Ascultă acest articol

Dracula Film Festival X continuă la Brașov și am ajuns să vedem și noi cum arată Avatar-ul reîmbrăcat cu tehnologii noi. Lansat din 23 septembrie de Forum Film, Avatar s-a întors chiar înainte de lansarea sequel-ului Avatar: The Way of Water/„Avatar: Calea Apei” pe care-l așteptăm din 16 decembrie.

Pe repede-înainte, vă (re)amintim că Avatar este scris și regizat de James Cameron, și-i are în distribuție pe Sam Worthington, Zoe Saldaña, Stephen Lang, Michelle Rodriguez și Sigourney Weaver.

Probabil vă întrebați ce rost are să revină la cinematografe după 13 ani de la lansare, da Cameron – cunoscut pentru pasiunea sa pentru tehnologie și efecte speciale, a decis să refacă filmul într-o variantă remasterizată, în rezoluția 4K cu HDR (High Dynamic Range), dar și cu sunet și efecte speciale reactualizate la vremurile noastre.

De asemenea, vă (re)amintim și povestea filmului a cărei acțiune se petrece în anul 2154 pe Pandora, o lună din sistemul stelar Alpha Centauri. Aici oamenii și-au stabilit o bază stelară pentru a exploata rezervele naturale de un prețios minereu ce se găsește pe satelitul natural, în timp ce populația aborigenă Na’vi – o rasă de aborigeni umanoizi – reușeste să reziste expansiunii coloniștilor, care le amenință existența lor precum și a ecosistemului pandorian. După spusele lui Cameron, titlul filmului se referă la trupurile modificate genetic utilizate de personajele din film pentru a interacționa cu populația Na’vi. (Wikipedia)

Avatar a sosit în 2009 și ne-am putut bucura să-l vedem la IMAX 3D în București, tehnologia 3D fiind atunci în plină dezvoltare, iar Cameron a încercat să stoarcă cât se poate din aceasta pentru a oferi cinespectatorilor o imagine și un sunet perfect puse în maximă valoare de dimensiunile impresionante ale IMAX-ului.

13 ani mai târziu, cu tehnologii noi de redare și instrumente de proiectare cinematografică mai bune, dar și ecrane care au evoluat și ele, Cameron vine cu un Avatar pe steroizi, la o rezoluție 4K și cu suport HDR – ambele fiind deja de ceva vreme pe terminalele mobile și televizoare. Tehnologic vorbind, 4K este o rezoluție care aduce mai multă claritate imaginii datorită numărului mai mare de pixeli, iar prin HDR se înțelege un set de tehnici care permit reprezentarea unei game mai largi de luminozitate, deci a părților întunecate și a celor luminoase dintr-o imagine, în comparație cu tehnicile normale de fotografiere. Scopul tehnicii HDRI este să reprezinte cu cât mai multă acuratețe diversitatea de culori dintr-o scenă reală în care apar și umbre și raze de soare. (Wikipedia)

Sunetul și efectele speciale au primit și ele o cosmetizare la nivelul actual al tehnologiei și spațialitatea, 3D, se vede parcă mai clar. Văzând noul Avatar la cinematograful Astra din Brașov, ecranul (și dimensiunea lui) și dispozitivul de proiecție nu erau la nivelul celor de la IMAX sau la un nivel de tehnologie e ultimă generație, dar chiar și așa HDR-ul este observabil cel mai mult, culorile și nivelul de contrast le detectezi repede, cât despre efectele audio nu pot să spun prea multe căci nu era un sistem performant în sală.

Claritatea filmului în sine mă așteptam să fie mai mare, acel suport 4K nu a fost prezent și parcă nici fluența scenelor care se desfășoară cu rapiditate nu e tocmai perfectă, aici contând, cred, puterea de procesare 3D a echipamentului de proiecție. Scenele panoramice arată excelent pe ecran mare, iar cele pe timp de noapte, exploziile, culorile în general, sunt într-atât de vii încât să placă și să încânte privitorii.

La încheierea proiecției am primit un clip din sequel-ul The Way of Water și arată și acesta impresionant, personajul Na’vi din clip părând chiar mai real decât ce am văzut în filmul original, cât despre faptul că acțiunea se va muta, în mare parte sub ape, experiența lui Cameron (Titanic, Abyss) sigur va aduce cel puțin o imersivitate maxim posibilă. De asemenea, și cu tehnologia ne așteptăm ca regizorul să împingă limitele la extrem și asta pe durată de timp mai lungă, căci avem de primit alte două sequel-uri, în afară de The Way of Water.

Avatar: The Way of Water/„Avatar: Calea Apei” va sosi din 16 decembrie la cinematografe  în formatele 2D subtitrat, 3D subtitrat, 3D dublat, IMAX 3D subtitrat, 4DX 3D subtitrat, 3D subtitrat Dolby Atmos, 3D subtitrat HFR, 3D dublat HU și-l vom revedea pe Jake Sully care acum locuiește cu noua sa familie pe planeta Pandora. Atunci când o amenințare din trecut revine, pentru a termina ceea ce a început anterior, Jake trebuie să acționeze împreună cu Neytiri și cu armata rasei Na’vi pentru a-și proteja planeta. În distribuție se întorc Sam Worthington, Zoe Saldana, Giovanni Ribisi, Sigourney Weaver și Stephen Lang alături de Michelle Yeoh și Kate Winslet.

Noul Avatar rulează acum în cinematografe și nu uitați că Dracula Film Festival e în plină desfășurare la Brașov și biletele și programul le găsiți aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.