Cu CES 2020 proaspăt încheiat și plin de anunțuri de componente și laptopuri de gaming care mai de care mai performante, ne așteptăm ca în acest an gaming-ul să pășească o nouă treaptă a evoluției, atât din punct de vedere al jocurilor video cât și al tehnologiei pe care rulează acestea.

De-a lungul timpului am avut multe laptopuri de gaming la teste și am lăudat seria de laptopuri de gaming Nitro, de la Acer, cel puțin Acer Nitro 5 pe care l-am avut în teste a fost exact ce căutam la acel moment atât pentru gaming cât și pentru office și entertainment. Seria Nitro 5 include mai multe modele cu configurații diferite, iar cel mai nou, din 2019, pe care l-am primit în teste, și despre care vom vorbi imediat, este Acer Nitro 5 AN517-51 cu display de 17′.

Pachet

Toate modelele seriei vin într-un ambalaj destul de micuț ca dimensiuni fără lux de informații incripționate pe ele și includ, pe lângă laptop, alimentatorul și cablul acestuia și un ghid de utilizare. Ideea este oricum de a putea fi transportat ușor și în siguranță de la retailer la client deși n-ar fi stricat o atenție mai mare acordată ambalajului prin includerea de imagini și a mai multor informații despre produs și conținut.

Aspect

Am precizat și în recenzia modelului anterior despre combinația de culori (negru – vișiniu) că este fix pe placul meu și că arată bine la capitolul aspect, tastatura iluminată roșu și font-urile folosite la literele și cifrele de pe butoane fiind una foarte inspirată. Spre deosebire de aspectul de fibră de carbon, folosit la modelul anterior recenzat, la modelul de față este scos complet și s-a optat pentru un aspect mai simplu și chiar dacă speram la materiale mai bune pentru el, s-a rămas mai departe la plastic.

Pe mijlocul capacului avem ștanțat logo-ul ACER, laturile mici fiind texturate cu triunghiuri micuțe, iar în partea de sus s-a păstrat culoarea vișinie pentru balama inscripționată cu Nitro pe mijloc. Latura lungă din spate este dedicată aerisirii sistemului, iar latura lungă din față are și ea acea textură cu triunghiuri.

Pe spate avem patru piciorușe mari de cauciuc; în jumătatea de sus avem, la fel, fantă mare de aerisire, iar în partea de jos, în colțuri avem difuzoarele stereo. Nu avem acces direct la memoria RAM sau SSD/HDD.

Pe latura din stânga avem două porturi USB-A 3.1, unul USB-C, HDMI 2.0, LAN și Kensington Lock, iar pe cea din dreapta avem un USB 2.0, jack pentru căști și microfon, portul de alimentare, LED-urile de stare și un mică fantă de aerisire.

Deschis, Acer Nitro 5 pe capac, în interior, în jurul display-ului avem 6 piciorușe mici și lungi, de cauciuc (2 sus, 2 jos și câte 1 în laterale; avem microfonul și camera SHDR (720p), iar sub display este ștanțat, pe mijloc, logo-ul ACER.

Partea de contact are, în partea de jos un TouchPad generos încadrat într-un chenar vișiniu, iar tastatura are NumPad, e iluminată cu roșu, are butoanele WASD respectiv săgețile de direcție, încadrate și ele în chenare vișinii, la fel și butonul Nitro dedicat aplicației aferente.

Per total, la capitolul aspect, avem un laptop de gaming exact cum ne așteptăm să fie cu un design simplu dar care iese ușor din tipare prin colțuri teșite și texturi interesante.

Tehnic

Acer Nitro 5 are dimensiunile de 405 mm x 286 mm x 27.9 mm și cântărește 2.74 kg, display-ul IPS de 17.3′ suportă rezoluția maximă Full HD și are o rată de refresh de 144 Hz. Cei 2x RAM de 8 GB DDR4 1600 MHz (16 GB total) lucrează în tandem cu procesorul cu 6 nuclee Intel Core-2600 i7-9750H (Intel Coffee Lake), iar memoria de stocare constă în 2x 512 GB + 1 T.

Plăcile video sunt Intel UHD Graphics 630 plus Nivida GTX 1660Ti 6 GB GDDR6, iar la conectivitate avem Gigabit LAN (Killer E2500), Wireless Ultra-Fast (MU-MIMO) și Bluetooth 5.0. Bateria este de 58 Wh și este capabilă de 5 ore de viață, conform producătorului.

Sistemul de operare este Windows 10 și include și aplicația dedicată seriei prin care se urmăresc temperaturile sistemului și poți mări puterea de procesare a plăcii video.

Pentru a afla mai multe informații tehnice am făcut câteva capturi din CPU-Z și HWiNFO:

Teste

Am trecut Acer Nitro 5 prin diferite teste, nu numai în jocuri ci și în mod office și entertaiment și pot să vă spun că bateriai ține aproximativ 1 oră în jocuri cu setarea bateriei pe High Performance și în jur de 3 ore în mod entertainment și office cu starea bateriei pe Balanced. Alimentatorul nu este foarte greu și voluminos, dar încarcă destul de rapid bateria ceea ce ajută să nu-ți faci chiar așa multe griji în deplasare.

Eram curios și de acoperirea și cât de bine se descurcă cu stream-ul Wi-Fi-ul Ultra-Fast și rezultatele au fost foarte bune. La un apartament nu foarte mare și cu pereți de beton, semnalul Wi-Fi de la A a fost stabil, a funcționat la capacitatea maximă (net de la DIGI 300MB), iar stream-urile au mers fără probleme.

În mod office e o adevărată plăcere de utilizare datorită ecranului mare și al tastaturii ușor de utilizat, iar în cel entertainment, clipurile YouTube și Netflix-ul funcționează perfect, Spotify însă auzindu-se mai bine prin căști datorită suportului MaxxAudio, prin difuzoare experiența auditivă fiind slabă.

Am dat, de asemenea și un test standard cu cu 3D Mark (Time Spy) cu Acer Nitro 5 conectat la alimentator și fără a face OC. Rezultatul a fost:

Luând în considerare procesorul, memoria RAM și placa video NVIDIA, mă așteptam ca jocurile, fie ele și cele mai actuale, să ruleze bine, cel puțin cu setările video din joc date pe mediu și așa a fost. Bineînțeles, lipsesc tehnologii (ex. RTX), dar măcar avem acei 144mhz și ecranul de 17′ care face experiența de gaming mai plăcută.

Am pus la bătaie jocuri din diferite genuri (strategie, RPG, Racing, FPS) precum Diablo III, StarCraft, demo la Forza Horizon 4 și cel mai nou joc din seria Asphalt, DOOM și Call of Duty: Infinite Warfare și Modern Warfare Remastered dar și Battlefield V. După cum spuneam, experiența a fost clar mai bună decât, să zicem, modelul anterior testat și asta datorită ecranului mai mare și mai rapid. De asemenea, se simte un mic spor de performanță, atunci când faci OC din aplicația Nitro.

Pe întreaga durată a utilizării am observat o tentă de a se încălzi în partea de sus, iar cooler-ele încep să se facă ușor auzite cel mai des când rulezi jocuri.

Concluzie

Modelul 2019 pentru Acer Nitro 5 se situează undeva la categoria laptopurilor de gaming pe care poți rula orice joc atâta timp cât jucătorul nu are pretenții foarte mari de la acesta. Atuurile sunt clar eranul mare și sporul de viteză a acestuia, dar și prețul și sunt curios dacă seria va avea și un model 2020, deși fratele mai mare, Acer Nitro 7 este cu un pas în față.

Nitro 5 AN517-51 este un companion arătos și potrivit pentru gaming în deplasare și nu o să întâlnești vreun joc pe care să nu-l ruleze, dacă se fac sacrificii la setările video la jocurile mai pretențioase. De asemenea, vei descoperi că nu este numai un laptop de gaming ci îl poți folosi fără probleme și pentru office și entertainment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.