.2 Gen 1, 1x USB-C, 1x USB-B, 4x USB 3.2, LAN Ethernet RJ45 (1G) și Ieșire căști.
Încorporează MultiView prin Mod PIP/PBP și Sincronizare adaptivă și trebuie subliniat și faptul că a fost premiat de T3 ca Best Gaming Monitor 2021 și că are certificare TUV pentru reducerea oboselii ochilor.
Tehnic vorbind, 346B1C pare mai mult decât un monitor mare pentru office… ci și unul pentru gaming, cel puțin așa sunt de părere cei de la T3. Vom vedea și noi imediat…
Testare
Înainte de a parcurge etapele tesării, am să precizez că și montarea se face ușor – e important acest aspect pentru potențialii clienți ai produsului. Imediat cum deschizi cutia iei piciorul de susținere și-l prinzi de talpă printr-un șurubel cu ureche (nu e nevoie de șurubelniță), apoi printr-un Click prinzi piciorul de monitor, acolo având un buton pentru dacă vrei să-l desprinzi la fel de ușor ca și la montare. În pachet mai găsim și un căpăcel din plastic care se atașează în zona conexiunilor, pe spatele monitorului – pentru a se vedea frumos chiar și din spate.
M-am mirat, recunosc, când am văzut că acest model nu este promovat de Philips ca fiind unul de gaming ci face parte din B-Line și totuși, chiar și așa a primit un premiu din partea T3 ca fiind un monitor de gaming demn de admirat.
În primul rând, pe lângă montajul ușor, admir faptul că are poate fi coborât și ridicat la distanță mare. La prima vedere arată bine display-ul cu ramă aproape existentă sus și în laturile mici, iar combinația de culori negru și acel gri metalizat “brushed” poate că nu iese foarte mult în evidență, dar ce mai contează că din moment ce ți-ai ales conexiunea și e afișată imaginea, te va acapara și vei uita de altceva sau de inconveniențe.
Ocupă mult spațiu pe birou, dar poți să te folosești de talpă pentru a pune ceva pe ea, ce consideri tu că stă bine sub display și ai și loc să pui chestii și mai mari pentru că, după cum spuneam, display-ul se ridică destul de mult. Firele vin trase prin gaura din picior, acoperi panoul de conexiuni de pe spate cu acea plăcuță de plastic și ești gata de utilizare.
Panoul de conexiuni dispune de multe porturi USB deci nu-ți vei face probleme că nu ai unde să-ți pui mouse-ul și tastatura și stick-urile USB, iar dacă puterea celor două difuzoare nu te convinge (nu se aude foarte tare), ai ieșirea de căști la îndemână. Îmi place, de asemenea, ideea de încorporare a unui port LAN, pentru că… de ce nu? Și este și la 1GB care la teste s-a comportat excelent, pe un PC și laptop – ambele cu cea mai nouă versiune de Windows 10.
Fie că optezi prin DP sau HDMI, te poți bucura de rezoluția maximă la 3440 x 1440 la 100 hz imediat, iar controlul se face ușor din cele 7 butoane de pe panoul pe care-l controlezi cu mâna dreapta. OSD-ul e simplu și chiar dacă nu are suport pentru limba română, ai cele mai importante opțiuni de comutat la îndemână și te obișnuiești rapid.
Înainte de a trece la testele propriu-zise, țin să subliniez că monitorul dispunde de acel panou Antireflex și unghiuri maxime de vizualizare, iar după un reglaj rapid, după preferințe, la contrast, luminozitate și culori – am găsit combinația potrivită. Contează și lumina din cameră, pe întuneric având cele mai bune rezultate.
Pentru că se vrea un device pentru office use, am dat drumul la câteva aplicații încercând să utilizez pe cât de mult posibil acel suport MultiView și spațiul de lucru mi se pare mai mult decât potrivit aici intrând în schemă și posibilitățile Windows 10 de partajare a ecranului de lucru. În aplicații grafice însă, acea curbură parcă se simte și deformează ușor ceea ce vezi pe ecran presupunând ca ochii să fie poziționați cumva perfect pe mijlocul display-ului. Dacă poziționarea nu este perfectă, intervine acea senzație de deformare a ceea ce este afișat. E un pic tricky, dar probabil te obișnuiești (eu nu am reușit și am testat ceva monitoare cu ecran curbat până acum).
Situația se schimbă atunci când optezi să folosești monitorul pentru entertainment, filmele văzându-se perfect pe display-ul nostru, mai ales cele care suportă o rație de 21:9. Am găsit pe YouTube multe astfel de prezentări, videoclipuri și montaje 4K și aici se vede cu adevărat că excelează monitorul de față. De asemenea, filmele/serialele de pe Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video sunt o plăcere de urmărit, iar dacă optezi pentru o sursă externă mai bună de redare a sunetului, chiar te vei simți bine. Stream-ul merge perfect prin portul de rețea încorporat, iar cred că singura chestie de care trebuie ținut cont rămâne cea în care trebuie să te poziționezi în locul perfect pentru a te bucura de experiența cea mai bună de vizionare.
Este sau nu 346B1C pentru jocuri?
Jocurile. Aici voiam în mod special să ajung datorită intrigii despre care tot v-am bătut la cap. Este sau nu 346B1C pentru jocuri? N-am stat pe gânduri prea mult și am dat drumul la o tură de Forza Horizon 4, și m-am întors o fugă prin Horizon Zero Dawn, Resident Evil Village, respectiv Grim Dawn și Warcraft III Reforged pe care le-am testat și prin GeForce NOW pentru a vedea dacă “ține” LAN-ul încorporat, deși downscale-ul la Full HD și-a spus cuvântul. 346B1C se descurcă foarte bine în jocuri, chiar dacă lipsește un minim 144Hz (suportă maxim 100Hz) și un timp de răspuns mai mic de 4ms cum are monitorul.
Nu mai sunt multe de spus decât că 346B1C este o amintire plăcută de experiență de entertainment și jocuri, iar pe partea de office trebuie doar să fii atent la ce ține de aplicații unde acuratețea culorilor și aspectele vizuale nu sunt perturbate de curbura display-ului.
Concluzie
Deschideam acest articol cu o intrigă în care 346B1C este prezentat de Philips ca făcând parte din B-Line dedicat utilizării extinse de office, dar am descoperit că a fost premiat de T3 ca monitor de gaming și în urma testării noastre am realizat că da, monitorul de față este mai mult înclinat către o utilizare în entertainment și jocuri (fără pretenții) decât în regim office, deși spațiul mare de lucru îl face apt și pentru acestea.
Posibilitatea extinsă de conectivitate, hub-ul USB și încorporarea unui port LAN, dar și posibilitatea de a putea ridica și răsuci display-ul face din 346B1C un monitor demn de luat în seamă pentru toate tipurile de utilizatori care-și doresc și o suprafață de vizualizare extinsă.
Philips 346B1C se comercializează în România la un preț de aproximativ 2.000 lei.