Ascultă acest articol


Anul 2022 aduce una dintre cele mai importante sărbători ale filmului românesc. Primăria orașului Buhuși, Asociația ARTIS și Casa de Cultură Buhuși lansează proiectul cultural CineCopilăria cu Elisabeta Bostan. Proiectul va avea loc la Buhuși, orașul natal al regizoarei. CineCopilăria devine festivalul filmului copilăriei și se va desfășura anual la Buhuși, locul natal al regizoarei care a marcat generații prin filmele pe care le-a făcut.

Asociația ARTIS, primarul orașului Buhuși, Vasile Zaharia, și reprezentanți ai Casei de Cultură Buhuși, au mers la București, acasă la Elisabeta Bostan, pentru un interviu în premieră cu regizoarea filmelor pentru copiii, dar și pentru a deschide oficial proiectul. Interviul este realizat în parteneriat cu Cinemaraton și va fi dufuzat în premieră la Buhuși, apoi pe micile ecrane.

„Sunt foarte emoționată, mi-ați făcut o mare bucurie. Dumnezeu v-a trimis în viața mea și nu îmi vine să cred că am casa plină de începuturile mele, de la Buhuși. Astăzi, aici este o minune. E o minune pentru că ați vrut să veniți în casa mea”, a spus Elisabeta Bostan în cadrul întâlnirii.

Regizoarea a primit două distincții oficiale din partea echipei ARTIS și din partea Primăriei Buhuși.

„Educația mea a fost făcută în spiritul respectului pentru valori. Este nevoie să ne amintim de valorile pe care le are fiecare localitate. Iar Buhușiul, dintr-o foarte mare fericire, are asemenea valori și printre primele sunteți dumneavoastră. Ne dorim ca acest festival să se întâmple anual, să devină un eveniment cultural pentru întregul județ și, de ce nu, pentru toată regiunea și pentru toată țara. Sunt sincer emoționat și măgulit pentru că mă aflu în fața dumneavoastră, în casa dumneavoastră. Au fost înălțătoare aceste momente și v-am ascultat cu drag și dragoste”, a mărturisit Vasile Zaharia, Primarul Orașului Buhuși.

În cadrul ediției-pilot a festivalului, care va avea loc în luna martie a acestui an, Elisabeta Bostan va fi numită cetățean de onoare al orașului, iar Casa de Cultură din Buhuși îi va purta numele.

Tot în cadrul festivalului, va fi aniversat și unul dintre cele mai îndrăgite filme pentru copii. Veronica, care va împlini 50 de ani de la lansare, va fi difuzat pe marele ecran, alături de invitați speciali. Filmul a avut premiera pe 6 aprilie 1972. Regizat de Elisabeta Bostan, producția îi are în rolurile principale pe Lulu Mihăescu, Margareta Pâslaru și Dem Rădulescu.

Statisticile spun că numărul persoanelor care au primit numele Veronica după 1972  a fost de 17.339; 0.50% din persoanele care au văzut filmul Veronica și-au denumit copiii cu același nume. Producția a adunat, oficial, 3.620.420 de spectatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.