Turning Red / Roșu Aprins – Recenzie

"Vă avertizez că veți vedea des și animăluțe extrem de drăguțe care vă vor crește alarmant nivelul de serotonină."

1
3682
Ascultă acest articol


“Sper că adulții care vor însoți copiii în săli vor fi cu adevărat atenți la mesajele profunde ale poveștii și vor pleca acasă o lecție sau două de parenting.”

Regizor: Domee Shi

Scenariu: Domee Shi

Gen: Comedie, Dramă, Animație

Lansare: 11.03.2022

Durata: 1h 40min

Studio: Pixar Animation Studio

Clasificare: A.P.13

Distribuitor: Forum Film

Actori:

Rosalie Chiang … Meilin / Panda Meilin (voce)
Sandra Oh … Ming / Panda Ming / Young Ming (voce)
Ava Morse … Miriam (voce)

Sinopsis:

„Roșu aprins” o prezintă pe Mei Lee, o tânără încrezătoare, ciudată, în vârstă de 13 ani, împărțită între a rămâne fiica obedientă a mamei sale și haosul adolescenței. Mama ei protectoare, chiar ușor dominatoare, Ming, nu este niciodată departe de fiica ei – o realitate nefericită pentru adolescentă.

Și, de parcă toate schimbările adolescenței nu ar fi fost suficiente, ori de câte ori devine prea entuziasmată (ceea ce este practic ÎNTOTDEAUNA), ea se transformă într-un uriaș panda roșu.

Recenzie:

Un film Pixar nu mă dezamăgește niciodată, mai ales de când au „crescut” și filmele lor sunt uneori chiar mai fasinante pentru adulți decât pentru copiii care-i însoțesc în sălile de cinematograf. Avem uneori tendința să-i asociem încă cu producători de filme cu mașini și jucării vorbitoare, însă în ultimii ani s-au reprofilat către povești cu personaje cât se poate de umane. Aș zice că sunt uneori mai umane chiar decât personajele filmelor live-action de categoria celor care nu se obosesc să-și dezvolte personajele.

Turning Red / Roșu Aprins se petrece în Canada anului 2002, un an în care atenția adolescenților se îndrepta spre genuri noi de muzică și jucăriile Tamagotchi. Iar cu această informație am insuflat deja nostalgia în mulți dintre cititori. Povestea protagonistei este de asemenea în mare parte inspirată de povestea reală a regizoarei și scenaristei Domee Shi, care după câștigarea Oscarului pentru cel mai bun scurtmetraj de animație pentru Bao în 2019, a izbutit să-și regizeze și primul lungmetraj.

Transformarea bruscă a lui Meilin (Rosalie Chiang) într-un panda roșu uriaș este o metaforă eficientă a pubertății (și implicit am menstruației), un subiect care este tratat în poveste cu o normalitate binevenită pentru marele ecran. Transformările unui copil de 13 ani ilustrate aici sunt educative nu numai pentru copii, ci poate mai ales părinții au de învățat de la părinții lui Meilin. Ming (Sandra Oh) este o mamă mândră de fiica ei cuminte și eminentă care totodată are așteptări mari de la ea. Ming se află în permanență pe urmele lui Meilin mai ales după manifestarea ursului panda roșu, exercitând mai degrabă stres și presiune asupra adolescentei decât grija mămoasă pe care crede că o afișează.

În familia lui Meilin, pe linie maternă, s-a transmis acest panda roșu spiritual. Femeia în devenire se transformă îl panda de fiecare dată când trăiește emoții intense de entuziasm sau furie. Familia consideră că acest panda trebuie stăpânit și înfrânat, iar singura vindecare constă într-un ritual ce nu poate avea loc decât într-o noapte cu lună roșie. Prin urmare, scenariul lui Turning Red atinge subiecte ce vor stârni conversații interesante după vizionare, conversații despre așteptările tradiționale ale familiei, eventualele secrete de familie care pot afecta creșterea copilului și diferențele de perspectivă dintre generații.

Inevitabil, Meilin se simte mai apropiată de cele trei prietene ale ei, fiecare cu personalitatea ei distinctă, care o încurajează și o completează, decât de familie. Gașca de fete conferă umor prin comportamentul lor specific vârstei, de fete îndrăgostite de un renumit boy-band care urmează să aibă concert în orașul lor. Și părinții sunt animați în asemenea măsură să stârnească râsete sănătoase prin comportamentul lor ridicol dar plauzibil în realitate. Asta se datorează unor trucuri de animație interesante nou-apărute în colecția Pixar.

O poveste cu personaje asiatice stabilite în Toronto nu avea cum să nu aibă influențe din anime. Cu toate că îmi plac mai mult animațiile Pixar care au mai multe detalii în texturi, lumini și umbre, am fost totuși fascinat de îmbinarea unor elemente de anime în stilul 3D specific Pixar. Personajele au adesea expresii faciale extreme tipic animației japoneze, expresii care funcționează neașteptat de bine pe niște modele 3D. Nici nu se exagerează cu aceste expresii faciale cât să deranjeze, s-a găsit un echilibru confortabil.

Înaintea filmului a rulat un trailer la Lightyear, următorul blockbuster Disney/Pixar, care beneficiază cred de cele mai multe detalii grafice pe care le poate avea un film din catalogul acestor studiouri, și inevitabil când a început Turning Red am tânjit puțin după acele detalii. Comparativ, culorile nu sunt la fel de vibrante ca în Luca, dar scenele sunt mai memorabile vizual decât cele din Soul. Cel puțin, asta este impresia retinei mele. Vă avertizez că veți vedea des și animăluțe extrem de drăguțe care vă vor crește alarmant nivelul de serotonină.

Îmbinarea elementelor de anime a necesitat probabil mai puțin din acel realism grafic care ne obsedează de când tehnologia a avansat ridicol de mult. Acestea fiind spuse, efectele 3D mi s-au părut inutile. Ochelarii 3D nu au fost un impediment, însă nimic din film nu a justificat proiecția în format 3D. Este posibil să aducă încântare copiilor.

Trupa fictivă de băieți chipeși 4*Town cântă niște melodii de care ai impresia că ai mai auzit în anii 2000 dar de fapt ele au fost compuse de Billie Eilish și fratele ei Finneas. Restul coloanei sonore a fost compusă de Ludwig Göransson, un nume care deja nu mai necesită prezentări. Muzica se ține de mână cu atmosfera de la începutul anilor 2000 și cu spiritul adolescentin care energizează povestea.

Turning Red/”Roșu aprins” va stârni răsete copioase și oferă niște subiecte care până acum nu au fost abordate atât de real în alte filme pentru copii. În ceea ce privește pubertatea copii mai mici și mai mari vor avea ce învăța și sunt convins vor percepe ceea ce trebuie. Sper că adulții care vor însoți copiii în săli vor fi cu adevărat atenți la mesajele profunde ale poveștii și vor pleca acasă o lecție sau două de parenting.

Vizionarea am efectuat-o la Cineplexx, un lanț de cinematografe care mai nou îți pune la dispoziție o aplicație comodă despre care aș vrea să precizez. Aplicația Cineplexx Ro se mișcă repede și prefer să urmăresc programul și promoțiile din ea decât din browser. Pentru cei mai comozi dintre noi poate cel mai plăcut avantaj este acela că având biletele cumpărate în aplicație eviți coada de la bilete și te duci direct spre sală. În acest sens în perioada 25 februarie – 28 aprilie au și o campanie prin intermediul aplicației. Cumpărând biletele din aplicație colecționezi stickere (1 bilet – 1 sticker), iar la fiecare 10 strânse obți 2 bilete standard gratuite. O promoție care vine la fix într-o perioadă în care apar multe filme care merită văzute.

Rămâne, așadar, să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Filmul Turning Red/ “Roșu aprins” va fi disponibil din 11 martie la cinema și este distribuit în România de Forum Film.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.