(R)evoluția ecranelor pliabile continuă Samsung numărându-se printre primii care au dat drumul la proiecte care includ acest tip de display. Seria care include astfel de device-uri și care a ajuns la #3 este Samsung Galaxy Z care include modelele Flip și Fold, iar noi am primit la teste Fold3 5G despre care am fost foarte entuziasmați să-l testăm mai ales că, cu părere de rău, ma sărit de primul model, dar l-am prins la teste pe cel de-al doilea care ne-a încântat foarte mult.

Pachet

Cutia în care vine Fold3 5G parcă nu mai este atât de spectaculoasă ca la Fold2, cu acea deschidere a cutiei tip fluture, dar păstrează dimensiunile aproximative, calitatea cartonului și culoarea predominantă negru plus logo-urile Samsung și al modelului; pe una din laterale avem sticker-ul cu codurile de bare – totul cât mai simplu, dar în același timp atrăgător și ademenitor.

Capacul se dă jos “normal”, nu ca la Fold2, iar înăuntru avem o cutiuță cu pliante pentru Safety Infos/Garanție plus un Quick Start Guide. Pe cutiuță este prinsă și cheița pentru SIM-uri. Dăm mobilul la o parte, care este expus deschis cu o folie cu informații utile, care se dă jos, iar sub acesta găsim cablul de date USB-USB-C și atât, fără alimentator.

Aspect

Mă așteptam ca Fold3 să fie, cel puțin mai subțire și mai puțin greu decât modelul anterior, și chiar așa a și fost, iar la aspect voiam să văd ceva mai puțină ramă, o balama (hinge) nu la fel de butucănoasă și se pare că totul este spre bine.

Cele 3 display-uri sunt elementul cel mai important al lui Fold3, al doilea – din interior – și cel mai mare dintre ele, este de fapt unul singur care se împăturește. Display-ul cel mic, de pe față, nu mai este atât de îngust față de F2, dar tot are o lățime mai mică decât cele de la mobilele obișnuite. Marginile sunt mai înguste, avem o cameră selfie centrată și difuzorul în partea de sus și câțiva senzori. Partea din spate este de un negru mat (am testat versiunea Phantom Black existând și opțiunile Phantom Green și Silver) cu o dungă gri pe partea unde vine balamaua, iar cele trei camere și Led-ul Flash sunt poziționate unele sub altele în partea de sus, stânga. Jos, se observă greu câteva informații imprimate.

Balamaua are ștanțată pe mijloc logo-ul Samsung, iar în partea de sus, pe latura mică, avem pe partea cu camera, microfoane și se observă și antenele, iar pe partea cu display-ul de pe față avem, centrat, un difuzor și lângă, alt microfon. Pe latura de jos, avem pe partea cu display-ul de pe față, alt difuzor, iar pe partea cu cele 3 camere, se observă alt microfon și port-ul de alimentare/date USB-C.

Pe lateralele lungi, pe partea cu display-ul de pe față, avem alte două antene plus slotul pentru SIM-uri, iar pe cea opusă avem butoanele de volum +/-, cel de Power cu senzor de amprentă și alte două antene.

Deschidem Fold3 și se observă, pe mijloc unde display-ul se îndoaie ca apoi să se formeze un display întreg, cu o ramă subțire pe care se observă mici piciorușe din silicon pentru când se pliază mobilul. Pe partea unde sunt camerele pe spate, vedem, centrată o cameră selfie camuflată.

Deschis, Fold3 arată super, e subțire, colțuri rotunjite, dar zona unde se îndoaie display-ul se observă cu ochiul liber, chiar dacă la atingere nu pune vreo problemă.

Tehnic

Era de așteptat ca Fold3 să facă un pas în fața precedesorului cu îmbunătățiri pe partea tehnică, conexiunea 5G fiind elementul cel mai important acesta fiind pus chiar în denumirea modelului.

Împăturit, Fold3 are dimensiunile 158.2 x 67.1 x 14.4mm, iar deschis 158.2 x 128.1 x 6.4 mm și are o greutate de 271 g, carcasa fiind o cobinație dintre Gorilla Glass Victus (display-ul mic și spate), schelet din aluminiu și plastic având certificare IPX8 (rezistent la apă).

Cu un chip pe tehnologia Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G (5 nm), Fold3 dispune de un GPU Adreno 660 și 12GB RAM putând să se opteze pentru stocare internă de 256 sau 512GB.

Beneficiază de două difuzoare stereo, conectivitate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Bluetooth 5.2, 5G, iar pe partea de GPS are A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS. La senzori avem, pe lângă cel de amprentă montat în butonul de Power și accelerometru, gyroscop, proximitate, compass, barometru.

Display-ul din interior este de tip Foldable Dynamic AMOLED 2X (120Hz) și are 7.6′ cu o rezoluție maximă de 1768 x 2208 pixeli aceștia având o densitate de 374 ppi, iar display-ul de pe față (120Hz) este Dynamic AMOLED 2X de 6.2′ și o rezoluție de 832 x 2268 pixeli.

Cele două camere selfie sunt de 4mp – f/1.8 – (cea din display-ul mic), respectiv 10mp – f2.2 – (cea din interior), iar cele trei camere de pe spate sunt de 12MP (f/1.8, f/2.2 și f/2.4) capabile să filmeze la 4K@30fps – cele selfie și 4K@60fps cele de pe spate. Nu lipsește nici LED Flash-ul, poziționat sub cele trei camere de pe spate.

Bateria este Li-Po 4400 mAh cu suport încărcare Fast Charging 25W și Fast wireless charging 11W și poate încărca la rândul său prin Reverse wireless charging 4.5W.

Sistemul de operare este Android 11, One UI 3.1.1 și integrează Samsung DeX.

Tehnic vorbind, poate Fold3 nu este în vârful performanțelor, dar tehnologic e pregătit pentru orice utilizator.

Testare

După cum am spus, am sărit primul model Fold și tare-mi doream să-l încerc pentru că a fost printre primele modele din lume care integra display-ul care se îndoaie și promitea să deschidă un viitor frumos. 2-ul a venit la fix și m-am bucurat de el, dar se vedea că mai este loc de îmbunătățiri.

Fold3 în mână este clar mai ușor și mai subțire ca 2 și parcă are finisaje mai plăcute, iar balamaua este mai departe ea îsăși o piesă tehnologică extraordinară. Închis, Fold3 este grosuț, iar dacă privești dintr-o parte se observă că nu se pliază perfect cele două “felii” ci rămâne un spațiu în interior în partea unde vine balamaua și unde se îndoaie display-ul. Dar odată ce-l deschizi, e subțire și foarte ademenitor, display-ul mare și calitatea foarte bună a acestuia oferindu-ți un spațiu de lucru ca pe tabletă, să nu mai punem că există și suport pentru S-Pen.

În modul tabletă se observă cu ochiul liber locul unde se îndoaie display-ul, dar după o perioadă de utilizare te obișnuiești și acea dungă “dispare”. Balamaua e destul de puternică și e important să fie așa pentru că poți folosi Fold3 și ca un mini-laptop, cu partea de tastare ca o tastatură și jumătatea de sus unde vezi ce se întâmplă. În YouTube și aplicațiile de chat precum Messenger, Zoom sau WhatsUp chiar poți să-l foloseșt așa, ca un mini-laptop, cel puțin la birou și de către cei care au mânuțe mici și dispuși la mai mult timp pentru încercări până să se obișnuiască.

Dacă tot am vorbit de aplicații de comunicare video/audio, camerele selfie își fac treaba cu brio, dar și microfoanele plasate în mai multe laturi ale Fold3, pentru a acoperi utilizarea dispozitivului în orica mod dorești.

5G-ul oferă viteze excelente unde este acoperire, netul “zburând” pe Fold3, inclusiv utilizat prin Wi-Fi unde transferurile de date sunt foarte rapide.

Streaming-ul este și el eficient fie că e vorba de utilizare în multimedia și jocuri, sau la transfer prin Dex. Filmele și serialele preferate de pe Netflix, HBO GO, Amazon Prime sau YouTube se văd superb pe Fold3 în modul tabletă, chiar dacă rația de afișare nu este tocmai perfectă (apar benzile negre), dar calitatea display-ului contează foarte mult. Ce mai contează în cazul acesta este și sonorizarea oferită de cele două difuzoare stereo destul de puternice să ofere o imersivitate potrivită, iar odată conectat cu căștile tale prin Bluetooth se ajunge la o calitate excelentă audio. Spotify e musai de ținut la îndemână!

Display-ul exterior este și el bun și rapid (120 Hz) la fel ca cel din interior și faptul că este mai îngust vine cu avantajul de a-l putea folosi parcă mai bine decât unul normal, mai lat, dar ajungi să fi incomodat poate de grosimea lui Fold3. Respect decizia de a camufla camera selfie, atunci când sunt afișate imagini închise la culoare aceasta dispare, dar la culori deschise se observă că este acolo.

Display-ul este și foarte responsive, iar jocurile sunt absolut bestial de jucat pe Fold3 cel puțin eu m-am distrat de minune în cel mai nou Asphalt Legends – atât imaginea, cât și sunetul și performanțele smartphone-ului fiind la înălțime. Bineînțeles că am forțat nota și am pus GeForce NOW pe el, am legat un controller DualShock via Bluetooth și am pus la teste titluri “grele” precum Death Stranding și Horizon Zero Dawn, dar și altele, iar treaba a mers strună!

Pe partea de office/social media/brosing, Fold3 este mai potrivit decât în utilizare multimedia pentru că, despăturit, dispozitivul oferă un spațiu de lucru ca pe tabletă, iar aducerea în schemă a unui S-Pen va face perfectă utilizare acestuia în acest scop.

Samsung Dex este și el parcă mai finisat, mai rapid și mai plăcut/ușor de folosit decât pe alte dispozitive Galaxy, iar în acest caz contând foarte mult și sistemul de operare, Android 11, care vine împreună cu One UI 3.1.1 – cel mai nou UI al Samsung:

Pus la ureche, Fold3 e gros, dar nu e atât de greu pe cât pare la prima vedere. Conversațiile și apelurile audio se aud bine, respectiv cel de la capătul “firului” mă aude bine și aspectul său îl face să atragă priviri. Poate că la o utilizare standard, pe fugă, rămâi pe display-ul din exterior și totul merge brici, iar dacă e nevoie să aprofundezi deschizi Fold3 și-ți faci treaba.

Camerele selfie am spus că-s bune și-și fac datoria, iar trilogia de camere de pe spate se descurca și ele mai mult decât decent. Am să las imaginile și clipurile să vorbească de la sine, spunându-vă decât că am testat atât în modurile normal, wide, portrait, și cu zoom, panoramic și la rezoluții maxime, dar și cu zoom la microfon și video la Full HD și 4K la 60fps plus un video cu un cățel aflat prin parcul unde am făcut testele:

*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.

Mi se pare un avantaj faptul că are protecție la apă, dar și că se merge mai departe cu încărcarea wireless, respectiv posibilitatea de a încărca la rândul tău un alt dispozitiv Samsung. Mie mi-a prins foarte bine căci, spre exemplu, Galaxy Watch-ul se descarcă relativ rapid (2-3 zile) și ma ajutat să-l pot pune pe smartphone să-i dau puțină viață până ajung cu el acasă. Problema se pune la bateria Fold3, că la o utilizare mai intensă, să zicem, cu el în mod tabletă, e mare lucru dacă prinzi sfârșitul de zi. Cei 4400 mAh sunt puțini, dar dacă ne gândim cât de subțire e, înțelegem “sacrificiul”. La un încărcător cu suport Fast Charging, încărcarea se face foarte rapid – undeva la o oră și ceva, maxim două, ceea ce e demn de respectat.

Nu știu ce aș putea să critic la Fold3 mai mult decât am spus deja, dar pot să declar cu certitudine că este loc pentru noi modele și că seria se află pe drumul cel bun. Iar mai trebuie, poate, o husă să scăpăm de problema în care Fold3 e folosit pe birou sau pe o suprafață plană pentru a nu se mai sprijini pe marginea camerelor și a avea joc atunci când îl folosești în acest mod, fie pliat, fie desfăcut.

Fold3 este un smartphone și o tabletă, 2 în 1, care știe să facă destule, e performant și este dedicat atât pentru business/școală cât și pentru entuziaștii multimedia.

Concluzie

Fold3 mi-a atins așteptările pentru că nu le aveam foarte mari. Sunt conștient că Fold este un proiect care se dezoltă în trepte și că tehnologia display-urilor care se îndoaie se află în plină dezvoltare. Poate că am ratat Fold, dar 2-ul și acum 3-ul mi-au întărit încrederea că tehnologia este pe mâini bune la Samsung și că se îndreaptă decisiv către ceva care va deveni odată un standard și va scrie o istorie frumoasă. Abia aștept Fold4 🙂

Samsung Galaxy Z Fold3 5G a fost lansat la jumătatea lui august 2021 și se poate comercializa la prețuri pornind de la 8.499 lei, în funcție de capacitatea de stocare și-l puteți găsi mai ieftin, la abonament la diferiți operatori de telefonie mobilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.